De onderzoekers, Sigríður Björnsdóttir, Rebecka Frey, Thorvaldur Kristjansson en Torbjörn Lundström, rapporteerden hun bevindingen in het laatste nummer van Acta Veterinaria Scandinavica. Ze concludeerden dat bit-gerelateerde verwondingen een algemeen probleem zijn bij IJslandse wedstrijdpaarden.
Ze ontdekten ook dat het type bit zowel de locatie als de ernst van de verwondingen beïnvloedt. “Het gebruik van een stang met tongboog geeft risico op verwondingen aan de onderkaak, waarvan de meeste als ernstig worden beschouwd”, schrijven de onderzoekers. “De resultaten roepen ook vragen op over de manier waarop de wedstrijdpaarden het hoofd en de hals moeten dragen tijdens de wedstrijden.”
Er werd in het onderzoek ook een sterke associatie gevonden tussen buccale (het vlak aan de buitenzijde van de tandboog die tegen de lippen of wangen aan liggen) verwondingen en het gebruik van een trens.
Ze merkten op dat zes paarden die gereden werden met een traditioneel IJslands stangbit geen van allen orale verwondingen had, wat ze omschreven als opmerkelijk. “Dat suggereert dat de tongboog een belangrijke rol speelt in het ontstaan van wondjes op de onderkaak. Het hefboomeffect van de scharen vergroot waarschijnlijk het effect van de tongboog.”
Bron: Bit / Horsetalk
Potverdorie, dat zijn er veel, veel te veel! Simpelweg dierenmishandeling dus.
Hoog tijd inderdaad om hetgeen er gevraagd wordt van de paarden te veranderen.
Zou het niet ‘ns tijd worden voor een meer algemeen onderzoek naar de invloed van bitten op de kaak/tong/verhemelte van het paard? Moet toch mogelijk zijn om een nulmeting te doen bij jonge paarden in de opfok en deze dan regelmatig te herhalen na 1, 2, en 3 jaar om te zien wat de effecten van de optoming zijn en daar een ontwikkeling van bitvarianten op los te laten die minder schadelijke effecten hebben?
Volgend jaar hebben wij Torbjörn Lundström uitgenodigd om op de Bornehoeve in België een clinic te geven over alles wat met tong en mond problemen te maken heeft. Hij heeft meer dan 16000 cases onderzocht over heel de wereld.
Deze onderzoekers die in dit artikel vermeld worden zijn wereldleider over dit topic. Ongelofelijk over wat voor een informatie en beelden deze mensen beschikken.
Aan alle dierenartsen,paarden-tandartsen en alle mensen die iets met paarden te maken hebben zowel profit als non-profit zouden moeten aanwezig zijn.
Jossy Reynvoet,
Zaakvoerder Bitless Art of Riding
Gelukkig zijn bovengenoemde bitten (tongboog icm scharen) sindsdien dan ook verboden in de (IJslander)wedstrijdsport.
Dat is niet iets wat je in alle takken van de paardensport tegenkomt; actief onderzoek en vervolgens actieve preventie en duidelijke oplossingen.