Ga naar hoofdinhoud

Springpaardenfonds Nederland maakt balans op

September 2006 is de geboortemaand van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN). Inmiddels is het fonds op de helft van zijn looptijd. BMC Utascha SFN is het boegbeeld van het fonds, maar er staan alweer andere talenten klaar. Jacob Melissen, één van de twee directeuren van het fonds, vertelt vandaag in De Paardenkrant over de investeringen, de behaalde resultaten en de strategische keuzes voor de komende tijd.

In het kort heeft het SFN het doel om topspringpaarden te behouden voor de Nederlandse topruiter. De opleiding en het behalen van het hoogste niveau staan centraal bij de SFN-paarden. Keuzes om vooral het sportieve doel na te streven kunnen soms de portemonnee raken. Jacob Melissen vertelt: “Als we Utascha in december 2011 verkocht zouden hebben, hadden we aanzienlijk meer geld voor haar kunnen krijgen dan op dit moment. Toch staat het sportieve doel altijd op de eerste plaats en dat was voor haar altijd Londen, Olympische Spelen 2012. Dat Utascha niet deel kon nemen was een tegenvaller.”

”Binnen het SFN willen we dat paarden ook verkoopbaar zijn. We houden de paarden tot een bepaald moment en willen dat zij daarna ook nog een goede prijs opbrengen. Natuurlijk zijn er ook paarden gekocht die de doelen niet waar konden maken. Maar omdat onze selecteurs hun werk goed gedaan hebben, bleek er ook voor die paarden internationale belangstelling”, aldus Melissen die beweert dat het SFN zelfs winst maakte aan de verkoop van de paarden die niet in de doelstelling pasten.

In 2018 loopt het huidige fonds ten einde. Op bestuurlijk niveau is men tevreden en is men voorzichtig bezig met het opzetten van een tweede fonds. Jacob Melissen: “Voor mij is het SFN pas geslaagd als aan het einde van de rit het SFN dienstbaar is geweest aan de Nederlandse springsport. Het succes is pas volledig als de certificaathouders aan het einde van de termijn niet alleen hun inleg terugkrijgen, maar daarbovenop hopelijk een plus.”

Klik hier voor een overzicht van de springpaarden in het fonds.

Lees het volledige artikel vandaag in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.