Ga naar hoofdinhoud

Gewijzigde regelgeving paardenpaspoorten nu pas volledig bekend

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Per 1 januari 2016 zijn er een aantal zaken veranderd met betrekking tot de paardenpaspoorten, maar vreemd genoeg waren de details nog niet eerder compleet beschikbaar voor de Sectorraad Paarden (SRP). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kwam onlangs met een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en die zijn nu door de SRP gepubliceerd. 

Paspoorten zien er anders uit

De paspoorten die vanaf 1 januari 2016 worden uitgegeven zien er van binnen iets anders uit dan de oudere paspoorten; de volgorde van de hoofdstukken is anders. De identificatiegegevens en het hoofdstuk medische behandelingen staan nu voor in het paspoort. Verder heeft ieder paspoort nu een serienummer dat verwijst naar de instantie die het paspoort heeft uitgegeven. Zo zijn ook blanco (nog niet uitgegeven) paspoorten zonder logo altijd te herleiden naar een paspoort uitgevende instantie.

Schets in woord en beeld

Sinds 1 januari 2016 moeten de beschrijvende schets én de getekende schets van het paard in het paspoort ingevuld worden, ook al is het paard gechipt. De getekende schets mag alleen achterwege blijven, als in plaats daarvan 2 duidelijke foto’s van het paard in het paspoort worden opgenomen

Identificatiegegevens

Het is de verantwoordelijkheid van de houder van een paard dat de identificatiegegevens in het paspoort altijd actueel en correct zijn.
Dit geldt met name voor:

  • De status van het paard of het wel of niet bestemd is voor de slacht voor menselijke consumptie.
  • Of het een geregistreerd paard is of niet. Een geregistreerd paard is een paard dat is ingeschreven bij een erkend stamboek of een paard met een FEI-paspoort.
  • Informatie over het eigenaarschap. Dit hoeft alleen als de paspoort uitgevende instantie dit op grond van haar reglementen eist.

Centrale databank

Alle paarden die in Nederland verblijven, moeten in de centrale databank van RVO.nl geregistreerd staan. De paspoort uitgevende instanties leveren de gegevens aan bij de centrale databank. Houders van paarden met een buitenlands paspoort, moeten daarom dit paspoort binnen 30 dagen na uitgifte of binnen 30 dagen nadat het paard in Nederland is gekomen vanuit een andere lidstaat of vanuit een land buiten de EU, laten registreren bij een Nederlandse paspoort uitgevende instantie. De paspoort uitgevende instantie zal controleren of het paspoort aan de eisen voldoet, het paspoort zo nodig aanvullen en als dit niet kan een nieuw paspoort uitgeven en de identificatiegegevens leveren aan de centrale databank. Controle op de termijn van 30 dagen na invoer vindt onder meer plaats aan de hand van de datum op het gezondheidscertificaat.

Op de website van de Sectorraad Paarden is een volledig overzicht te lezen van de belangrijkste wijzigingen en informatie omtrent het paardenpaspoort.

Lees ook:

Nieuwe regelgeving stagneert paspoortuitgaven
Duplicaat-paspoort sluit slacht niet meer uit
Vanaf 2016 strengere EU regelgeving paardenpaspoorten

Bron: Sectorraad Paarden

6 reacties op “Gewijzigde regelgeving paardenpaspoorten nu pas volledig bekend

  • Erika Wöhler

    Ik lees: “Houders van paarden met een buitenlands paspoort, moeten daarom dit paspoort binnen 30 dagen na uitgifte of binnen 30 dagen nadat het paard in Nederland is gekomen vanuit een andere lidstaat of vanuit een land buiten de EU, laten registreren bij een Nederlandse paspoortuitgevende instantie.”

    Wat te doen met bij studboek Zangersheide geregistreerde veulens/paarden met Z-paspoorten die in Nederland verblijven? En waar dien je die dan te laten registreren?

  • Jacqueline K.

    Schets in woord en beeld

    Sinds 1 januari 2016 moeten de beschrijvende schets én de getekende schets van het paard in het paspoort ingevuld worden, ook al is het paard gechipt. De getekende schets mag alleen achterwege blijven, als in plaats daarvan 2 duidelijke foto’s van het paard in het paspoort worden opgenomen.

    Hoe moet bovenstaande geïnterpreteerd worden?
    Geldt dit voor paarden waarvan het paspoort vanaf 01.01.2016 is uitgegeven?
    Of geldt dit vanaf 01.01.2016 voor alle paarden?

    WIE HET WEET MAG HET ZEGGEN!

  • Dirk Willem Rosie

    @ Jacqueline: het gaat om de paspoorten die vanaf 1 januari 2016 worden uitgegeven, er is geen sprake van terugwerkende kracht.
    @ Erika: Formeel moeten eigenaren van Zangersheide-, AES- en andere buitenlands geregistreerde veulens deze ook nog eens bij een Nederlandse paspoort-uitgevende instantie laten registreren. Dus bijvoorbeeld bij de KNHS of één van de Nederlands erkende stamboeken. Dat is kennelijk de strategie om alle paarden in de RVO-database te krijgen. Het is maar helemaal de vraag of deze regeling praktisch uit te voeren en af te dwingen is.

  • Suzanne

    Mijn merrie heeft een Schots paspoort wat verder aan alle eisen voldoet, ze is gewoon in Nederland geboren. Heeft iemand enig idee wat er gebeurt als ik haar verder niet registreer? En wat de kosten gaan worden als ik haar wel registreer?

  • paulienzonhoven

    Als je de tekst volgt die door deze Europese knappe jongens is bedacht moet je je Zangersheide paard laten registreren bij een Nederlandse organisatie. Want je kan er donder op zeggen dat de KNHS straks zegt bij paspoort controle dat je niet voldoet aan de eisen als je een buitenlands paspoort toont. Dus extra kosten nl registratie plus schetsen want het paspoort wordt uitgegeven in 2016. Wat ik me nog afvraag is hoe het dan zit met alle fokmerries en jonge paarden die thans een buitenlands paspoort hebben en in Nederland geboren zijn. Het enige doel wat het dient en dat zal ongetwijfeld de bedoeling zijn van de bedenkers is het registreren van de paarden op naam zodat het straks eenvoudig is om dat te checken en te controleren niets meer en niets minder. Wat je als particulier met de RVO te maken hebt is mij volstrekt onduidelijk. En wat het doel van chippen nu nog is is ook niet duidelijk want dat was toch ook bedoeld om fraude te voorkomen. Het zou Europa sieren wanneer ze deze dieronvriendelijke methode, die dus haar doel niet bereikt heeft, laat vervallen.

  • Robin huizing

    Als ze vanaf 1 januari worden gemaakt dan zou het 2017 zijn ?!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Ben Platzer benoemd tot erelid van het NWPCS

Point Break en Springbank II VH ‘Challenger Hengsten van het Jaar’

Tweede vrouwenteam in de Global Champions League: ‘Een nieuw hoofdstuk van gedeelde passie en ambitie wordt geopend’

Gebroken enkel voor Grand Prix-ruiter William Matthew

Chantal van Lanen na negen jaar weer terug in internationale dressuur

Chinese investeerder legt Bundeskampioene Chaqueen vast voor David Will

André Thieme is Amerikanen de baas in Grand Prix Ocala

Chantal van Lanen wint Inter II Wellington

Koos de Ronde: ‘Dit was het hoogst haalbare’