Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Dressuurjurering is niet meer van deze tijd

Opinie
Foto Lonneke Ruesink

Dressuurruiter Peter de Boer vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de dressuurjurering in haar huidige vorm: "De dressuursport is altijd een bron van discussie. Een discussie die naar mijn mening uiteindelijk naar de ondergang van de sport zal leiden, en bovenal een onnodige discussie."

Wij vragen van een jury iets dat niet reëel is en dat ook niet waargemaakt kan worden. Als ik een pirouette als voorbeeld noem dan moet je iédere pas beoordelen, de afstand tussen de achterbenen, de buiging in de sprong, de daling in de heup, het ondertreden van het achterbeen, het ruggebruik, de rijzing van de schoft, de plaatsing van het voorbeen, de halslengte, de nageeflijkheid in de hals, de lengtebuiging, de mond, de positie hoofd, oren, staart, de positie ruiter, het hulpgebruik ruiter, de balans, het tempo en het algemene beeld. Dan heb ik het nog niet over de drie passen voor de pirouette, de gelijke verdeling van iedere pas, achterbeen dat binnen de meter blijft, en het uitrijden… Dat kan niemand, het opnoemen is al een hele klus!

Veel simpeler, een wissel, een volte een diagonaal. Allemaal zaken die je wel ongeveer kan beoordelen, maar nooit écht sluitend kan beoordelen met het blote oog. 

Beweging registreren

De Universiteit Utrecht publiceerde een geavanceerd systeem te hebben ontwikkeld om de beweging van een paard te kunnen registreren, dat revolutionair kan zijn voor de geneeskunde en fokkerij.  Veel mensen kennen ook het filmpje van het onderzoek dat gedaan is voor de ontwikkeling van de Fairfax singel. Daarbij is naar de beweging en anatomie tot in het uiterste detail gekeken. 

Computers voor de beoordeling

Beide kinderspel als je naar een film als Avatar kijkt waarin een volledig nieuwe wereld gecreëerd werd in een studio en met name op een computer. Degenen die dan denken dat een computer niet veel beter en simpeler een dressuurproef op technisch gebied kan beoordelen, vind ik persoonlijk een beetje naïef. Sterker nog, er zijn al systemen ontwikkeld voor computers met betrekking tot de dressuursport. En het mooiste hieraan, die mogen niet eens getest worden!

De ontwikkeling van de sport

Natuurlijk, jury’s zijn bang om hun uitjes mis te lopen, topruiters voor hun positie. Heel begrijpelijk, maar daar gaat het niet om. Het gaat niet om het nu, het gaat om de ontwikkeling van de sport. De sport ligt zo onder vuur en onder een vergrootglas dat je met tastbare bewijzen zal moeten komen. Er zal technisch en medisch onderzocht moeten worden wat bijvoorbeeld de gewenste aanleuning is.

200 gram of 50 kilo

Om vervolgens met bijvoorbeeld teugeldruk meters te gaan rijden, want met het blote oog kan ook niemand zien of dat kleine meisje met een mooie lach op haar gezicht nu 200 gram of 50 kilo in haar handen heeft. Op het moment dat je op feiten over gaat, is de discussie van blauwe tongen, vervorming van het kaakbot, LDR en al dat soort dingen ten einde.

Reëel om te vragen

Een jury mag van er van mij blijven. Maar dan om het totaalbeeld te beoordelen en dat is ook reëel om van juryleden te vragen.

Peter de Boer

Dressuurruiter en eigenaar Virtual Zone Horses

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

13 reacties op “Laat je horen! Dressuurjurering is niet meer van deze tijd

  • Linda de Jong

    Ik ben voor!!!

  • Anne

    Helemaal mee eens!! Wanneer beginnen we?

  • Steinie

    Ben het met je eens dat het moet veranderen. Dit geldt niet alleen voor de dressuur, maar ook voor sporten als het turnen, kunstschaatsen etc. Zet wel vraagtekens bij het gebruik van computers, omdat je naast de rijder ook te maken hebt met een paard. Misschien dat het testen mij kan overtuigen. Waarom wordt dit niet gedaan?

  • Dirk

    Helemaal eens. Sportbonden (en zeker FEI) zijn heel behoudend. Hoe lang heeft voetbal niet moeten wachten tot de videoscheidsrechter zn intrede mocht gaan doen? Maar…, kom maar met concrete voorbeelden/systemen die werken. Als het werkt, dan komt het er! Equiratings heeft in Ierland bewezen dat ze beter is in risicoberekening in eventing dan FEI. Welk bedrijf laat zien dat zijn technologie beter is dan juryleden van vlees en bloed?

  • Jeroen

    Prima stuk en helemaal mee eens dat het nauwelijks goed te beoordelen is. Het moet anders en via camera’s gekoppeld aan een computer kan al heel veel. Wordt lastiger in een Kur op muziek aangezien er dan ook nog andere elementen meetellen echter dat laat onverlet om alvast met testen te beginnen. Kijk naar het voetbal ook daar wordt het gebruik van technische middelen versneld ingevoerd om de sport eerlijker te maken (Doellijn technologie etc)

  • Arline

    Een computer als ondersteuning van het jurylid lijkt mij een prima samenwerking. Ben benieuwd naar de computer die dit gaat beoordelen. Want je hebt ook nog te maken met verschillende soorten paarden en ponys, met allen hun eigen gangen en tempo, wat niet wil zeggen dat ze de oefeningen niet kunnen uitvoeren.

  • Kathinka de Monchy

    Interessant! Maar gaat het niet bij het beoordelen van een proef vooral om het totale beeld en niet zozeer om het kriitisch kijken naar hele kleine onderdelen, ik gekoof dat ervaren juryleden hier geen enkel probleem mee hebben zij laten de hele proef over zich komen en – belalve misschien bij de wissels – blijft voor mij dat totaal beeld het belangrijkste en daar gaat het om!

  • Hennie

    prima idee! Laten we met bewijzen komen

  • Hans Vaags

    Beste Peter
    Mijn complimenten dat je dit zo durft mee te delen. Zo mee eens, los nog van het technische gedeelte zou het een zegen zijn voor de dressuursport om de jury’s ook te confronteren met hun beperkte objectiviteit.
    Enige modernisering, zelfreflectie en vooral innovatie zou de sport en haar ruiters en paarden zeer goed doen.

    Vriendelijke groet Hans Vaags

  • Ipos technology

    De paardensport staat aan het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om het meetbaar maken van onze sport en daar worden we allemaal beter van. Want het komt inderdaad regelmatig voor dat een klein meisje 20 kilo pakt of een paard zijn hoofd kantelt naar de lichte kant. Zie ook http://www.ipostechnology.com

  • Frans Berings

    Beste Peter,
    Hoeveel spanning mag er op de teugel staan?
    Kan een teugeldrukmeter ook meten of dat de gemeten druk de aanleuning is, of dat de druk ontstaan is door weerspannigheid?

  • Peter de Boer

    @ Steinie. Het gaat ook niet om het type paard of type beweging etc. Het gaat er om de volte die je rijd is die ook echt rond, of eigenlijk meer een ei? X halthouden, sta je ook echt op de X? Het ritme is dat steeds hetzelfde? is je wijken iedere pas gelijk. Al dat soort zaken.
    @ Dirk. Er zijn reeds systemen in minder en verdere vorm als ik het beschrijf om bv al enkel bij verschil direct terug te kunnen kijken en herstellen. Dus de computer geeft enkel een melding bij veel verschil, en zelfs dat mag niet getest worden!
    @ Jeroen Kur is hetzelfde, je onderdelen dienen techniesch te kloppen, de verdeling expresie emotie kan de jury beoordelen…
    @ Arline Ook al heb je verschillende soorten beweging of type paard, dat heeft niks te maken met hoe je technisch iets uit voerd…
    @ Kathinka. Dit ben ik zeker niet met je eens! Als een ruiter zijn paard in een wurggreep houd kan dat een heel mooi beeld zijn, maar het heeft niks met dresuur rijden te maken! dus zo iemand zou nog geen 30% moeten mogen rijden gezien de basis al niet klopt dus dan klopt ook niet 1 oefening. Hoe leuk het totaalbeeld is, dat is net hetgeen wat we in de dressuurwereld er uit moeten zien te werken!
    @ Frans. Zoals bovenstaande reactie, ja dat is te meten en ja dat is ook te meten wanneer een aanleuing correct is en wanneer je dood gewicht hebt. Wat is dan het ideaale gewicht voor de aanleuing? Geen idee, ik denk dat als eerste dat via medische kant bekeken dient te worden en dan samen met mesen gespecialiseerd in anatomie, gedrag en dressuur. Die zullen samen met een verhaal komen met ene fundament dat een orkaan aan kan. Dat is ook de enige manier om duidelijkheid, eerlijkheid en paardenwelzijn te crieeren.

  • cjb

    Met het testen van dit soort systemen is iets mis.
    Maar als je kijkt, dat met bv voetbal al zoveel kosten gemaakt moeten worden om alleen te kijken of een stuk leer over een lijn is geweest. Lijkt mij dit in de dressuur niet realiseerbaar. Bij voetbal wordt elke 2 weken op dat veld gespeeld. En kan het systeem dus blijven hangen. Dressuur (subtop) wordt een paar keer per jaar ergens gereden. En dan heb ik het nog niet over het verschil van sponsorinkomsten. Dus leuk idee. Misschien ook leuk om te testen. Maar (nog) niet realistisch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS

Joop van Uytert koopt zich in bij KSS-topper Scaramouche van Witte en Van der Lei

Koos van den Heuvel (90) overleden

Henk van de Pol vierde in 1.40m Vejer

Startlijst zadelpresentatie en aanlevering Gelders paard bekend