Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Johan Knaap, Willem Goesten, Wiebe-Yde van de Lageweg
Van: Johan
De stelling klopt niet voor dressuur. Voor goede dressuurveulens van jonge hengsten worden ook topprijzen gegeven. Bijvoorbeeld op de EDS-veiling tijdens het wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden in Ermelo en op diverse andere veulenveilingen gingen dressuurveulens van jonge hengsten voor meer dan 30.000 euro over in andere handen. Bij de springrichting klopt het dat topprijzen vooral worden betaald voor veulens van bewezen hengsten, waarschijnlijk omdat die iets meer zekerheid geven aan de kopers. Overigens gaat het in verhouding tot de totale populatie om uitzonderingen die zoveel opbrengen, daar moeten we ons niet op blind staren. En de stelling klopt maar voor een klein deel van de bewezen springhengsten, dus lang niet voor allemaal. Foktechniek en commercie gaan niet altijd precies gelijk op. We kunnen niet alleen met die vaak al oudere bewezen hengst fokken, want dan lopen we ook vast. Er moet spreiding en vernieuwing blijven in de fokkerij en goede merriestammen zijn minstens zo belangrijk. Bovendien is de kans groot dat er inmiddels een jonge zoon is die beter fokt dan zijn bewezen vader. Door de tijd heen is dat nog steeds zo gebleken. Veel fokkers zien dat ook, ongeveer een derde van de dekkingen is van jonge hengsten. De kunst is om toekomstige topverervers vroeg te ontdekken, vóór de markt uit. Daar is het KWPN-fokprogramma op gericht. De markt doet vervolgens zijn eigen werk en dat is goed.
Van: Willem
Dit zorgt er inderdaad voor dat fokkers gas terugnemen bij het inzetten van jonge hengsten. Als jonge hengsten geen kans krijgen, zijn we toch uitgeboerd? Op het moment dat we alleen maar bewezen hengsten gebruiken die Grand Prix lopen ontstaat er een kloof in onze fokkerij. Ikzelf ga er altijd vanuit dat jonge hengsten genetisch gezien interessanter zijn dan oudere hengsten. Als dat niet het geval is, zijn we verkeerd bezig in de fokkerij. De merries blijven genetisch hetzelfde, daar verandert weinig aan. Er moet niet alleen vanuit het KWPN support komen, maar de hengstenhouders moeten zich er zelf ook meer mee bezig gaan houden. Ik heb al een paar keer tegen een aantal grote hengstenhouders gezegd dat ze de producten van hun jonge hengsten meer in de picture moeten brengen op hun eigen websites. Hierdoor kunnen de fokkers hun veulens te koop aanbieden. Bepaalde dekstations doen dit al. Met als gevolg dat koper en verkoper makkelijker bij elkaar kunnen komen. Een website van een hengstenhouder zal vaker worden bezocht dan een online advertentie. Voor mijn part selecteren ze de beste veulens van hun jonge hengsten. We moeten ons goed realiseren dat de online veilingen snel hun intrede zullen doen.
Van: Wiebe-Yde
Wiebe-Yde van de Lageweg, hengstenhouder.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het KWPN probeert de jonge hengsten wel te promoten. En de hengstenhouders doen dat zeker ook. Maar de veilingen en hun prijzen komen veel in het nieuws. Als die geen of heel weinig jonge hengsten als vader selecteren en dat ook aangeven bij de selecties omdat die meer voor de op het moment populaire verervers of populaire sporthengsten gaan, omdat dat gemakkelijk verkoopt, dan weegt dat zwaarder voor de fokkers dan het advies van het KWPN en hengstenhouder om jonge hengsten te gebruiken. De veilingen en hun selectiecommissie hebben dus een grote verantwoording tegenover de hele fokkerij en de jonge hengsten. Maar als die alleen commercieel denken, zullen de jonge hengsten het moeilijk houden. Met als gevolg dat er veel zullen worden verkocht en dat we minder bewezen verervers krijgen op den duur.
Deze Info@ verscheen donderdag 15 september in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Maar weinig jonge hengsten worden later “bewezen” hengsten. Voor mij is een bewezen hengst bv Kannan, Casall, Kashmir v Schuttershof, Flamenco Semilly, Corland, Jarnac, Malito de Reve, Marome etc.
Hengsten die met regelmaat nakomelingen geven die elke week in de top van de uitslagen op 1.50/1.60 niveau hun mannetje staan. Maar zeker ook hengsten die zeer weinig gedekt hebben (zoals Flamenco, Marome en Malito) die dan toch hun verervingskracht bewijzen (of als moeders vader). Deze hengsten worden te weinig gebruikt.
Het gebruik van jonge hengsten is het nemen van een groot risico. Hoeveel hengsten in het verleden via de achterdeur zijn vertrokken is ontelbaar! Fokken wordt op deze manier gokken! Hengstenhouders over het algemeen lopen ook achter de mode aan vanuit commercieel belang, dus prat gaan op hun kennis is ook niet altijd een garantie voor succes. De hele fokkerij komt op een lager plan bij het teveel gebruiken van jonge hengsten. Daarbij vind ik dat in Nederland te veel “misplaatste bewezen hengsten” zijn die met hun nakomelingen geen potten breken op het hoogste niveau, en zelfs de “rijdbaarheid” en “vechtlust” voor de ruiter in de ring om zeep helpen. Hier moet kritisch naar gekeken worden om de doelen die het kwpn heeft gesteld voor de eigenschappen van het ” KWPN ” paard na te streven. Bij het selectie proces mag er geen druk worden uitgeoefend door de grootste hengstenhouder van Nederland. Dit is een teken van slapte dat het kwpn hier voor zwicht en dient het uiteindelijke doel niet. Verder vind ik het niet okee dat de bondscoach hengsten van een ander aan het promoten is in het voorjaar terwijl het selectie proces in de topsport dan automatisch wat meer gaat lijken op belangenverstrengeling.Tijdens zo’n hengstenshow zijn in de ogen van de bondscoach alle hengsten het gebruiken waard natuurlijk, maar doet zijn integriteit en geloofwaardigheid hiermee de das om. Jonge hengsten moeten zich eerst bewijzen. Uitslagen liegen niet en moeten voor de fokker het belangrijkste instrument zijn voor hun hengstenkeus!
“De veilingen en hun selectiecommissie hebben dus een grote verantwoording tegenover de hele fokkerij en de jonge hengsten. Maar als die alleen commercieel denken, zullen de jonge hengsten het moeilijk houden.”
Ligt die verantwoording niet tevens en veel meer bij de hengstenhouder zelf? Om zijn jonge hengsten te promoten? En de veulens van deze hengsten!
Beloon de fokkers die kiezen voor een jonge hengst! Dmv lager dekgeld en/of verkoop promotie van de veulens. Misschien is het een idee voor de hengstenhouders om zelf een (gezamenlijke) veiling te organiseren voor de eerste jaargang veulens van hun hengsten?
Sven heeft het begrepen.
Zo gauw als 9 vd 10 jonge hengsten doorbreken kun je er meer mee gaan dekken. Niet nu ze een massa 30 hengsten goedkeuren en er misschien elke 2 (!!) jaar maar 1 doorbreekt later in de fokkerij
Sven ben het met je eens,maar een belangrijk punt is nog dat jonge te duur zijn,waarom 1000 en 1250 euro betalen als ik 750 voor cornet moet betalen of 1000 voor diamant.
Als we Prinsjesdag veulen veiling kijken is 86% van de het vaderschap van de veulens niet kwpn er dit zegt toch genoeg over de hengsten die wij hebben.
Noem eens 10 hengsten op die kwpn gefokt zijn en de laatste jaren op het hoogste niveau hebben gelopen of de nakomelingen van die hengsten,dat lukt niet.
Kijk eens Diamant of casall,Cornet, Berlin,CORNADO 1,EN NOG EEN PAAR,daar wil toch iedereen mee dekken.Maar Nederlandse fokkerij zakt op de ladder en onze buren hebben ons al jaren geleden ingehaald.
Het spel wat gespeeld wordt in nederland is doorzien,en ieder weet hoe het werkt,maar zo werkt het niet meer bij de fokkers.Het lijkt wel :wij alles en jullie niks.EEN OUDE FOKKER ZEI EENS 20 JAAR JAAR GELEDEN,JONGE MAN DENK ERAAN ZIJ DRINKEN CHAMPAGNE EN WIJ HET WATER,EN HIJ HEEFT GELIJK.
En ik vind het klets dat men zegt of schrijft,dat de opleiding duur is van een hengst en dat dit terug verdiend moet worden,dus dan moet het dekgeld hoog zijn.Is makkelijk gezegd dus de jonge springpaarden die wij opfokken aanrijden zadelmak maken, en parcours klaar maken mag ons wel geld kosten, en verlies lijden,EN HUN NOG EENS AAN ONS VERDIENEN,ALS ZE DIE PAARDEN KOPEN EN 10 KEER OVER DE KOP GAAN.lEVEN EN LATEN LEVEN.
Op deze manier vinden we als fokker het wel goed geweest en of stoppen of kiezen toch voor een product dat verkoopt,en vaak goedkoper is als een jonge hengst,van 1000 of meer euro s.
Dan vind ik dat de