Ga naar hoofdinhoud

Belgisch trekpaard

Land van herkomst: België Stokmaat: Tot 1.70 m Kleur: Meestal roodschimmel, licht- of donkerbruin, schimmel Gebruik: Trekpaard in landbouw en bosbouw, aangespannen

Rasbeschrijving
Het Belgisch trekpaard is een groot en sterk paard. Het hoofd is vierkant, grof en relatief klein. Het ras heeft een sterke, diepe hals, krachtige schouders en een kort, compact lichaam met een bijzonder sterke achterhand. De benen zijn kort en sterk met wat behang. Het Belgisch trekpaard heeft energieke gangen. Het is gewillig en handelbaar van karakter, maar ook actief en moedig.

Geschiedenis
Men vermoedt dat het Belgische trekpaard, een van de sterkste van de zware rassen, een directe afstammeling is van het Vlaamse oorlogspaard. Dit paard werd in de middeleeuwen gebruikt als cavaleriepaarden. Deze paarden bestonden al in de tijd van Julius Caesar.
Lange tijd hebben de boeren het ras zuiver gehouden. Dit lukte tot de 19e eeuw. In die tijd wilde de regering toch weer ander bloed toevoegen aan de Belgische paarden. Dit duurde tot 1870. Toen zag de overheid in dat het fokken van een zuiver ras beter was. Het ras werd zeer populair en vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden er jaarlijks 35.000 trekpaarden ge-exporteerd binnen Europa maar ook naar het Amerikaanse continent. De mechanisatie zorgde ervoor dat de vraag naar trekpaarden afnam. Zo waren in 1961 nog 428 goedgekeurde hengsten en zijn er nu nog maar 75. Daar dit paard de nationale trots van België is, wordt er per ingeschreven veulen 5000 Belgische Frank betaald. Sinds dit in 1989 is ingesteld is de fokkerij opgebloeid.

Bijzonderheden
Het Belgisch Trekpaard is populairder geworden doordat ze door veel bierbrouwers worden gebruikt als trekpaard voor de bierwagen.

Verwant aan
Ardenner

Meer informatie
KM Het Belgische Trekpaard
Algemeen Stemrechtlaan 49
1030 Brussel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.