Ga naar hoofdinhoud

Stal op slot

Monique Gommans is samen met haar echtgenoot Johan eigenaar van het in 2007 nieuw aangelegde Ruitersportcentrum Ermelo. Het bedrijf is voorzien van professionele inbraakbeveiliging. Gommans: “Het levert voor de verzekering een flinke kostenbesparing op en inbrekers laten ons bedrijf links liggen.”

Camera’s, bewegingsmelders, stroomdraad met alarm, trillingsdetectoren. Alle denkbare technische snufjes op het gebied van beveiliging zijn te vinden op het terrein van het ruitersportcentrum. “Mijn man werkt in de beveiliging, hij gebruikt mij als proefkonijn”, lacht Gommans. Waarschijnlijk maar goed ook, want vorig jaar werden bedrijven en particulier paardenhouders in de omgeving getroffen door een golf van inbraken. Volgens Gommans waren de dieven goed voorbereid. “Ze wisten precies waar ze moesten zijn. Dan is het een kwestie van harnachement in de kruiwagens gooien en het busje volladen.” De inbrekers lieten het goed beveiligde bedrijf van Gommans echter met rust.

De Ermelose ondernemers kochten het vijf hectare grote terrein in 2007 en hielden bij de aanleg van het sportcentrum zorgvuldig rekening met (inbraak)beveiliging. Ze kozen voor een overzichtelijke indeling van het bedrijf, waar ruim vijftig paarden kunnen worden gehuisvest. Momenteel staan er 43 paarden gestald. De drie gebouwen op het terrein staan in een U-vorm. In het hoofdgebouw zijn de binnenbak, kantine, zadelkamer en stallen gevestigd. Het tweede gebouw is een stallencomplex en het laatste biedt werk- en opslagruimte. De weilanden en de twee buitenbanen liggen rondom de gebouwen. “De buitenranden van de weilanden zijn omgeven door een sloot en er leidt slechts één pad naar de manege”, legt Gommans uit. “Eigenlijk lijkt de indeling van het terrein op een kasteel van vroeger, met een ophaalbrug en een slotgracht.”

Veiligheidsinstallatie

Bezoekers van Ruitersportcentrum Ermelo worden goed in de gaten gehouden. Een camera bij de ingang registreert wie het terrein op- en afkomen. Strategisch geplaatste camera’s en bewegingsmelders houden vervolgens de rest van het bedrijf in het oog. Om de kans op diefstal van de paarden uit de weilanden nog verder te verkleinen koos Gommans naast de aanleg van een sloot ook voor een alarmsysteem op de omheining. “Dat werkt natuurlijk niet alleen als beveiliging tegen diefstal, we kunnen ook direct ingrijpen als er een paard uitbreekt.”

In de zadelkamer ligt bij de meeste paardenhouders het meest kostbare materiaal. Deze is dan ook niet zelden het doelwit bij een inbraak. Reden voor Gommans om extra aandacht aan deze ruimte te besteden. De zadelkamer ligt niet aan een buitenmuur en is ook niet voorzien van ramen. De ruimte is daarnaast onder meer beveiligd door middel van trillingsdetectoren. “Je moet er dan geen stal naastzetten, als een pony tegen de muur van de zadelkamer schuurt gaat het alarm ook af”, waarschuwt de manegehoudster. In de zadelkamer zelf zijn de zadels en hoofdstallen opgeborgen in afgesloten zadelkasten.

Mobiele waarschuwing

Zodra er iets vreemds op het terrein gebeurt sturen de detectiesystemen onder andere een sms naar de mobiele telefoon van Gommans. Ze zorgt er verder voor dat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week iemand op het terrein aanwezig is die kan controleren of er iets aan de hand is en eventueel kan ingrijpen. “Natuurlijk komt er weleens een valse melding binnen, maar liever een keer te vaak gewaarschuwd dan slachtoffer van diefstal”, besluit Gommans.

Verzekeringen

Met alleen een slot op de deur lukt het je het volgens Gommans tegenwoordig niet meer om inbrekers buiten te houden, maar aan professionele inbraakbeveiliging hangt natuurlijk wel een prijskaartje. De aanschaf van de verschillende onderdelen van de beveiliging varieert van enkele tientjes (bewegingsmelders) tot in de honderden euro’s (professionele camera’s). Daar komen de kosten voor het laten doorsturen van de melding naar de mobiele telefoon nog bij. Om kosten te besparen, kan ook gekozen worden voor bijvoorbeeld een luide alarmbel.

Gommans merkt dat zij een groot deel van de investering terugverdient door besparing op de verzekeringskosten. “We betalen veel minder premie en het eigen risico is een stuk lager. De kosten zijn ongeveer met de helft naar beneden gegaan. Overigens krijgen we de korting niet alleen vanwege inbraakbeveiliging. We hebben ook extra brandbeveiliging en onder meer een detectiesysteem voor de watervoorziening. Ondergelopen stallen zullen op ons bedrijf niet voorkomen”, schetst Gommans de situatie. Volgens haar weegt de investering dan ook makkelijk op tegen de rompslomp en schade die ontstaat bij een inbraak.

 Verzekeringsopties

Paardenhouders hebben legio mogelijkheden om hun paarden en bijbehorende materialen te verzekeren tegen diefstal. De bekendste optie is het verzekeren van de paarden. Het is echter ook mogelijk om harnachement, trailers, rijtuigen, vrachtwagens of complete bedrijven te verzekeren. Leg voor het afsluiten van een verzekering de voorwaarden van de verschillende maatschappijen zorgvuldig naast elkaar. Bij sommige bedrijven zijn sommige opties, zoals verzekeren van harnachement, alleen mogelijk als aanvulling op een paardenverzekering. Ook de vergoeding kan bij diefstal van materialen sterk verschillen. Zo betalen sommige verzekeringen enkel de dagwaarde, terwijl andere verzekeringen ervoor kiezen de verzekerde waarde bij diefstal te vergoeden. In dat laatste geval ligt de premie meestal ook hoger.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen dat een dief er met uw paard of spullen vandoor gaat? Neem maatregelen:
– Zorg voor een goed afsluitbaar terrein. Dat betekent een hek voor de ingang en een stevige omheining, eventueel met alarm.
– Beveiligingscamera’s weren op effectieve wijze dieven van het erf. Hang ze op een onopvallende plek om sabotage te voorkomen. “Hang wel stickers op met de melding dat er camera’s hangen”, tipt Gommans. Verlichting met bewegingsmelders schrift ook dieven af.
– Zorg dat er altijd iemand op het terrein aanwezig is of kom op wisselende tijden. Zo weet een dief niet wanneer hij rustig toe kan slaan.
– Voor bedrijven is het belangrijk duidelijke afspraken te maken met bezoekers. “Zorg dat de klanten zelf niet te makkelijk worden”, waarschuwt Gommans. “Dus geen kop koffie drinken terwijl de zadels nog in de gang liggen.”
– Berg kostbare materialen op achter slot en grendel. Voorzie de trailer van een trailerslot of wielklem en berg harnachement op in een afgesloten kast. “Zadelklemmen zijn ook mogelijk, maar die zijn wel te saboteren. Het duurt alleen iets langer”, meent Gommans.
– Inbrekers zijn meestal niet blij met een goede waakhond op het erf. Let wel op dat bezoekers en paarden geen hinder ondervinden van het dier.
– Het is mogelijk zadels met een chip te kopen of ze van een chip te laten voorzien. Een logo met waarschuwing op het zadel zorgt ervoor dat het zadel minder aantrekkelijk is voor dieven. Ook trailers en dergelijke kunnen voorzien worden van een chip.
– Maak goede foto’s van paarden en materialen. Het voorkomt geen diefstal, maar helpt na diefstal wel bij een bezoek aan de politie.

 

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant Extra

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.