De organisatie deed afgelopen winter onderzoek naar de leefsituatie van manegepaarden. 53 maneges werden bezocht: 46 in Nederland en 7 in Vlaanderen. “Een groot deel van de paarden heeft ernstige psychische en fysieke problemen als gevolg van de leefomstandigheden in een manege”, valt te lezen in het rapport ‘Misstanden op de Manege’.
Fysiek contact
Wat de dierenrechtenorganisatie vooral opviel was dat de stallen veel te klein waren. Ook waren die soms helemaal afgesloten waardoor de paarden nauwelijks ‘langdurige relaties’ met elkaar konden aangaan. Het compleet ontbreken van sociaal contact met soortgenoten is voor paarden zeer stressvol, schrijft de organisatie in het rapport. Paarden zijn immers kuddedieren. “Fysiek contact is noodzakelijk voor hen om zich goed te voelen.”
Aantasting welzijn
Manegepaarden zouden volgens Dier&Recht minimaal vier uur per dag moeten kunnen loslopen in kuddeverband. Dit was bij alleen een paar maneges het geval. Sterker nog: bij de meeste maneges (28) liepen de paarden in de wintermaanden niet eens 4 uur per wéék los. “Dit betekent dat ruim 50 procent van de paarden zich veel te weinig vrij kan bewegen. Dit is een ernstige aantasting van het welzijn”, staat in het rapport.
Meer mis
Er is volgens Dier&Recht nog meer mis. Veel paarden kregen te weinig of zelfs slecht voer, zagen de onderzoekers. Daardoor hebben ze grotere kans op maagzweren. Een ander belangrijk punt van kritiek was dat de hygiëne in de stal vaak onder de maat was.
Welzijnsproblemen zorgwekkend
De conclusies in het rapport liegen er niet om. “De manier van omgaan met de welzijnsproblemen in maneges is zorgwekkend”, valt er te lezen. “Manegebedrijven schieten op grove wijze tekort in diervriendelijk beheer van hun onderneming”.
Wetgeving nodig
In zowel Nederland als België bestaat geen specifieke wetgeving voor paarden en gaat men uit van zelfregulering door de sector. “Dat werkt niet”, concludeert een woordvoerster van Dier&Recht nu. “De overheid moet paarden in bescherming nemen. En daarvoor is wetgeving nodig.”
Handhaven
Dier&Recht constateert in het onderzoeksrapport dat het zelfregulerend vermogen van de sector tekortschiet en dat er op korte termijn specifieke wetgeving voor paarden moet worden ingevoerd. De stichting ziet het liefst dat controleurs bij de dierenpolitie en de NVWA richtlijnen krijgen zodat ze daarop kunnen handhaven. Die handhavers zouden ook moeten worden opgeleid zodat ze de welzijnsproblemen leren herkennen. Volgens Dier&Recht zou het door de Dierenbescherming opgestelde Paardenbesluit een goed begin kunnen zijn om tot wetgeving te komen.
Opvallende punten uit het rapport
Sociale isolatie
Ruim 77 procent van de maneges heeft onvoldoende mogelijkheden om sociale interactie tussen paarden te faciliteren. Paarden kunnen elkaar dan bijvoorbeeld alleen via tralies besnuffelen. Bij 15 procent van de maneges konden paarden elkaar niet eens zien.
Onvoldoende bewegingsvrijheid
Ruim 80 procent van de maneges staan de paarden in individuele kleine boxen, waardoor ze moeilijk kunnen liggen.
Onvoldoende hygiëne
In bijna 25 procent van de maneges konden paarden niet schoon liggen.
Gestoord gedrag
9 procent van de manegepaarden vertoont ernstig gestoord gedrag, zoals agressie. “Dit wijst op psychische en fysieke problemen gerelateerd aan tekortkomingen in de omgang met en huisvesting van de dieren.”
Slecht voer
Veel paarden krijgen te weinig of kwalitatief slecht ruwvoer. Daardoor zijn ze vatbaarder voor maagzweren.
Gezondheid
Voor het onderzoek is ook gekeken naar de gezondheid van de paarden. Bij 5,6 procent van de manegepaarden (87 paarden) waren er drukplekken te zien op rug, neus of onderbenen. 3,8 procent van de manegepaarden (58 paarden) had andere lichamelijke mankementen, zoals een te magere rug, hoesten of kreupelheid. Maneges namen singelnijd regelmatig niet serieus.
Bron: RTLnieuws
Het word weer eens overdreven in ons land.Sommige hierboven genoemde punten zijn herkenbaar.Maagzweren ontstaan niet door slecht voer,deze bewijzen zijn er uit verleden,maar niet met zekerheid te stellen ,de herkomst.Fysiek contact zal nooit snel mogelijk zijn,hierdoor ontstaat vaak meer stress,dit omdat de paarden nooit met mekaar zijn opgegroeid.Onze hengsten in de sport en dekhengsten hebben dit ook niet.Waarom klagen ze hier weer,ga eens in het buitenland kijken,of bij een ander diersoort in Nederland .Kijk eens bij de koeien of varkens of kippen,daar is wel veel mis qua ruimte.Ja en iedereen weet dat er geen top paard in de manege loopt,dus de achterliggende gedachte was jaren geleden ,oh dit paard mankeert iets ,dan zou het fijn zijn als het nog 1-2 uur per dag mee kon lopen in de les ,of anders wacht de slager
De wet is vrij duidelijk, een paard heeft recht op een stal die minimaal twee maal zijn eigen stokmaat is.
Een paard van 1.70 moet wettelijk in een stal staan van minimaal 3.40 x 3.40 = 11.56 m²
Het gros van de stallen voldoet hier niet aan dus er is nog heel veel werk aan de winkel.
Ja Marcel,
Dat zegt de wet over stalling,daar ben ik het zeker mee eens,en had mijn paarden in een stal van 4,5 op 4 staan vind ik net zo prettig.Maar de overgang voor manege houders ,betekent of uitbreiding of minder paarden houden op dezelfde vierkante meters.
Denk dat veel manege houders het wel zouden willen,maar na een investering in het dak (mbt asbest) wil ik niet in hun schoenen staan,want de meesten draaien maar net quite.
Maar je hebt zeker gelijk ,de wet is duidelijk,en daarom volkomen met je eens
Aanpassingen moeten wel mogelijk zijn en dan te beginnen bij de gemeente, grotere stal mag er vaak weer niet gebouwd worden dus dan moet je het met de oude afmeting doen. De regels kunnen allemaal wel aangepast worden vanachter een bureau, maar dan moet daar ook de mogelijkheid toe zijn ! Zo ook met schuilstallen in de weide, veel gemeentes willen deze niet in het landschap zien staan, dus geen mogelijkheid tot schuilstal.
de “agressie” die ik in t filmpje zie heet volgens mij sociaal contact.
Daar komen wel eens nare bijtwonden van. Bij een wisselende veestapel begrijp ik dat je ze wel eens afzonderlijk moet houden.
Samen laten uitvechten kan alleen op grote oppervlakten.