Ga naar hoofdinhoud

Laurens van Lieren wint Knock Out dressuur

Laurens van Lieren
Dit jaar pakte Jumping Indoor Maastricht uit met een nieuwe (test)wedstrijd voor de dressuur, de zogenaamde Knock-Out. Laurens van Lieren heeft deze eerste Knock Out wedstrijd vanmiddag gewonnen met Ulysses La Haya.

Het verschil met een normale dressuurwedstrijd is dat niet één, maar twee ruiters tegelijkertijd een proef rijden. De ruiters rijden als het ware als een spiegel tegenover elkaar en het is aan de jury om te beslissen wie de winnaar is. Diegene wordt dan afgevaardigd naar de volgende ronde, waardoor er een Knock-Out-systeem ontstaat.

Op de tweede plaats eindigde Jana Kun met Transpofix Vanqueur. Derde werd Kyra Klinkers met Tara en de vierde plek was voor Nel Rensen met Rocky.

Bondscoach Wim Ernes en sportdirector Frank Kemperman zijn de geestelijke vaders achter dit experiment en waren na afloop positief gestemd. “Dit is niet de formule voor kampioenschappen, maar het brengt wel spanning mee, omdat van de twee ruiters er één afvalt en één doorgaat naar de tweede ronde. Daarnaast laten de combinaties in twee minuten echte hoogtepunten uit de dressuur zien, waardoor deze wedstrijden steeds attractief blijven om naar te kijken. Luisterend naar de eerste reacties van ruiters, juryleden en publiek heb ik nog niemand horen zeggen dat dit niets is. Sterker nog, de reacties waren positief!”, vertelde Wim Ernes, die direct wilde toegeven dat er aan de proeven voor de volgende testwedstrijd zeker nog gesleuteld moet worden.

Volgens jurylid Francis Verbeek was een positie van de jury aan de lange zijde mogelijk beter. “Ik denk dat de proeven nu nog net te veel verzamelde onderdelen telden. Dat is voor het publiek iets minder leuk om naar te kijken. Daarnaast zou het denk ik goed zijn als we het idee van de spiegelbeeld proeven gedeeltelijk laten varen. Als de combinaties onderdelen als pirouettes, changementen op de twee of om de pas en piaffe achter elkaar zouden laten zien is dat niet alleen voor ons als juryleden, maar ook voor het publiek gemakkelijker te beoordelen. Het gaat om een knock-out wedstrijd waarin één foutje fataal kan zijn en dan is het mooi als het publiek dat falen ook kan zien. Met twee combinaties die tegelijkertijd de piaffe uitvoeren is dat nu bijna onmogelijk”, aldus Verbeek.

Voor Laurens van Lieren was het voor het eerst dat hij tijdens een dressuurwedstrijd in de dressuurbaan een andere combinatie tegenkwam. “Dat was best vreemd en ik betrapte me er op dat, ik toen ik merkte dat ik iets achterliep op de combinatie tegen wie ik streed, ik iets harder begon te rijden. Daarnaast was ik af en toe meer gefocust op mijn tegenstander om te pogen synchroon te blijven, dan op mijn paard. Toch vind ik dit een hele leuke formule, die van toegevoegde waarde kan worden voor onze sport. Kijk eens naar de Kür: toen die werd geïntroduceerd was daar zeer veel kritiek op. Nu is het ’t belangrijkste onderdeel van onze sport”, aldus Laurens.

Ernes en Kemperman hadden dit experiment graag met een achttal combinaties willen uitvoeren in plaats van met de vier van nu. “Ik zie dit niet als een te grote belasting voor de paarden. Met acht paarden zouden de paarden driemaal twee minuten in actie moeten komen en dat is goed te doen. We gaan nu hard studeren op andere proeven, want er blijken toch best een paar kleine onvolkomenheden in te zitten. Zo zou je in het nadeel kunnen zijn als je steeds de binnenbocht moet rijden”, aldus Ernes. De kans lijkt aanwezig dat tijdens Indoor Brabant deze wedstrijd opnieuw als experiment op het programma wordt gezet, terwijl uit opmerkingen van Kemperman kan worden geconcludeerd dat er ook in Aken over wordt gedacht om deze wedstrijd bij wijze van test in het programma op te nemen.

Bron: Horses/ KNHS

6 reacties op “Laurens van Lieren wint Knock Out dressuur

  • trudy

    Hhmmm weet niet of ik dit nou leuk voor de paarden vind en eigenlijk ook niet voor de elegantie van de sport

  • sonja pouwels

    30 jaar geleden, werd in Duitsland op lager niveau, al gejureerd met 2 of zelfs 3 ruiters achter elkaar. Gaan we terug in de tijd

  • Brekelmans

    Knockout in de dressuur. Hoe kunnen ze het bedenken? Wat voegt dit toe aan de huidige situatie. Wie wordt er beter van. Voor wie is het interessant? Voor niemand toch! Er rijden er twee i.p.v. 1 en iedereen snapt dat geen enkel jurylid twee proeven gelijktijdig beoordelen kan.
    De paardensport is veel teveel in zichzelf gekeerd en moeten eens echt serieus gaan nadenken over vernieuweingen. Maar dan over vernieuwingen waardoor de belangstelling weer toe neemt van zowel publiek als sponsoren. Diverse concoursen worden afgeblazen omdat de organisatie het financieel niet meer rond krijgt. En bij goede concoursen zijn de tribunes ook al niet meer vol. De televisie vindt het ook al niet meer de moeite waard om het paardrijden uit te zenden. En wat is het antwoord? Knockout dressuur!! Het is een lachertje, beschamend en niet serieus te nemen. Jarenlang was op ieder concours het jachtspringen het hoofdnummer op de zondagmiddag. Schitterend voor het publiek, voor kenners en leken. Speel uw spel. Allemaal verdwenen vanwege de wereldbeker-commercie. Ik heb in het verleden al massa´s ideén aangedragen aan verantwoordelijken. En wat is het antwoord. “we willen geen circus” ! Wat is er tegen goed circus? Het is nu toch ook één groot circus maar alleen voor insiders. Het geld bepaalt de inhoud. De ruiter maken de dienst uit en kiezen voor het geld.Dit blijft niet goed gaan. De bewijzen zijn er te over!! Paarden zijn er niet alleen voor de prestaties. Er zijn heel veel andere vormen om van onze edele vrienden te genieten. Er moet een mix komen van sport en entertainment. En die dat niet willen zien of begrijpen bewijzen het paard een slechte dienst!!

  • Wendy

    Laatst hadden we binnen de vereniging ook voor het eerst een onderling (dressuur-achtig)wedstrijdje met 2 paarden tegelijk in de baan. Hartstikke leuk en spannend, voor zowel ruiters als publiek.

    Voor de paarden is het in ieder geval fijn dat er een soortgenoot in het zicht is.

  • Wendy

    Aanvulling op het voorgaande: voor de MEESTE paarden is een soortgenoot erbij fijn.

  • eddy crul

    Gelukkig lees ik ook dat dit geen formule is voor kampioenschappen.En ik hoop dat ze daar ook reguliere dressuurwedstrijden mee bedoelen.Want dat zou pas een grote stap achteruit zijn.Met alle respect voor de geestelijke vaders van dit experiment maar ik kan jullie niet volgen.
    Natuurlijk kan dit wel om een dagprogramma op te vullen tussen de echte dressuurwedstrijden in. Voordeel daarvan is dat het veel goedkoper is dan echt paarden entertainment in te lassen tussen de proeven.Nadeel is dat er geen mens meer zal komen behalve dan de 4 deelnemers en hun grooms.Ik vraag mij dan ook af of daarvoor de dressuur zo verkracht moet worden zowel op het vlak van jurering als op het vlak van eerlijke lotingen en correcte wedstrijden.Terwijl men volop bezig is met uit de chaos te geraken voert men hier de chaos terug in.Trouwens ik stel vast dat er geen punten van dit experiment worden gepubliceerd,eigenaardig toch? Let wel ik ben niet tegen vernieuwing op voorwaarde dat het verbetering is voor de dressuurwedstrijden en de integriteit van de wedstrijd niet aantast. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.