Ga naar hoofdinhoud

FEI staat in Nederland verboden middel ‘buut’ toe

BuutTot groot ongenoegen van een aantal nationale hippische federaties keurde de FEI tijdens de algemene vergadering in Kopenhagen het gebruik van een aantal niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) goed. Dit betekent dat het gebruik van onder meer het in Nederland verboden middel fenylbutazon ('buut') volgens de reglementen van de FEI vanaf 1 januari 2010 is toegestaan.

Tijdens de vergadering kozen 53 van de 102 nationale paardensportfederaties voor het nieuwe voorstel. Zeven federaties onthield zich van het uitbrengen van een stem en 42 federaties kozen voor de huidige lijst. De huidige regels zijn gebaseerd op drie lijsten: verboden middelen, medicatie A, medicatie B. In de nieuwe situatie gaat men uit van een progressieve lijst die bestaat uit twee delen: verboden middelen (doping) en toegestane, gecontroleerde medicatie. Onder de toegestane medicatie voor de wedstrijdsport vallen straks lage doseringen van fenylbutazon (‘buut’), flunixine en salicylzuur. Vooral het toestaan van ‘buut’ is omstreden.

De Nieuw-Zeelandse teammanager Chris Hudson sprak tegenover de Britse Telegraph zijn onvrede uit over de invoering van de progressieve lijst: ,,Is de FEI na al ons werk meer tolerant als het gaat om doping dan om paardenraces in sommige landen?” Wayne Channon, lid van de commissie die de nieuwe lijst onderzocht, vindt de geschokte reactie van sommige nationale federaties onterecht. ,,De federaties dachten dat het ging om doses die een olifant met een gebroken poot weer op de been zouden helpen. Dat is absoluut niet zo. Het gaat om therapeutische waarden”, meldt hij op Eurodressage.com.

De ontstekingsremmer fenylbutazon wordt in het buitenland veel gebruikt bij pijnlijke aandoeningen aan de benen. ‘Buut’ is in Nederland sinds 1998 verboden voor gebruik bij paarden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Het middel is in landen als Engeland en Amerika wel toegestaan. In Nederland is het verboden, omdat het via paardenvlees of -melk in de humane-comsumptiemarkt terecht kan komen. Door paarden illegaal te behandelen met ‘buut’ komen paarden zonder aantekening in hun paspoort toch met het middel in hun lichaam bij de slacht. ‘Buut’ kan ook verantwoordelijk zijn voor vervelende bijwerkingen, zoals maag- en darmzweren, afwijkingen in het bloedbeeld en nierbeschadigingen.

Ondanks het verbod bevindt zich in menig stalapotheek nog een pot ‘buut’. In 2008 vertelde dierenarts Janny de Grauw in Bit: ,,Dit is gevaarlijk en dom. Voordat je een diergeneesmiddel toedient, moet je altijd door een dierenarts een diagnose laten stellen waardoor hij of zij het juiste geneesmiddel kan voorschrijven.” Ze vervolgt: ,,Mensen die hun paard toch ‘buut’ geven lijken niet te beseffen dat ze, vooral als het poeder betreft, zichzelf ook blootstellen aan de mogelijke kankerverwekkende werking van het middel.”

De alternatieven voor ‘buut’ die in Nederland wel zijn toegestaan zijn onder andere metacam, quadrisol, bedozane en het nu ook door de FEI goedgekeurde flunixine. Salicylzuur is een middel dat dierenartsen vooral inzetten bij de behandeling van huidaandoeningen.

Bron: Horses.nl

Bekijk hier een video over de vergadering in Kopenhagen.

5 reacties op “FEI staat in Nederland verboden middel ‘buut’ toe

  • Sanne

    Ik vind het goed dat de FEI het voortouw neemt in de goedkeuring en het toestaan van het middel Fenylbutazone. Jarenlange ervaring en vele onderzoeken hebben uitgewezen dat dit het enige middel is dat daadwerkelijk pijn tegengaat bij paarden met bijvoorbeeld laminitis en andere beenproblemen. Ik ben blij dat ze dit eindelijk inzien, nu kan het gewoon voorgeschreven worden en hoeft het niet meer off-label voorgeschreven te worden door dierenartsen. Want ook al is het een “verboden middel” in Nederland betekent niet dat het niet heel goed werkt en evengoed voorgeschreven wordt. Want het heeft toch geen zin om een paard een analgeticum te geven waarvan je van te voren al weet dat het niet (voldoende) werkt.

  • Horsedances

    Hier de beelden van de verhitte discussie tijdens de FEI Jaarvergadering :

    http://www.topdressage.tv/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=301

  • Conny

    Ik vind het schandalig dat “Buut “weer wordt toegestaan ! Ook in beperkte hoeveelheid ! Wanneer een paard pijn heeft mag hij/ zij niet op wedstrijden worden uitgebracht! Alle “pijntjes ” die een paard krijgt door de sport is een verkeerd gebruik van het paard. Dus voor mij alleen de nul optie !

  • Annette

    Een beetje een onzin-reactie Connie. Er staat nergens dat het nu toegestaan is tijdens wedsrijden. Voor buut geldt dat minimaal 2 weken voor een wedstrijd het niet meer gegeven mag worden. Een paard zal dus eerst pijnvrij moeten kunnen lopen voordat het deel kan nemen aan een wedstrijd. Ik vind het prima dat het weer is toegestaan; nu werd het onder de toonbank toch gewoon voorgeschreven en om die reden niet aangetekend in het paspoort van het paard. Met het nieuwe medische inlegvel en de verplichting om het gebruik ervan te registreren loopt je uiteindelijk veel minder kans om het in menselijke consumptiegoederen terug te vinden. Een paard wat buut heeft gebruikt mag nl. nooit meer geslacht worden (mag wel, maar het mag niet de consumptie keten in).

  • anita

    Conny, uit Eesveen je hebt gelijk. Ze zijn gewoon gestoord.
    Het is wel heel duidelijk dat een sportpaard een ding is voor eigen succes. Een ondergeschikt wezen dat maar van alles moet. Het wordt ook hoog tijd dat hier iets aan gedaan gaat worden.
    Stal Beerbaum zal wel zeer tevreden zijn met dit nieuws. Is het niet meer nodig om te zeggen dat hij toevallig net dit of dat had. Menselijke sporters die dingen gebruiken,al of niet toegestaan, kunnen praten en overleggen. Sportpaarden zijn echter overgeleverd aan hun “sportpartner” ! Trieste zaak

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Eigenaren WEC Ocala verliezen 21 paarden bij stalbrand

Wereldbekerfinale dressuur voer voor juryevaluatie

KWPN publiceert alsnog afstammelingenrapport Red Viper

KWPN-hengst Maddox Mart in Aloga veiling

Diablue PS levert duurste paarden bij PS Online

Subsidieregeling DUMAVA nu ook beschikbaar voor sportverenigingen

Julien Epaillard: ‘Mooi om iedere dag bij mijn paarden te zijn maar competitie is voor mij wel belangrijk’

Pretendenthoeve verwelkomt veulen van in 1998 overleden Grand Prix-hengst Vincent

Alle Subtopuitslagen op rij: week 14