“De meeste ruiters hebben enorm veel liefde voor hun paarden” zegt de KNHS-directeur. “Toch komen er ook excessen voor. “Daar waar de belangen groot zijn of de kennis klein, kan dit tot ongewenste situaties leiden. Dit willen wij als KNHS zo veel mogelijk voorkomen. In de eerste plaats door het delen van kennis en het geven van voorlichting, maar ook door het opstellen van duidelijke spelregels. Als er dan toch situaties voorkomen waarin het paardenwelzijn binnen de sport ernstig in het geding komt, willen wij de mogelijkheid hebben op te treden. Dat is binnen de nieuwe statuten en in het algemeen reglement goed geregeld.”
Integriteit van de sport
Fledderus gaat ook in op de integriteit van de sport: “Als je deelneemt aan wedstrijden dan wil je ervan uit kunnen gaan dat je onafhankelijk en deskundig beoordeeld wordt. Dat er ‘eerlijk gespeeld wordt’, zeg maar. Dat er geen matchfixing plaatsvindt en dat het gebruik van doping niet is toegestaan. Daar zijn aan de ene kant duidelijke spelregels voor nodig en aan de andere kant moet er ook gecontroleerd worden of deze spelregels worden nageleefd. Dat is in het belang van iedereen die onderdeel uitmaakt van of deelneemt aan de wedstrijdsport. We kennen allemaal de verhalen van matchfixing uit het voetbal of doping uit het wielrennen. Dat is desastreus voor het imago van de sport, maar ook voor het plezier dat vele ruiters beleven aan de paardensport.”
Handhaven
Wanneer ruiters of wedstrijdorganisaties zich niet houden aan deze uitgangspunten en bijbehorende spelregels dan wordt er gehandhaafd, aldus een duidelijke Fledderus. “De realiteit is, dat dit in uitzonderlijke gevallen nodig is. (…) Als KNHS hebben wij het belang om het voortbestaan van de totale paardensport te behartigen. Als dit belang door een enkeling in het geding komt, dan kunnen wij niet anders dan hier tegen optreden. Dat kan, afhankelijk van de ernst van de overtreding en in een uiterste geval, bijvoorbeeld betekenen dat je geen lid meer mag zijn van de KNHS. Dit alles omdat wij zorg dragen voor een gezonde, eerlijke en veilige sport voor paard en ruiter. Gelukkig weten we ook dat veruit de meeste ruiters, organisaties en overige belanghebbenden zich heel goed houden aan de regels, het belang hiervan inzien, waarderen en aanmoedigen.”
Het hele interview staat hier.
Bron: KNHS / Horses.nl
In 2014 -2015 zijn de statuten van de KNHS aangepast, de vorige statuten stammen uit 2015 en niet uit 2002. Jammer dat dhr. Fledderus de geschiedenis van de KNHS niet beter kent…..
In de nieuwe statuten staan geen grote wijzigingen op het vlak van dierwelzijn en ruiterveiligheid. Wel aanpassingen in de organisatiestructuur en een toevoeging inzake o.a. matchfixing. Deze laatste wijzigingen op last van NOCNSF omdat anders de financiëring door NOCNSF in gevaar kan komen. Wellicht is dat de reden waarom de statuten nu al weer aangepast zijn.
Zeer mooie praat van de heer Fledderus. Helaas staan we daar in de praktijk , voornamelijk als het gaat over de integriteit van de sport, mijlen ver vanaf. Heel waarschijnlijk wil hij dit wel rechtzetten .Maar ik twijfel er zeer erg aan of hij dat wel kan. Eerlijk gezegd ik denk het niet. vr gr ec
“Als het paardenwelzijn in de knel komt gaan we handhaven”.
Werkelijk meneer Fledderus ? Dat zou geweldig zijn!!!
Ik zal u voor zijn. Hier ben ik weer met dezelfde riedel. Door de kritiek zo te kwalificeren probeert u, de KNHS, de kritiek te bagatelliseren en in diskrediet te brengen.
Dus nogmaals; een aangesnoerde neusriem is volgens het reglement een geval van wreedheid jegens het paard.
Je zou zeggen dat bij ieder geval van wreedheid het paardenwelzijn toch ernstig ‘in de knel’ komt.
Dus is mijn vraag aan u meneer Fledderus: gaat u handhaven? Gaat u werkelijk de daad bij uw woord voegen ? Gaat u eindelijk iets aan deze al decennia lang bestaande misstand doen?
Zo ja, behoort u, op zijn minst, voor de hoogste koninklijke onderscheiding te worden voor gedragen.
Zo niet. Zou u dan deze beslissing om niet tegen deze wreedheid op te treden en uit te bannen hier willen motiveren ?
Ik en velen met mij zijn erg benieuwd naar uw argumenten in deze.
Een aangesnoerde neusriem is ook buiten het reglement een geval van wreedheid jegens het paard. Het controleren of de neusriem is aangesnoerd is echter niet de taak van de algemeen directeur KNHS, maar van de jury, of harnachementencontroleur!
Correct meneer Berlings.
Maar wanneer dit niet gebeurt, wie is dan de eindverantwoordelijke ?