Ga naar hoofdinhoud

Paardenbrein wil sociaal contact

Onder het genot van stofjes in het brein doet het paard wat nodig is om te overleven. In de blauwdruk van de hersenen van paarden staat geschreven dat ze sociale relaties nodig hebben. Een neurologisch perspectief op de noodzaak van het hebben van paardenvriendjes.

Er is onderzoek uitgevoerd bij een paardenrusthuis. Prof. dr. Machteld van Dierendonck: “Hier staan ex-sportpaarden en recreatiepaarden bij elkaar. Die paarden hebben jaren alleen gestaan in een box. Nu staan ze in groepen. Ze krijgen enorme stress als je er eentje uit de groep haalt. De paarden kregen er een hartslag van alsof ze galoppeerden. Kortom, deze paarden hebben de mogelijkheid gekregen weer sociaal te zijn, en wilden dit niet weer opgeven.” De essentiële behoeften van een paard zijn sociaal contact, semipermanent ruwvoer kunnen eten, vrije beweging en voor sommigen seks. Aan deze behoeften wordt in veel gevallen niet voldaan. Om dat te verbeteren is Machteld een voorstander van allerlei creatieve manieren van paardenhouden waarbij het paard aan deze behoeften tegemoet kan komen.

Die endorfines en andere stoffen hebben ook nog een andere rol. “Hoe slechter de omstandigheden waarin een paard zit, hoe groter de verwachting naar iets leuks. Stel, je hebt ratten in een kooi. Die krijgen suikerwater als er een bel gaat. Ze zitten alleen. De tijd tussen de bel en het suikerwater wordt steeds groter. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe hard de rat anticipeert op het suikerwater als de bel gaat, afhangt van het verschil met de ideale situatie. Hebben de ratten het erg goed, dan vinden ze de bel gekoppeld aan het suikerwaterbeloning niet zo belangrijk. Hebben ze het minder goed, dan is die bel, die aangekondigde beloning, hun alles. Dat wil waarschijnlijk dus ook zeggen dat als jouw paard heel hard hinnikt als hij jou ziet, dat jij een goede voorspeller bent dat hij uit zijn stal mag, en dat hij zijn stal niet zo fijn vindt. Jij bent de bel die de rat hoort. Jij bent de aankondiging van het vertrek uit die stal.”

Lees het gehele artikel in Bit 199. Dit nummer ligt nu in de winkel.

5 reacties op “Paardenbrein wil sociaal contact

  • Johanna fan Wolter

    Amen!!!

  • Tineke Sijtsma

    Heel goed Machteld dat je dit nog eens weer onder de aandacht brengt al zou dit geheel niet nodig moeten zijn. Het is in het geheel geen nieuws maar wordt door de onderzoekers nog eens bevestigd dat een paard een sociaal wezen is dat in de kudde zijn sociale kontakten kan beleven en dus niet in eenzame opsluiting zoals zovele paarden nog worden gehouden.

    Hoop werkelijk dat dit de nog “onwetenden” eens zal doen nadenken.

    bedankt

  • Maria vd Berg

    Ik heb een vraag aan alle wetenschappelijke onderzoekers;Is er wel eens onderzoek gedaan naar de specifieke manier van paarden om te communiceren? En, ….dan heb ik het niet over ‘lichaamstaal’ of ‘communicatie via geluid, hinniken, brommen etc’! Dat zijn voor mij inderdaad wel ‘middelen’ om tot communicatie te komen (vooral voor ons zelf, het type signalen die wij mensen wel kunnen interpreteren / vertalen ) maar dat kan wat mij betreft nooit het ‘hele scala aan communicatieve vaardigheden’ van een paard zijn. Bijvoorbeeld, hoe is het mogelijk dat een paard communiceert met een ander paard dat zich vele kilometers verderop bevindt? Ter illustratie, een paard kan zich vele kilometers van de kudde verwijderen ( …op de poesta) en altijd feilloos (let wel!) via de kortste route weer bij de kudde aansluiten. Terwijl die kudde in een geheel onbekende richting is ‘verdwenen’. Voor dat soort communicatieve mogelijkheden hebben wij mensen allerlei technische snufjes moeten uitvinden, hoe doet een paard dat?

  • Anita Cats

    Maria,
    O.a. Ogen, oren en neus kunnen waarnemingen/geluiden van grote afstand opmerken de windrichting heeft daar wel grote invloed op.
    Het schijnt dat paarden onderweg herkenningspunten heeft waardoor de weg al snel herkent wordt bij b.v een buitenrit, waar we wel eens van staan te kijken….
    Wat betreft het geheugen is het onbewuste geheugen, waarnemingen die opgeslagen worden, veel stabieler en langduriger. Het is veel moeilijker om onbewust geheugen te wissen.

  • Sandra Cartesan

    Hoi Machteld!
    Leuk om van jou te lezen in Bit! Ik heb nu een ruin van 19 (Fjord), en een Shet merrie van 20 met haar hengst-veulen van 10 mnd. Die laatste (extreem houttype) wil ik laten castreren. Hij is heel erg gehecht aan de Fjorden ruin. Doe ik hem nu tekort door hem niet bij leeftijdsgenoten te plaatsen (en dus weg van zijn moeder), of is het (vele!) spelen met de ruin en bij de moeder zijn voldoende voor hem? Ze staan dag en nacht samen, ’s nachts in een uitloopstal met paddock. Dank je wel en groetjes Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.