Ga naar hoofdinhoud

Ploegmakers over verdwijnen Keurmerk Paard en Welzijn: ‘Dit kunnen we ons niet veroorloven’

EEF-voorzitter Theo Ploegmakers heeft een open brief geschreven aan de Sectorraad Paarden en daarbij in het bijzonder de verantwoordelijken voor het Keurmerk Paard en Welzijn. Ploegmakers vindt het erg zorgelijk dat het keurmerk verdwijnt: "Dit is een ontwikkeling die we ons nu niet kunnen veroorloven, ik dring er met klem op aan het standpunt te heroverwegen." Lees de open brief hieronder.

Geachte leden van de Sectorraad Paarden, verantwoordelijken van het Keurmerk Paard en Welzijn, en betrokkenen in de paardensport,

Met grote bezorgdheid richt ik mij tot u allen om te waarschuwen voor de potentieel desastreuze gevolgen van het opzeggen van het Keurmerk Paard en Welzijn in Nederland. In een tijd waarin het welzijn van paarden centraal zou moeten staan in de discussies binnen de paarden-community, dreigt dit cruciale aspect naar de achtergrond te verdwijnen. Dit is een ontwikkeling die we ons niet kunnen veroorloven.

Paardenwelzijn is de basis

Paardenwelzijn is de basis waarop de paarden-society het vertrouwen van de maatschappij moet winnen en behouden. Zonder een solide basis van sociale acceptatie, ook wel bekend als de ‘social license’, loopt de gehele sector gevaar. De maatschappij heeft steeds hogere verwachtingen en eisen als het gaat om dierenwelzijn, en terecht. We kunnen niet ontkennen dat het welzijn van onze paarden direct invloed heeft op hoe de buitenwereld naar onze wereld kijkt.

Stap achteruit

Des te zorgwekkender is het dan ook dat Nederland een houding lijkt aan te nemen waarin een welzijns keurmerk als minder belangrijk wordt beschouwd, waardoor het zelfs op de tocht staat. Dit is een stap achteruit op een moment dat we juist voorwaarts moeten bewegen.

Welzijn moet primaire focus hebben

Ik vraag me af waar de Sectorraad en de verantwoordelijke mensen van het keurmerk mee bezig zijn. In plaats van het keurmerk af te schaffen of op een laag pitje te zetten, zou het hoog op de prioriteitenlijst moeten staan. Het welzijn van paarden zou niet als een bijkomstigheid gezien moeten worden, maar als een primaire focus, essentieel voor het voortbestaan en de toekomst van de paardensport in Nederland.

Meer dan een set regels

Het welzijnskeurmerk vertegenwoordigt meer dan alleen een set regels; het is een symbool van onze toewijding aan het ethische en humane behandelen van onze paarden. Het biedt richtlijnen die niet alleen het leven van de paarden verbeteren, maar ook het vertrouwen van het publiek in onze sector versterken. Door dit keurmerk te verzwakken of af te schaffen, zenden we een zorgwekkend signaal uit dat het welzijn van paarden van ondergeschikt belang is. Dit kan niet alleen leiden tot een verlies van maatschappelijke steun, maar ook tot strengere externe regelgeving en mogelijk zelfs tot beperkingen op onze sport.

Ondernemers begeleiden

Wij moeten niet dezelfde vergissing maken  als destijds toen de sector het keurmerk heeft overgenomen namelijk dat het keurmerk niet iets statisch is, maar dat wij als paardensector actief zullen moeten zijn om ondernemers te begeleiden op weg naar het verdienen van het Keurmerk.

Standpunt heroverwegen

Ik dring er dan ook met klem op aan dat de verantwoordelijke instanties hun standpunt heroverwegen en erkennen dat het welzijn van paarden niet slechts een onderdeel is van onze sport, maar de hoeksteen ervan. Laten we gezamenlijk werken aan het versterken van het Keurmerk Paard en Welzijn, en het promoten en integreren van hoge welzijnsstandaarden binnen alle facetten van de paarden society.

Laat dit een oproep zijn tot actie en een hernieuwde toewijding aan het welzijn van onze paarden. Alleen door hier prioriteit aan te geven, kunnen we de toekomst van de paardensport in Nederland veiligstellen en versterken.

Met bezorgde groet,

Theo Ploegmakers

President European Equestrian Federation

2 reacties op “Ploegmakers over verdwijnen Keurmerk Paard en Welzijn: ‘Dit kunnen we ons niet veroorloven’

  • Maria

    Helemaal mee eens paardenwelzijn moet voorop staan en zeker in deze tijd hard nodig

  • NesMiriam

    Bij ons staat paardenwelzijn op nummer één. Wij hebben een bescheiden sportstal en voor zover ik kan nagaan, denk ik dat wij aan de eisen van het keurmerk Paard en Welzijn voldoen. Toch hebben wij het keurmerk uit kostenoverwegingen niet aangevraagd. Klanten willen daar niet voor betalen. Dan vind ik het te makkelijk om te zeggen dat bestuurders en paardenprofessionals dierenwelzijn niet serieus nemen. Als het in ons aller belang is, kun je niet de rekening éénzijdig bij de stalhouder neerleggen. Dertig tot veertige procent van de stalhouders werkt al zo goed als onder de kostprijs (bron: De Hippische Ondernemer 2024/3). Ik begrijp heel goed dat het stallingsgeld voor de pensionklant een fors bedrag is en dat alle verhogingen hen (heel) zwaar vallen. Maar zoals de FNRS ons adviseert: beste stalhouder, financier niet de hobby van je klanten. Als we dit echt serieus willen aanpakken, moeten we dit samen doen en ook samen financieren!
    Pieter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

FEI-zaken tegen Cesar Parra en Andrew Mc Connon lopen

Eric Lamaze nu ook nog door CAS geschorst: 8 jaar in totaal

Van Viegen (PvdD): ‘De intentie van deze motie is helder: het verbeteren van paardenwelzijn’

Heeft de paardensector wat te vrezen van de hulpmiddelenmotie?

VSN-springfinale: fijn te rijden ruin wint van geselecteerde hengsten

McMary vanaf dag één favoriet bij amazone Phoebe Peters

Nederlander koopt veilingtopper bij PS Online

Wout-Jan van der Schans: ‘Ik wil proberen de top te verbreden’

OM neemt in Limburg stal en wedstrijdpaarden in beslag