Ga naar hoofdinhoud

De kat en het pakhuis

Opinie
Aan een interessant experiment kwam gisteren vroegtijdig en vruchteloos een eind. Bondscoach Rien van der Schaft gooide op een bijzonder vervelend moment – pal voor de Wereldruiterspelen – het bijltje erbij neer. Dat moment alleen al markeert hoe vruchteloos het was om de ‘klassieke’ Van der Schaft los te laten op de ‘moderne’ Nederlandse dressuurtop.

Van der Schaft was zelfs niet in staat om zijn taak als sportief verantwoordelijke bondscoach onmerkbaar om te katten naar die van chef d’equipe (regelaar) om dan ná de Wereldruiterspelen de eer aan zichzelf te houden. Zoals het nu gelopen is kan van welke eer dan ook geen sprake zijn.

Op papier een mooie keuze

Laten we ervan uitgaan dat sport met paarden inderdaad een sport is en dus (binnen grenzen van diervriendelijkheid) gericht op het beste resultaat. Dan is er voor dogma’s en klassieke geschriften geen plaats. Laat nou maar in de ring zien dat je in staat bent om een topprestatie neer te zetten. Gelukkig speelt harmonie daarbij tegenwoordig een belangrijke rol. Daarom was het op papier zo’n mooie keuze om Rien van der Schaft te benoemen tot bondscoach. De man die al zo lang kritiek had geuit op de Nederlandse dressuurtop kon nu zijn woorden in daden omzetten, hij kon voor meer harmonie gaan zorgen.

Het kon – en kan – er gemakkelijker uitzien

Dat ontbrak er inderdaad nog aan bij sommige Nederlandse toppers. Het kon – en kan – er meer vanzelfsprekend en gemakkelijker uitzien. Een mooie uitdaging voor de nieuwe bondscoach; hij zou zijn expertise toevoegen aan die van de Nederlandse trainers die zich níet gehinderd weten door negentiende-eeuwse geschriften.

Op voorhand onmachtig

Ik had echt verwacht dat Rien van der Schaft met zijn voormalige pupillen Edward Gal en Nicole Werner aan de slag zou gaan: iets meer van dit, een beetje minder dat, probeer eens zus, doen eens zo. Maar Rien is daar niet eens aan begonnen! Hij verklaarde zichzelf op voorhand onmachtig. Er was geen enkele chemie, het waren schepen in de nacht, elkaar geruisloos passerend.

Rien van der Schaft heeft zich bij nader inzien nooit thuis gevoeld in de wereld waarover hij plotseling de scepter zwaaide. Een kat kan in een vreemd pakhuis geen muizen vangen.

Over Tryon heen tillen

Jammer dat een veelbelovend experiment schipbreuk leed. Jammer vooral dat Van der Schaft zijn besluit niet over Tryon heen kon tillen. Het was voor alle partijen beter en zoveel aardiger geweest als de bondscoach met een bronzen WK-medaille (mogelijk geworden door de verzwakking van het Deense team) was afgezwaaid.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

16 reacties op “De kat en het pakhuis

  • paulien zonhoven

    Beste meneer Rosie,
    Het is natuurlijk prima dat u de pen ter hand neemt en op duidelijke wijze uw visie opschrijft. Wellicht weet u meer als insider, maar wij (de onwetenden) kennen de motivatie niet van Rien van der Schaft.Anders dan dat hij zich het vijfde wiel aan de wagen voelde (of vrij vertaald : hij werd in zijn functie niet serieus genomen) Wij weten niet wat zich achter de coulissen afgespeeld heeft. Dus kunnen en mogen we er niet over oordelen. Dat een bondscoach vlak voor zo’n groot evenement zijn ontslag indient zegt m.i. genoeg, want een dergelijk besluit wordt niet lichtvaardig genomen. Wat zou er gebeuren als de boel ontploft was tijdens het evenement? Of wanneer er zo slecht gereden wordt dat onze ruiters onderaan de uitslagenlijsten staan?
    Wellicht dat ze allemaal straks bovenaan staan (en ze gaan nu niet ineens in die paar weken anders rijden) dan trekt Rien van der Schaft ook die eer niet naar zich toe. (dan zou hij weer naar de mening van velen zelfzuchtig zijn geweest door toch die paar weken uit te zingen)
    Als chef d’equipe kan de heer van der Heijden prima functioneren, dat is een regelfunctie en daar hoef je niet voor te kunnen paardrijden.
    Er zijn voor een nieuw aan te stellen bondscoach m.i. drie profielschetsen : 1- een bullebak die geen enkele tegenspraak duldt(niet van de ruiters en niet van de bond) 2- iemand waar men belang bij heeft (commercieel) of 3- iemand die gewillig mee wandelt met de gevestigde orde en alles laat zoals het was en vooral geen eisen stelt.

  • H. Paerels

    Beschamend, dit artikel! Je kunt het eens zijn of oneens met de keuze van de opgestapte bondscoach, maar houdt het wel beschaafd en zo objectief mogelijk.

  • A. van Duinen

    Ik ben het volledig met u eens Paulien Zonhoven. Rien vd Schaft wilde en moest verbetering aanbrengen maar dat is mislukt omdat onder andere de dressuur afvaardiging naar Tryon niet wil veranderen in hun rijden. En juist bij verandering krijg je harmonie wat het doel moest zijn en kwam vanuit de bond. Ik ben zeer benieuwd wie hem gaat opvolgen, je moet sterk in je schoenen staan en stellig blijven vasthouden als aanstaande bondscoach en zeggen dat een aantal niet meer in het A en B kader mogen blijven. Dan heb je mijn inziens de poppen aan het dansen! Zal wel een droom zijn en blijven helaas…..

  • Fred

    Als er iemand de “eer” aan zichzelf heeft gehouden is het Rien van der Schaft wel!

  • j.a.h.m. wouters

    Ja Rosie volledig eens met de anderen ,je moet mijn berichten eens allemaal plaatsen,jij mag wel commentaar leveren ,en past het mijne jou niet plaats je niks

  • Tonia Ris

    Beste stuurlui staan aan wal als altijd. Wellicht een functie voor u als u het zo goed weet meneer Rosie

  • Corinne Huizinga

    Erg jammer dit artikel.

    Meneer vd Schaft houdt het netjes en dan erg jammer dat een buitenstaander zo nodig kooltjes op het vuur moet gooien,er is al onrust genoeg in het kamp KNHS.
    Wat mij betreft een gemiste kans voor de Nederlandse Equipe.
    Fijn dat het grootste gedeelte wel respect heeft voor Rien.

  • Tamara bakker

    Wat onsympathiek en weinig empatisch geschreven door iemand waarvan het er sterk op lijkt dat hij met alle winden meewaait.

  • L.E.M.J. Dijkhoff-Michels

    Behoorlijk negatief verhaal van dhr. Rosie. Dit is waar tegenwoordig alle klassieke dressuurruiters tegenaan lopen, “het gelijk ” van de NIEUWE methode rijden. Instructeurs ( de meeste) en ook jury-leden (de meeste) gaan hier allemaal in mee. terwijl die methode alles behalve diervriendelijk is, weinig met rijkunst te maken heeft, meer met door dwang afgedwongen gedrag. Ga daar dan maar eens aanstaan als alleenstaande bond’s coach met andere ideeën hierover, dan loop tegen de muur, net als klassieke ruiters.

  • Ben van Zwieten

    Het was te verwachten dat dit niet ging klikken, in principe ligt de oorsprong natuurlijk bij de benoemingscommissie echter het moment waarop de handdoek werd gegooid is natuurlijk beneden alle peil.
    Ik hoop dat er spoedig iemand gaat opstaan die onze Nederlandse ruiters weer kunnen prikkelen te komen tot hun beste resultaten.

  • ineke a

    Niet netjes van Rosie….zo’n stuk…
    Maar de manier van rijden die tegenwoordig gehanteerd wordt door het Nederlandse team wordt vanzelf afgestraft. Rukken en plukken en hakken is gewoon niet diervriendelijk. Dan kan de Nederlandse dressuursport met hangende pootjes terug naar van der Schaft om op de knietjes te vragen of hij weer terug wil komen…

  • Ben van Zwieten

    Nog even een aanvullende zin op de reactie van Paulien Zonhoven. Je stelt een aantal profielschetsen, ik kan mij zo voorstellen dat eerdere bondcoaches geheel niet aan jou profiel voldeden. Echter hebben zij wel de groots mogelijke successen hebben behaald want ik kan mij niet voorstellen dat o.a. Janssen en Ernes ook maar enigszins voldoen aan jou profielschetsen.

    Verder hoort een column prikkelend te zijn en discussies opgang te brengen.
    Wel alle reacties op de column plaatsen.

  • Brekelmans

    De Heer van der Schaft is een zeer correcte sympathieke en deskundige man die met de beste bedoelingen en grote inzet deze functie inhoud heeft willen geven.
    De dressuursport wordt veelal beoefend door individualisten en hele grote egos.
    Het is ook duidelijk dat de Heer van der Schaft nauwelijks of geen steun heeft gekregen van de KNHS. Integendeel, ze hebben hem voor de voeten gelopen en het A- en B-kader in hun meningen gesteund.
    De Heer van der Schaft wordt hier, en ook nog in een ander artikel over zijn aftreden,
    persoonlijk aangevallen en zijn deskundigheid wordt onbeschaamd in twijfel getrokken.

    Dit typeert de KNHS en de dressuuwereld.
    Zelfreflectie zou aan de orde moeten zijn bij beiden.
    Maar zelfingenomenheid en zelfoverschatting staan dit in de weg.
    Een zondebok blijkt snel gevonden en de dressuurzweep werd gehanteerd om de hond te slaan.

    De Heer van der Schaft heeft een juiste inschatting gemaakt. Hier viel geen eer te behalen.
    Zijn opstappen getuigt van professionaliteit. Professionaliteit die de KNHS ontbeert!!

  • H. Paerels

    @Ben van Zwieten,
    U zegt dat u denkt dat Sjef Janssen niet aan de profielschetsen van Paulien Zonhoven voldoet.
    Mag ik u er dan aan herinneren dat Sjef Janssen de eerste en wellicht de enige coach dressuur in de wereld is geweest die de kaderleden VERPLICHTTE dat zij bij hem in de leer moesten voor diens trainingsmethode … en dat was dus niet bepaald op vrijwillige basis?!!
    Dus ja, onder welke categorie valt Sjef dan …?

  • Karel de Lange

    Eigenlijk is deze column een bevestiging van hoe diep de dressuur in Nederland gezonken is. Gespeend van elke kennis wordt de klassieke dressuur, waar de FEI-regels voor 100% aan ontleend zijn, gemakshalve afgedaan als negentiende-eeuwse geschriften. Het artikel staat overigens bol van tegenstrijdigheden en historische onwaarheden. Om een topprestatie in de ring neer te zetten zou volgens Rosie de harmonie tegenwoordig een belangrijke rol spelen. Terwijl harmonie als sinds de oprichting van FEI en ver daarvoor niet alleen de verbindende maar zelfs de cruciale factor in de klassieke dressuur vormt. “1. FEI: The object of Dressage is the development of the horse into a happy athlete through harmonious education.”
    En juist dat element en nog veel meer ontbreken in de moderne dressuur en hebben plaatsgemaakt voor de hectische en spastische presentaties waarin education ondergeschikt gemaakt is aan geweld en als gevolg daarvan de voorgeschreven harmonie ver te zoeken is. Kennelijk beseft Rosie nog steeds niet dat harmonie en de moderne dressuur niet samengaan. Harmonie is het gevolg van education en niet van fors geweld en een onnatuurlijke bewegingsproces. Dat zag gelukkig Rien van der Schaft ook in en als klassieke trainer weet hij maar al te goed dat aan geweld op langer termijn geen eer te behalen is. Ook niet in Tyron.

  • Tineke

    Ben t helemaal met je een mr Rosie! En op hangende pootjes terug bij Rien? Mss heeft Rien zelf wel een te groot ego, ipv de kaderleden. Er is geen enkel kaderlid in geen enkele klasse die hij naar een kader opgeleid heeft. Dus al deze mensen zouden eens op moeten houden met de KNHS en de kaderleden de schuld te moeten geven. De klassieke ruiters blijven maar schreeuwen hoe slecht we in Nederland rijden, maar mss hadden jullie eens op t EK vd jeugd moeten kijken hoe goed de nederlanders reden en uitblonken in harmonie!!!! Rien heeft de afgelopen 15 jaar nog niks bewezen met geen enkele leerling! Ja mss in zuid afrika waar t niveau laag is maar niet hier in Europa!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Startlijst eerste- en tweede zadelpresentatie bekend

Harrie Smolders met Deesse de Kerglenn derde in 1.40m Bordeaux

Pim Mulder en Orelia weer vooraan in Lier

435 KWPN-veulens van Extreme US in 2024, 5.000 dressuurveulens geregistreerd

Sanne Thijssen tweede in 1.45m Vejer de la Frontera

Vita di Lusso scoort direct over 71% bij eerste start met Selina Söder

USEF schenkt 100.000 dollar aan slachtoffers van brand Los Angeles

Leren van de Grand National: Hoe ga je het beste om met kritiek op de paardensport?

Apache doet goede zaken in Wellington: Helix wint Wereldbeker Grand Prix