Ga naar hoofdinhoud

Terugblik op de 10 meest gelezen Info@’s

Merel Blom met The Quizmaster
Info@ is een vast item in de Paardenkrant waarin telkens aan drie prominenten uit de paardensport een actuele kwestie wordt voorgelegd. Vanuit verschillende gezichtshoeken worden standpunten over een zaak ingenomen. De laatste Info@ gaat over volbloedhengsten in de fokkerij. De 10 meest gelezen Info@'s van het afgelopen jaar staan hieronder.


1. Zijn foto’s niet toereikend voor beoordelen welzijn?

Aan: Jacob Melissen (hippisch fotograaf en journalist), Laurens van Lieren (dressuurruiter en trainer), Francis Verbeek (internationaal jurylid)
Kort na het EK in Aken kwamen twee gevallen naar buiten van sterk bekritiseerd losrijden op het dressuur-voorterrein. Edward Gal met Undercover in Aken en Andreas Helgstrand met Stamina in Falsterbo. In het laatste geval stelde de FEI zelfs een onderzoek in. In beide gevallen zijn alleen foto’s beschikbaar om een oordeel te vormen van wat er zich heeft afgespeeld. Gaat de FEI zijn boekje niet te buiten door zich te baseren op momentopnamen? Op het voorterrein van de dressuur lenen foto’s zich meer voor een vertekening dan voor een betrouwbare weergave van de werkelijkheid.

2. Moet je zadelmak maken thuis doen?

Gert van den Hof

Aan: Jeroen Dubbeldam (wereldkampioen springen), Noëlle Nanning (directeur Jumping Amsterdam), Nicoline Raimond (coach)
De demonstratie zadelmak maken van Gert van den Hof op Jumping Amsterdam leidde tot veel discussie. Tegenstanders menen dat het erg dieronvriendelijk is en dat een paard er een trauma aan kan overhouden. Voorstanders en diverse ooggetuigen vinden dat het zeer overwogen gebeurt met veel oog voor het gedrag van het paard. Wat vind jij, is dit een leuk programmaonderdeel of hoort dat juist niet op zo’n evenement thuis?

3. Moet onregelmatige draf op rechte lijn leiden tot uitsluiting?

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Aan: Ghislain Fouarge, Jacques Marée, Joyce Heuitink
Toeschouwers bij de Grand Prix van het Europees kampioenschap in Aken vroegen zich af waarom de bel niet klonk na de uitgestrekte draf van Totilas. Maar volgens de regels van de FEI mag de jury bij C de bel pas hanteren als het paard in kwestie ‘pijnlijk kreupel’ is. In de Nederlandse versie van het reglement staat er zelfs bij dat de ruiter in zo’n geval moet afstijgen. Maar zó kreupel was Totilas nou ook weer niet. Moeten we het reglement op dit punt herschrijven?

4. Stoppen met selectie van 2,5-jarige hengsten?

Aan: Henk Nijhof jr. (hengstenhouder en opfokker), Hans Dings (paardenhandelaar en hengsteneigenaar), Reinie Tewis (hengstenhouder, trainer en opfokker)
In het verrichtingsonderzoek lijken de oudere springhengsten, die via de Isah Cup zijn ingestroomd, beter tot hun recht te komen. Ze zijn veel beter te rijden, zijn sterker en kunnen dan beter hun kwaliteiten tonen. Zij zijn in tegenstelling tot de driejarigen doelgericht gemanaged voor de sport en hoeven nog maar drie weken naar Ermelo. Betekent deze ontwikkeling dat we maar beter kunnen stoppen met het selecteren van 2,5-jarige hengsten?

5. Horen ruiters in een proef te kunnen kiezen tussen lichtrijden en doorzitten?

Aan: Annemarie Brouwer (instructrice en jurylid), Bart Veeze (dressuurruiter), Rien van der Schaft (dressuurtrainer)
Om de toegankelijkheid van de sport te bevorderen, stelt het dressuurforum van de KNHS voor om lichtrijden in de midden- en uitgestrekte draf toe te staan tot en met de klasse M2. Wat vinden jullie van dit idee? Is dit wel een verstandig voorstel?

6. Moet dressuurproef beginnen met halthouden en groeten?

Foto: Jacques Toffi / www.arnd.nl
Foto: Jacques Toffi / www.arnd.nl

Aan: Karin Retera (jurylid), Kirsten Brouwer (dressuuramazone), Tim Coomans (eigenaar van dressuurpaarden)
Het KWPN liet op de hengstencompetitie in Ermelo een dressuurproef in de klasse L verrijden waarin helemaal geen halthouden en groeten voorkwam. Een voorbode van wat ons met ingang van 1 april 2016 te wachten staat, als tot en met de ZZ-Licht het halthouden en groeten bij het binnenkomen wordt afgeschaft. In Ermelo werd het halthouden/groeten als markering van het begin en het eind van de proef node gemist. Toch maar weer terugdraaien?

7. Gaat bekritisering juryleden veel te ver?

Aan: Grieteke Oldenburger (dressuuramazone en jurylid) , Robbie van Dijk (tuigpaardrijder) en Niels Bax (dressuurruiter)
In zijn Kettingbrief brak KNHS-bestuurslid Max Bentum een lans voor juryleden. Geen overbodige luxe, als we bijvoorbeeld kijken naar de reacties onder de column van Johan Hamminga over de nieuwe dressuurproeven. In plaats van te reageren op wat Hamminga schrijft, gaan de bezoekers van Horses.nl los op juryleden die er geen verstand van hebben. Het wordt tijd voor een KNHS-campagne: ‘Respect voor de jury!’

8. Moet KNHS met eigen initiatieven komen nu Rabobank stopt met sponsoring?

Aan: Jacob Melissen (hippisch journalist), Tineke Bartels (bondscoach jeugddressuur), John Bierling (algemeen directeur KNHS)
De Rabobank neemt als sponsor afscheid van de KNHS. De bank is helemaal verweven met het topsportbeleid van de Nederlandse paardensportbond. Denk alleen maar eens aan de kweekvijver die ‘Rabo Talententeam’ heet. Het vertrek van Rabo is dus een zware slag. Is de Nederlandse paarden(top)sport in staat om die probleemloos te verwerken?

9. Moet LDR kunnen op het voorterrein?

LDR

Aan: Har van de Venne (steward), Hans Peter Minderhoud (dressuurruiter), Jean Bemelmans (dressuurtrainer)
De afgelopen tijd is er veel gedoe geweest rondom de manier waarop enkele dressuurruiters hun paard hebben losgereden op het voorterrein. De FEI stelt een werkgroep samen die gaat kijken naar het handboek voor Dressuur Stewards over LDR-losrijden. Is het niet het beste om LDR op het voorterrein helemaal te verbieden?

10. Is puissance niet meer van deze tijd?

David Simpson Foto Olympia Horse Show
David Simpson Foto Olympia Horse Show

Aan: Wim Back (teamleider Heelkunde & Orthopaedie universiteit Utrecht), René Viscaal (paardeneigenaar en voormalig springruiter), Geoff Billington (springruiter en showman)
Op Indoor Wierden was het puissancespringen vorige week een enorm succes. Een volle bak genoot van de spanningsopbouw rond de muur die uiteindelijk 2,25 m hoog werd. Is dit met het oog op paardenwelzijn een verwerpelijke vorm van volksvermaak? Is de puissance niet meer van deze tijd en moeten we op zoek naar andere manieren om publiek te trekken? Of is de puissance een sfeervolle traditie waarbij grote groepen paardenliefhebbers van sport en spanning genieten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Jonna Schelstraete wint debuut met bijna 70%: ‘Dit wordt een paard voor het hogere werk’

Team Nijhof koopt KWPN goedgekeurde Rocket Man

Jumping Schröder krijgt upgrade: ‘Grote Prijs van Twente moet blijven’

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS