Om meer ruiters aan het jureren te krijgen, is de Duitse Vereniging van Juryleden (DRV) een pilotproject gestart. Zeven Grand Prix-ruiters die minimaal drie keer 68% hebben behaald in een internationale Grand Prix-proef hebben een versneld traject gevolgd om te mogen jureren tot de klasse S-dressuur (vergelijkbaar met ZZ-Zwaar). Binnen een jaar kunnen ze aan de slag op dat niveau en als ze zich blijven inzetten, kunnen ze binnen twee jaar tot nationaal Grand Prix-jurylid doorgroeien. Goed idee, dat zorgt voor nieuwe aanwas en ruiters en juryleden dichter bij elkaar brengt?
Die vraag legden wij in onze rubriek Info@ voor aan dressuurruiter Theo Hanzon, jurylid Janine van Twist en Joukje Hak, teamleider wedstrijdsport bij de KNHS. Lees hier alvast de reactie van Janine van Twist.
‘Proberen waard’
Janine van Twist zegt: “Het is het proberen waard om zo’n pilot ook in Nederland te starten. Er zijn hier zeker ruiters die wedstrijdrijden op Grand Prix-niveau die mij geschikt lijken om jury te worden. Het behalen van 68% in de Grand Prix geeft aan dat ze over voldoende technische ervaring beschikken. Hiermee kunnen ze hoger instromen.
Ook nu wordt je technische ervaring gelinkt aan het niveau wat je mag jureren: je begint je opleiding om te mogen jureren tot en met M-niveau. Daarna is het afhankelijk van je technische rijervaring of je door kunt stromen naar een hoger niveau om te mogen beoordelen.”
Aantrekkelijker maken
“De instroom zoals in de pilot is gehanteerd zou het aantrekkelijker moeten maken om een juryopleiding te volgen voor ervaren ruiters omdat zo een aantal stappen wordt overgeslagen. Het scheelt tijd voor het potentiële jurylid. De hoeveelheid ervaring zou dit moeten compenseren.”
Wederzijds begrip
“Behalve dat het aantal juryleden positief beïnvloed wordt, kan het ook bijdragen aan wederzijds begrip. Uiteindelijk maken ruiters, juryleden en wedstrijdorganisaties onze dressuursport tot wat het nu is. Wederzijdse communicatie brengt iedereen verder vooruit. Ook collega-juryleden van een ander niveau of in dit geval ruiters die erin stappen als jury. Van iedereen kun je wat leren en alleen dat brengt onze sport vooruit.”
Geven van cijfers en feedback
“Behalve techniek is ook reglementenkennis belangrijk voor het aspirant-jurylid en tevens snelheid in het geven van cijfers en positief opbouwend commentaar. Maar met veel wedstrijdervaring lijkt me dat laatste voor deze groep geen probleem.”
Wel actief jureren voor doorstroom
“Wat ik interessant vind aan die pilot in Duitsland is dat ze voor doorstroom wel actief moeten gaan jureren. Dus voldoende aan de baan gaan zitten. Je moet als jury je oog wel blijven trainen. Als jury moet je bovendien onafhankelijk zijn. Er wordt om een bepaalde attitude gevraagd, onder andere onbesproken gedrag tegenover je collega’s en de wedstrijdorganisatie. Maar het lijkt het me leuk om hierdoor weer nieuwe collega-juryleden te kunnen begroeten waarmee we ons samen sterk maken voor onze sport!”
Ben jij benieuwd naar de reacties van Theo Hanzon en Joukje Hak? Die lees je in de Paardenkrant nr. 15, digitaal al beschikbaar voor 4,50 euro.