Ga naar hoofdinhoud

Landenwedstrijd Rotterdam: Laura Graves zet Amerika op 1, Witte-Vrees met topproef 2e

Liveblog
Laura Graves met Verdades Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Er is nog niets beslist (dat gebeurt pas na de Spécial en de Kür op zaterdagavond), maar Laura Graves zorgt er met Verdades voor dat Amerika na de Grand Prix Nederland voorbij gaat in de landenwedstrijd in Rotterdam. Met 79,42% is de score van Graves nog een slag hoger dan die van Madeleine Witte-Vrees met Cennin, de combinatie die liet zien veel progressie te hebben gemaakt de laatste tijd.

Het wordt nog spannend in de overige onderdelen van de landenwedstrijd: zowel Hans Peter Minderhoud (73,4%/5e) als de Amerikaanse Kasey Perry-Glass (71,56%) presteerden iets onder hun kunnen vandaag in de Grand Prix. Amerika (225,6) heeft op dit moment ruim 3 punten voorsprong op Nederland (222,08).

Op enige afstand volgt Zweden met 212,4 punten na de afsluitende proef van balletdanser Dante Weltino OLD (v. Danone I) met Therese Nilshagen. Het duo ging nog net over Hans Peter Minderhoud heen met 73,82% (niet overgewaardeerd) en werd daarmee 4e. Een mooi succes voor de eigenaar van Dante Weltino OLD overigens, Dressurpferdeleistungszentrum Lodbergen kan ook al trots zijn op de vijf nakomelingen van hun hengst Rubin Royal OLD in Rotterdam. Ook Duitsland (4e) en Groot-Brittanië (5e) mogen door naar de spécial en de kür, dat geldt niet voor Frankrijk en België.

Verdades bijna naar 80%

Onder andere met zijn handelsmerk – de super wisselseries – liep Verdades zonder fouten, vrolijk en met een mooie aanleuning net niet naar 80%. Bij drie juryleden scoorde Graves wel boven de magische 80%-grens. Het oordeel van de Duitse Evi Eisenhardt (76%) zorgt dat de score van Graves wat naar beneden gaat en uitkomt op 79,42%.Met de score van 79,42% (opgeteld bij de 74,58 van Lagoy-Weltz (3e) en 71,56% van Perry-Glass) staat Amerika ruim 3 punten voor op Nederland.

Juryverschillen en omvallende hekjes

Overigens zijn de juryverschillen (opnieuw) opvallend te noemen in Rotterdam. Bij veel combinaties lopen de scores ver uiteen (soms meer dan 5%) en dat is eigenlijk niet acceptabel op dit niveau. Dat geldt overigens ook voor het omvallen van alle hekjes aan een lange zijde tijdens de proef van Anabel Balkenhol door de wind. Op een wedstrijd van het kaliber van Rotterdam zou zoiets niet mogen gebeuren. De proef van Balkenhol moest stil worden gelegd en kon pas worden hervat toen alles weer stond.

Glock’s Johnson in vorm, maar wisselseries kapot

Glock’s Johnson TN kwam dit jaar nog niet in actie met Hans Peter Minderhoud. Hij toonde in het Kralingse bos in vorm te zijn – met onder andere een mooi gelijke piaffe-passagetour – maar de series gingen kapot. Johnson moest proesten voor en in de serie om de twee en kwam daardoor niet in het ritme. Ook in de eners zat een foutje, nadat Johnson al niet vloeiend de diagonaal op kwam. De scores lopen nogal uiteen (70-77%) en uiteindelijk komt de hengst op 73,32%.

De beslissing in dit eerste deel van de Nations Cup dressuur (in het nieuwe format tellen ook twee scores uit de Spécial en een uit de kür mee) blijft spannend. Met een topscore van Laura Graves kan Amerika Nederland nog voorbij gaan. Totaal staat Nederland na alle vier de ruiters (min het streepresultaat van Diederik van Silfhout) op 222 punten. Al bij 76% van Laura Graves gaat Amerika Nederland voorbij (222,14).

Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Perry-Glass onder kunnen

Met de goede proef van Olivia Lagoy-Weltz leek het er op dat Amerika richting de overwinning ging, maar Kasey Perry-Glass stelde met Goerklintgaards Dublet (v. Diamond Hit) – die bewezen hebben rond de 75% te kunnen scoren – enigszins teleur. Vorig jaar was Rotterdam niet de wedstrijd van het duo (er werd bloed in de mond van Dublet waargenomen) en ook dit jaar komt Perry-Glass niet lekker in de proef in het Kralingse Bos. De score komt uit op 71,56% en het blijft dus spannend in Rotterdam.

Stabiele proef Edward Gal en Voice

De geroutineerde combinatie Edward Gal en Glock’s Voice laten een proef zien zoals we van de combinatie gewend zijn. Geen grote fouten maar ook geen uitgesproken highlights. Glock’s Voice blijft, zoals we hem kennen, vaak wat hoog in het kruis (vooral in de verzamelde drafonderdelen) en de score komt uiteindelijk uit op 73,02%, net iets meer dan de nog jonge combinatie Van Silfhout/Four Seasons.

Edward Gal met Glock’s Voice Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Mooie score voor Olivia Lagoy-Weltz

De overgebleven Nederlandse combinaties (Edward Gal en Glock’s Voice en Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN) moeten er nog wel voor gaan. Als de score van 74,64% van Amerikaanse Olivia Lagoy-Weltz met Lonoir (v. De Noir) de minste score is voor Amerika en Laura Graves met Verdades over de 80% knalt, kan er nog van alles gebeuren. Op voorhand leek Nederland (en zeker na het uitbellen van Legolas) de beste papieren te hebben, maar er moet nog voor gewerkt worden. Lagoy-Weltz liet een zeer goede proef zien, maar verloor punten ten opzichte van Cennin op de wisselseries. Er zaten geen fouten in de series, maar de hengst Lonoir slingerde. Desalniettemin zeker een combinatie om in de gaten te houden.

Olivia Lagoy-Weltz met Lonoir Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Cennin is nog sterker geworden

De laatste keer dat we Madeleine Witte-Vrees met Cennin in de baan zagen was in de Wereldbekerfinale in Omaha. Daar imponeerde de nog jonge Cennin al en hij lijkt de afgelopen maanden nog sterker te zijn geworden. In het drafgedeelte (onder andere de uitstrekte draf) treedt hij achter beter door, met een prachtige galopreprise en zoals we hem kennen, met een zeer goede stap, gaat hij in Rotterdam naar 75,66%.

Opvallend was ook de concentratie en de gelatenheid waarmee Cennin door de proef ging. Hij liep in Rotterdam door de proef alsof hij het al jaren doet. Met de score van 75,66% is Nederland op koers om de Nations Cup te winnen.

Madeleine Witte-Vrees met Cennin Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dawn White O’Connor uitgebeld

Voor Dawn White O’Connor en het voormalige toppaard van haar werkgever Steffen Peters, Legolas, is de proef snel afgelopen. Al na enkele onderdelen luidt juryvoorzitter Hans-Christian Matthiessen de bel. Vermoedelijk vanwege waargenomen onregelmatigheid bij het Olympische paard van Peters. De officiële reden is nog niet bekend gemaakt, maar de streepscore voor Amerika is er niet meer.

Nette proef doet Diederik van Silfhout in A-kader belanden

Met een nette, maar geen vlekkeloze proef, zette Diederik van Silfhout met Four Seasons als eerste ruiter in de de FEI Nations Cup in Rotterdam een percentage van 72,32% neer. Met wat hakkeltjes in de appuyementen en een matig stapgedeelte bleef Van Silfhout in het eerste deel van de proef hangen op een percentage rond de 66%, maar de mooie galopreprise haalde de score flink omhoog. De scores van de verschillende juryleden varieerden tussen de 70-74%.

Met deze score is Diederik van Silfhout vanaf nu opgenomen in het A-kader, hij was nog een score boven de 72% verwijderd van promotie naar het A-kader en heeft deze dus nu behaald.

Diederik van Silfhout en Four Seasons Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Diederik eerste starter

Diederik van Silfhout bijt vandaag met Four Seasons (v. Fürst Piccolo) het spits af in de FEI Nations Cup Grand Prix in Rotterdam. Met de ruin die hij vorig najaar als ‘opknapper’ kocht heeft de ruiter nog maar drie keer Grand Prix gestart: in Almelo, Compiègne en Uggerhalne. Ondanks het gebrek aan ervaring heeft bondscoach Rien van der Schaft gekozen om Van Silfhout en Four Seasons samen met Edward Gal (Glock’s Voice), Hans Peter Minderhoud (Glock’s Johnson TN) en Madeleine Witte-Vrees (Cennin) op te stellen voor Rotterdam.

Nederland op papier het beste

Vorig jaar won Nederland de FEI Nations Cup dressuur in eigen land en dit jaar zal het team van Rien van der Schaft die prestatie proberen te evenaren. Met routiniers Edward Gal en Hans Peter Minderhoud, aangevuld met Madeleine Witte-Vrees, die dit voorjaar in de finale van de FEI Wereldbekerfinale imponeerde met de tienjarige Cennin, Diederik van Silfhout en de matige concurrentie is de kans groot dat dat lukt.

Weinig tegenstand

Denemarken, leider van het klassement van de dressuur Nations Cup, heeft geen team in Rotterdam, Duitsland heeft een B-team (of C-team, wie kent Hartwig Burfeind?) gestuurd met slechts drie deelnemers nadat Bernadette Brunes Spirit of the Age OLD is uitgevallen omdat hij vanwege de hitte niet helemaal fit was, dus geen streepresultaat. Alleen van Amerika kan enige tegenstand verwacht worden met onder andere Laura Graves en Verdades in het team.

Format FEI Nations Cup dressuur

In totaal komen er zeven landen aan de start in de FEI Nations Cup-etappe in Rotterdam, daarvan mogen er vijf door naar de spécial en de kür. Voor de overige twee landen is er nog een Grand Prix-spécial op 5-sterrenniveau. Dat was vorig jaar ook zo, maar toen werd deze rubriek niet verreden. De landenwedstrijd wordt beslist over drie proeven. De beste drie van vier resultaten uit de Grand Prix tellen mee voor het klassement. Twee combinaties gaan daarna van start in de Grand Prix Special en twee in de kür op muziek. Van de Special tellen beide resultaten mee, van de kür alleen de beste.

Handige links

Livestream ClipmyHorse.tv
Startlijst
(live)uitslagen

Tussenstand FEI Nations Cup dressuur, na 3* van de 7 wedstrijden

1. Denemarken, 21 pnt
2. Nederland, 20 pnt
3. Groot Brittanië, 15 pnt
4. Verenigde Staten, 14 pnt
5. Zweden, 13 pnt

*In de eerste Nations Cup-wedstrijd in Wellington waren geen punten voor het klassement te verdienen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS

Joop van Uytert koopt zich in bij KSS-topper Scaramouche van Witte en Van der Lei

Koos van den Heuvel (90) overleden

Henk van de Pol vierde in 1.40m Vejer