Ga naar hoofdinhoud

Johan Heins over gebrek aan ‘opleiders’: Oplossing ligt mogelijk in wedstrijden anders beoordelen

Egbert Schep en Cor Loeffen concluderen in hun Kettingbrief allebei nog maar eens dat het tegenwoordig lastig is om goede opleiders van jonge paarden te vinden. Het systeem van vroeger, met de landelijke rijverenigingen en Deurne, is niet meer. De sport is individueler en de kosten stijgen maar door. Vroeger was natuurlijk alles beter. Maar wat kunnen we nú doen om te zorgen voor voldoende goede opleiders van jonge paarden in de toekomst? En hoe houden we het betaalbaar?

Die vraag legden wij voor aan trainer en voormalig topruiter Johan Heins, springamazone en opleidster Nella Bijlsma en fokker Anne-Jan Hazenberg.

‘Ruiters zijn alleen geïnteresseerd in sport en parcoursen winnen’

Johan Heins kijkt als volgt naar het probleem: “De meeste ruiters zijn alleen geïnteresseerd in de sport en parcoursen winnen. Het opleiden hoort daar uiteraard ook bij, maar daar denken ze minder aan. Heel vroeger lag dat anders.”

Vroeger ging het langzamer

Heins legt uit dat het vroeger automatisch langzamer ging omdat rijden voor bijna niemand een full time job was. Niet voor de ruiters en niet voor de paarden: “De meeste boeren die toen paarden hadden voor het bedrijf werden ook naast hun werk gereden, dus het ging langzamer. Toen ik een jaar of twintig was liepen er, bij wijze van spreken, op de Drentse kampioenschappen misschien twintig combinaties in de klasse M en tien in het Z. Meer waren er niet.”

‘Je moet winnen om interessant gevonden te worden’

Maar Heins legt de schuld niet bij de ruiters, hij draait het ook om: “Het aantal mensen dat nu wedstrijd rijdt, is zoveel groter geworden. Je moet wedstrijden winnen, wil je als ruiter interessant gevonden worden.”

Mogelijke oplossing: beoordelen op andere criteria

Heins ziet een mogelijke oplossing in het aanpassen van de beoordeling van (jonge paarden) proeven: “Belangrijk is om een jong paard goed op te leiden en daarvoor de tijd te nemen. Het zou daarom interessant kunnen zijn om op wedstrijd meer op stijl te beoordelen in plaats van op barrages op tijd. Ze zouden kunnen zeggen dat ze vijf of zes galopsprongen moeten maken van de ene sprong naar de andere. Of een keer moeten halthouden. En dat je hierop beoordeeld wordt in plaats van op de snelste tijd in de barrage. Vroeger hadden wij immers ook een caprilliproef.”

‘Kwaliteit gaat naar beneden’

In het huidige systeem gaat er volgens Heins kwaliteit verloren als wordt geprobeerd met jonge paarden veel te winnen: “Een fokker houdt er niet zoveel aan over als een jong paard alles wint. Als je met een jong paard al alles probeert te winnen, gaat heel vaak de kwaliteit naar beneden in plaats van dat het beter wordt. Wanneer paarden goed opgeleid en fijn te rijden zijn, beur je uiteindelijk meer geld dan met eentje die als een gek het parcours doorvliegt.”

Lees de reacties van Nella Bijlsma en Anne-Jan Hazenberg in de Paardenkrant van deze week.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop

2 reacties op “Johan Heins over gebrek aan ‘opleiders’: Oplossing ligt mogelijk in wedstrijden anders beoordelen

  • Johan Heins slaat de spijker op de kop ! 100% eens ! In de dressuur wereld is het niet anders ! De manier van jureren zal echt moeten veranderen ! Gebeurt dat niet zal er geen verbetering plaatsvinden ( ook welzijn ! Geweldig dat een levende legende zich zo uitspreekt ! Misschien dat dat iets losmaakt bij de organisaties die daar over gaan !

  • Sanne

    De hele mentaliteit is veranderd en de liefde voor de paarden is nu vertaald naar zo snel mogelijk hogerop komen. Een foutloos rondje achterstevoren is tegenwoordig beter dan 2 balken gecontroleerd gesprongen. Veel jongeren krijgen opgeleide ponies of paarden voorgeschoteld omdat dat geld er nu voor is. Een tegenslag betekend verkoop ipv oplossen want oplossen kost teveel tijd en tijd is geld. Diegene die nog wel de liefde, mentaliteit en gevoel voor het vak hebben vallen nu niet op omdat ze niet het geld hebben om toppers te kopen en zich in de picture te rijden. Oefenspringen kan je bijna nergens meer, gelijk op cc doordat de instap nu zo laag is gemaakt. Dus thuis niet rustig de tijd nemen maar gelijk meenemen en uitbrengen. Er wordt niet meer gekeken wat in het belang van het paard en zijn toekomst is maar zo snel mogelijk van 0 naar 100 want dan ben je pas tel je mee en ben je een Topruiter….. goed gereden, Top ruiter, mindere uitslag, stom paard. Er zijn echt nog wel mensen die netjes opleiden en het vak verstaan, maar die dompelen onder door het grote geld. Snel opleiden, snel verkopen en geld vangen. Als ze het daarna niet meer doen, jammer dan… volgende staat voor de verkoop weer klaar. Massa is Kassa! Groot, groter, grootst…..kapot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.