Ga naar hoofdinhoud

‘Het is beter om dekhengsten in een groep te huisvesten’

Een Zwitsers onderzoek toonde onlangs aan dat dekhengsten zonder problemen gezamenlijk in een grote wei gehouden kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift PLoS ONE.

Wetenschappers Sabrina Briefer Freymond, Elodie Briefer, Rudolf Von Niederhäusern en  Iris Bachmann baseerden de uitkomst van hun onderzoek op observaties die zij deden bij een groep dekhengsten van Swiss National Stud. In 2009 werden vijf hengsten gezamenlijk in het land gehouden en in 2010 vormden acht hengsten de onderzoeksgroep.

De onderzoekers zagen dat het agressief gedrag afnam naarmate de tijd verstreek, na de vierde dag was dit tot een minimum gedaald. Het gezamenlijk houden van de hengsten zou het welzijn van de hengsten bevorderen, de paarden kunnen meer natuurlijk gedrag vertonen en vrij bewegen. Bovendien zou dit het stalmanagement vergemakkelijken, er is minder schoon te houden en de paarden hoeven niet perse van stal gehaald te worden voor de nodige beweging.

“Helaas weerhoudt het agressieve gedrag dat de hengsten in eerste instantie tonen, veel eigenaren om ze in groepen te houden. Dit gedrag is echter puur om de hiërarchie in de groep te bepalen, al snel verdwijnt dit gedrag bijna volledig”, aldus de onderzoekers.

Bron: Horses/ Horzetalk

10 reacties op “‘Het is beter om dekhengsten in een groep te huisvesten’

  • De Kleine Paardenhoeve

    Helemaal mee eens. Wij houden onze miniatuur dekhengsten ook samen en dit gaat prima. Zelfs de jonge hengsten (veulens en jaarlingen) staan bij de volwassen dieren zo worden ze opgevoed door de kudde.

  • charlotte ostlund

    Thats what I always have sad this is a good way to keep them happy and sound but they need a field with grass on everyday and lots of good hay in withertime. never trouble in handling they have played already .. they get braver and more muscled… Hope more follow mvh Charlotte breeder in Sweden

  • willi Hagmans

    Some years ago, I visited a pony-breeder in Weser-Ems, who put all his adult stallions at the end of the breeding season together with all his young stallions to on great pasture. Asking him about the risks, he answered: You must turn immidiately and never go and look for the first two hours. after this time, every adult stallion has a group of young admirers and every group tries to hold a certain distance to the other. He had no severe injuries with this type of grazing the stallions.

  • Astrid

    Ik heb zelf al 11 jaar een hengst en weet hoe moeilijk het is een hengst te kunnen huisvesten in Nederland. Ik ben dus benieuwd naar de samenstelling van deze groep hengsten: zijn ze hun hele leven sociaal gehouden of zijn er ook hengsten in deze kudden geintroduceerd die jaren alleen waren gestald/buiten kwamen?
    Mijn ervaring is dat het namelijk moeilijker wordt hengsten met een andere hengst of een ruin samen te zetten zodra ze hebben gedekt.
    Mijn hengst bleef een ruin maar dekken, ondanks alle klappen die hij kreeg.
    Of is de essentie net dat je hengsten met hengsten – en dus niet met bijv. ruin – moet huisvesten?

  • Jitske van Ravesteijn

    Heb zelf stage gelopen bij NOVA Stables te Eext.

    Deze vrouw hield haar hengsten (nog steeds) gezamelijk in een kudde.
    Haar mini paarden en falabella’s stonden in een groep van ongeveer 4 tot 7 hengsten bij elkaar. Er was geen agressie te zien aan de dieren. (Weet niet hoeveel hengsten ze nu heeft bij elkaar lopen)
    Ook staan de kaspichse hengsten samen. Dit gaat allemaal hardstikke goed.

    De dieren staan in de winter in een paddock met voldoende ruwvoer ter beschikking de hele dag, vlucht mogelijkheden genoeg. En met beter weer, gingen de dieren in het weiland.

    De kaspische paarden staan het heel jaar door op verschillende weides. Ook dezen krijgen in de winter overal ruwvoer toegedient.

    Geen grijntje agressie te herkennen. Als men er langs loopt, denkt men vaak dat het merries en ruinen zijn.

  • Peter

    Ik vind dit een beetje vreemd onderzoek. Er zijn diverse natuurdocumentaires over paarden die écht in het wild lopen en hoe dat gaat. En dan gaat het niet om schetlanders! In Afrika lopen volbloeden in het wild, in Amerika Mustangs. De hengsten blijven tot hun 5de jaar bij elkaar in de groep waarna ze zich afsplitsen en hun eigen harem veroveren. Om die harem te veroveren gaan ze de strijd met de dominante hengst aan en dit gevecht lijd vaak tot verwondingen waar ze (in het wild) aan overlijden, of direct tot de dood. Ik heb zelf ook vaak hengsten en ik ben 100% voorstander dat die buiten komen en zolang het gaat ook samen met andere. Maar om de schijn op te houden dat je een 10jr hengst die al 7 jaar niet meer met een ander paard gestaan heeft samen te zetten en dat goed gaat… Een sportpaard die een paar uur buiten gaat of paarden die vol continu in de groep lopen, en daar dus ook niet uit gehaald worden om te trainen, daar zit wel een verschil in. En paarden in de natuur vind ik net zo prima als sportpaarden waar het een niks met het ander te maken heeft. Maar het is óf het een, óf het ander, en liggen ze dan 2 weken te vergaan van de honger voor ze dood gaan, dan moet je ook niet piepen! Dat is natuur!

  • Paardenfokkerij-Olympus

    Het is beter om dekhengsten in een groep te huisvesten.
    Ik weet niet of deze conclusie zo door de onderzoekers naar buiten is gebracht. Als dat wel zo is moeten ze de oren maar een flink gewassen worden. Ik zie het al voor me . Indoctro, Corland en Indorado samen in de wei. Wiepke zal er vast wel oren naar hebben.
    Het onderzoek is uitgevoerd met koudbloed pony’s van het ras Franches-Montagne . Het is bizar als weldenkende wetenschappers deze koudbloedjes op een lijn plaatsen met de huidige hoog in het bloed staande rijpaard dekhengsten.
    Dekhengsten staan bol van de rivaliteit. Stop ze bij elkaar en er vallen dooien.
    Ik vind de titel kwalijk omdat onwetende , goed willende mensen hierdoor op het verkeerde been worden gezet.
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • Goethals Tom

    Wat een dom onderzoek!!!!!!! Hier hebben 4 wetenschappers eens lekker wat geld verkwist.
    In de opfok lopen ze al van veulen af samen en steeds meer hoor je dat mensen gevraagd word om hun hengst te laten castreren als hij te dominant word tegenover de anderen in de groep. Je gaat toch niet investeren in RIJPAARDEN om ze kapot terug te krijgen uit de opfok. Uit het onderzoek blijkt dat de agresie na de 4é dag tot het minimum was gedaald.En dit bij koudbloed rassen. Wat er in de eerste 4 dagen gebeurd is zulen we wel niet te weten komen. En wat als je er één uit haalt om te dekken (of werken) en die dan terug brengt in de groep? (terwijl de adrenaline nog door zijn lichaam raast). Ik dacht dat het onze taak is om voor onze trouwe viervoeters te zorgen ipv ze allemaal samen in een groep te gooien. Mag er niet aan denken wat er kan gebeuren als we de paarden van onze klanten samen zouden laten. (zonder de hengsten). Beter eerst de dierenarts bellen en dan buiten laten.

  • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

    Als de onderlinge hiërarchie uitgevochten is weet ieder paard zijn plaats…..en dat kan ongeveer een dag of vijf duren.
    Naar mijn mening geldt dat voor zowel merrie-groepen als ruinen en hengsten-groepen.
    Ook in de merrie-groep wordt er wel eens flink wat uitgevochten,is er jalouzie ,voedernijd, bazig en onderdanig gedrag.
    En dan de ruinen…die kunnen er ook wat van zoals plagen,ravotten,duwen,opjagen en treiteren en dat gaat er meestal ook niet zachtzinnig aantoe .
    Hengsten kunnen op een afstand van 500 tot 1000 meter de geur opvangen van een hengstige merrie,zouden ze (in bovenstaand artikel) die test ook uitgevoerd hebben en de reacties van de individuele hengsten geobserveerd?
    Ooit mocht ik met de Friesche fokvereniging een klinische les volgen op een dekstation ( Wijdewormer). In de dekruimte waar het fantoompaard stond ,was een onooglijk weshmerrietje aanwezig,zij diende als “animeermeisje”(werd kunstmatig hengstig gehouden) en stond heel rustig wat hooi te knabbelen.Toch had zij op de grote stoere Friesche hengsten zo’n enorme aantrekkingskracht door haar geur,dat ze allemaal verliefd op haar waren en ongekende driften in hen losmaakte. Stel dat deze merrie even heel nonchalant gedurende 1 minuut langs bovengenoemd perceel wandelt……( Ze heoven haar dus niet eens e zien…)
    Ik kan U voorspellen dat rangen en standen opnieuw op de proef gesteld worden,want zogenaamde vrienden worden opeens elkaars concurrenten en het gaat niet meer om gras,water of elkaar lekker kroelen,maar het gaat om hormonen,onrust en voortplantingsdriften,die zich in de hersenen ontplooien en zich uiten in nieuw onvoorspelbaar oergedrag.

  • Eddy Crul

    Ja, ik word altijd voorzichtig als men titels gebruikt als wetenschappers,experts,professionelen,specialisten,ingenieurs enz.Maar goed,om iets van hengsten af te weten moet je er een behoorlijke tijd tussen geleefd hebben.Dan heb je ervaring opgedaan en weet je wat hengsten zijn. In deze context telt de theorie niet, maar de harde onvoorspelbare realiteit van de natuur.Nu,,,Doen we het of doen we het niet?? “Ikzelf zeker niet, hoe mooi en idyllisch het ons wordt uitgelegd door de wetenschap.”.En ik hoop dat de mensen die het overwegen toch eens te proberen zich eerst eens goed bezinnen hoeveel dierenleed ze willen veroorzaken en hoeveel extra kosten ze willen betalen om de gekwetste dieren te verzorgen en in sommige gevallen zelfs te euthanaseren.Volgens mij niet verantwoord,maar iedereen doet met zijn paarden wat hij zelf goed vindt.(ik heb het hier niet over alle kleine soorten paardenrassen ,maar over onze sporthengsten of het nu dekhengsten zijn of niet.Vr gr aan iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.