Ga naar hoofdinhoud

Dierenartsen over consumentenkoop: ‘Termijn van 6 maanden voor omkering bewijslast is passend’

Op dinsdag 28 januari aanstaande zal de Tweede Kamer stemmen over de aanpassing van de termijn voor de omkering van de bewijslast bij de consumentenkoop van levende dieren. Dit betreft de situatie waarin consumenten een dier kopen van een professional, waarbij de bewijslast voor een aandoening die na de verkoop aan het licht komt, wordt omgedraaid. Dit betekent dat de verkoper moet aantonen dat de aandoening niet al bestond op het moment van de verkoop en na 6 maanden is het aan de koper om aan te tonen dat een aandoening al bij verkoop bestond.

De Sectorraad Paarden (SRP) en haar lid-organisatie spannen zich al lange tijd in om de termijn maximaal 6 maanden te laten zijn. Nu is deze termijn wettelijk vastgesteld op een jaar. Het statement van de dierenartsen maakt nog duidelijker dat de voorgestelde termijn van zes maanden voor de omkering van de bewijslast ruim voldoende is. Een langere termijn zou onterecht belastend zijn voor de verkoper.

Statement dierenartsen

Een consumentenkoop is een koop waarbij de verkoper een professional is handelend vanuit beroep of bedrijf en de koper een consument. Normaliter geldt ‘wie eist bewijst’. Ter bescherming van de consument is de bewijslast van een na de koop/verkoop (levering) gevonden aandoening tot zes maanden na de koop/verkoop (levering) omgedraaid. Dat wil zeggen dat de verkoper moet aantonen dat de aandoening niet aanwezig was op het moment van koop/verkoop (levering).

Deze termijn is, naar onze mening als dierenartsen, ruim voldoende, langer zou onredelijk belastend zijn voor de verkoper. Korter zou mogelijk nog beter passend zijn.

Een veterinaire keuring bij koop/verkoop geeft waardevolle informatie over de gezondheidstoestand van een paard op dat moment, maar biedt geen volledige zekerheid, want lang niet alle problemen zijn te vinden, ook niet bij een goed uitgevoerde veterinaire keuring.

Bij het optreden van klachten of bij het naar voren komen van een aandoening na de levering van een paard kan een dierenarts inschatten of deze aandoening al aanwezig was ten tijde van de koop/verkoop (levering). Dit zogenaamde ‘antedateren’ (aangeven sinds wanneer een aandoening aanwezig is) is slechts beperkte tijd mogelijk. Voor vrijwel alle aandoeningen varieert dit van ‘niet of enkele uren te antedateren’ tot ‘maximaal 3 maanden’. Na drie maanden is het doorgaans niet meer met zekerheid vast te stellen wanneer een aandoening is begonnen, tenzij het gaat om een aangeboren aandoening.

Oproep aan de politiek

Gesterkt door het statement van de dierenartsen doet de SRP nogmaals een oproep aan de politiek om het belang van een evenwichtige en redelijke termijn voor de omkering van de bewijslast in acht te nemen. De voorgestelde termijn van zes maanden biedt een faire bescherming voor consumenten, zonder de verkopers onterecht te belasten. “We hopen op een verstandige beslissing die recht doet aan zowel de belangen van consumenten als de werkbaarheid voor de sector”, aldus de SRP.

Bron: SRP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Gelderland onderbouwt paintballen op de wolf nog steeds onvoldoende

Dion Graus krijgt programma over dierenleed bij Ongehoord Nederland

Mindset ES levert meeste KWPN-springveulens in 2024

Nieuw concept in de springsport: Horse GP in La Défense Arena in Parijs

FEI-zaken tegen Cesar Parra en Andrew Mc Connon lopen

Eric Lamaze nu ook nog door CAS geschorst: 8 jaar in totaal

Van Viegen (PvdD): ‘De intentie van deze motie is helder: het verbeteren van paardenwelzijn’

Heeft de paardensector wat te vrezen van de hulpmiddelenmotie?

VSN-springfinale: fijn te rijden ruin wint van geselecteerde hengsten