De scores van de Grand Prix, vandaag afgerond, gaan direct weer de prullenbak in en tellen niet meer mee in de rest van het kampioenschap. In de Spécial (de landenwedstrijd) worden de kaarten dus nieuw geschud, maar na de Grand Prix is Nederland twee plaatsen verwijderd van een medaille. Het grote doel voor het team van Alex van Silfhout. De Oranjejassen (in de Grand Prix vijfde achter Duitsland, Groot-Britannië, Denemarken en de Verenigde Staten) zullen er een schepje bovenop moeten doen in de Spécial (of andere landen moeten steken laten vallen uiteraard).
De Grand Prix in Tokio werd vandaag afgerond en over de topper van gisteren, Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (84,379%), ging niemand. Ook niet dressuurkoningin Isabell Werth, die zoals gebruikelijk als laatste starter in de baan verscheen.
Bella Rose heeft tekortkomingen die Dalera en Bohemian niet hebben
Het is geen geheim dat Bella Rose tekortkomingen heeft die Jessica von Bredow-Werndls TSF Dalera BB en Cathrine Dufours Bohemian niet hebben. In het verleden woog alles wat zo mooi is aan de combinatie Werth-Bella Rose (vandaag ook weer piaffe-passage en overgangen om werkelijk van te watertanden) wel op tegen die mindere punten (eigenlijk simpelweg de kwaliteit van de drie basisgangen buiten de oefeningen om, lees: stappen, draven en daarin uitstrekken en galopperen). Maar tegenwoordig zijn er paarden die meer over hebben in de basis. Aan de piaffe-passage van Werth komt niemand, maar er zit nog veel meer in een Grand Prix-proef. En zo moest Werth nu ook haar meerdere erkennen in landgenote Von Bredow-Werndl.
Aan de andere kant: iedereen weet dat bij Isabell het mes tussen de tanden gaat als ze een keer niet bovenaan staat. Dus: we kijken uit naar de Spécial (dinsdag) en de kür (woensdag).
![](https://www.horses.nl/wp-content/uploads/2021/07/AB12307-842x616.jpg)
Dujardin doet ook met Gio mee in de top
Over de 80 (in totaal haalden vier combinaties de magische grens in Tokio: Von Bredow-Werndl, Werth, Dufour en Dujardin) ging ook Charlotte Dujardin. Toen Charlotte Dujardin bekend maakte dat ze niet topmerrie Freestyle meenam, maar KWPN’er Gio (v. Apache) gingen er veel wenkbrauwen omhoog. Het bleek iets later overigens geen keuze uit weelde: Freestyle is niet fit. Maar Dujardin staat er ook gewoon met de tienjarige Gio. Als derde amazone gaat ze over de 80% in de Grand Prix van Tokio.
![](https://www.horses.nl/wp-content/uploads/2021/07/AB19989-842x561.jpg)
De proef van Dujardin begon met een fantastisch binnenkomen, een hele mooie draftour (met hoogtepunten in de appuyementen, de uitgestrekte draf is bij de compacte Gio wat minder), super achterwaarts, een mooie passage, iets gespannen piaffe. De tweed piaffe reed Dujardin, een werkelijke meester in het anticiperen op wat komen gaat, dus iets voorzichter (en voorwaartser). In de galopreprise vormde de serie tweeërs een waar hoogtepunt (10 van Ringmark) en ook de zigzag was zeer hoge kwaliteit. De eners waren iets minder. De pirouettes weer zeer goed en vervolgens een prachtige slotlijn. De overgangen tussen piaffe en passage zijn ook bijzonder bij deze combinatie. Dus: Duitse en Deense dames opgepast, Dujardin wil weer een medaille (net zoals in Londen en Rio). Dezelfde kleur als daar zal hij echter waarschijnlijk niet hebben…
Teleurstellingen in groep E
In de voorlaatste groep waren er veel teleurstellingen. Praktisch alle combinaties bleven onder hun kunnen, in ieder geval alle combinaties die er op papier goed voor stonden in deze groep. Na Marlies van Baalen, Nicolas Wagner, Morgan Barbançon, Juliette Ramel kwam ook Dorothee Schneider niet aan het toppen van haar kunnen met Showtime FRH.
![](https://www.horses.nl/wp-content/uploads/2021/07/AB17419-842x683.jpg)
De proef van de twee begon supersterk (onder 9’s voor het binnenkomen en dikke 8-en voor uitstrekken, appuyementen, passage), de piaffe hebben we al eens beter gezien, de stap en de galoptour begon ook sterk. Maar dan komt de vetste patser die de score deed kelderen: Showtime valt uit in de pirouette naar links (vier 4-en, twee 5-en en een 6). Op de slotlijn komen er nog weer dikke punten bij, maar niet genoeg om de score over de 80 te trekken. 78,82% (en dus net boven Edward Gal).
Marlies van Baalen stelt landenwedstrijd veilig, maar haalt finale zelf niet
Marlies van Baalen stelde de startplaats in de landenwedstrijd veilig met 71,615%, maar de Grand Prix was niet de proef waarop ze gehoopt had. Van Baalen kwam met Go Legend als eerste starter van groep E onder kunstlicht de baan binnen. De proef begon met iets wat bijna een handelsmerk van deze combinatie is geworden in de Grand Prix: mooi binnenkomen en vierkant halthouden (8-en op het bord). In de appuyementen had Go Legend iets meer buiging kunnen tonen, het eerste uitstrekken was mooi, het tweede kwam wat laat op gang. Van Baalen pakt ook punten met het achterwaarts. Go Legend viel even uit voor de eerste piaffe, maar pakte punten met de passage. De tweede piaffe was mooi, maar de overgang er uit iets minder. De galoptour begon sterk, maar in de eners sloop een zeer dure fout (zeven 4-en die dubbel tellen). De score kroop onder de 70% maar werd opgehaald met mooie pirouettes en een goede slotlijn met de beste piaffe in deze proef.
![](https://www.horses.nl/wp-content/uploads/2021/07/Marlies-2-842x696.jpg)
Denemarken en USA sterkste tegenstanders voor Nederland
Vandaag kwamen ook nog de slotruiters voor Denemarken (Carina Cassøe Krüth) en Team USA (Adrienne Lyle en Steffen Peters) in de baan (op papier de kanshebbers voor de bronzen medaille naast Nederland). Bij beide teams zit er nog lucht naar boven. Bij ons kan Marlies van Baalen hoger scoren, maar de Denen en Amerikanen hebben ook zulke combinaties. Blue Hors Zack en Nanna Skodborg Merrald kunnen voor Denemarken meer punten verzamelen (73,168% in GP) en Adrienne Lyle bleef voor Amerika duidelijk onder haar kunnen met Salvino (74,867% in GP). Bij Amerika stond daar tegenover dat Sabine Schut-Kery gisteren mega scoorde – overigens wel volledig terecht (de punten waren zelfs nog aan de lage kant). Ook de Deense Carina Cassøe Krüth reed vandaag met Heiline’s Danciera (v. Fürstenball) voor wat ze waard was en kwam op 76,677%.
Kortom: een medaille halen wordt dinsdag lastig voor teamNL en er is eigenlijk werkelijk geluk (lees ook: pech bij de andere teams) voor nodig om een realistische kans te hebben.
Kritiek op systeem onterecht: beste 18 gewoon in finale
De criticasters van het nieuwe systeem is na afloop van de Grand Prix ook de mond gesnoerd: de beste achttien staan gewoon in de finale. En daarbij was de Grand Prix (zeker voor leken) veel aangenamer om te bekijken! Nog een mooi nevenvoordeel: door dat de ‘goede’ en ‘mindere’ combinaties nu mooi door elkaar zijn gehusseld lijkt er ook realistischer te worden gepunt (en gaan de punten niet automatisch omhoog naarmate de Grand Prix vordert of blijven ze automatisch laag aan het begin).
Kürfinale op woensdag
Rechtstreeks geplaatst voor de kür:
- Jessica von Bredow-Werndl & TSF Dalera BB (84,379%)
- Isabell Werth & Bella Rose (82,5%)
- Cathrine Dufour & Bohemian (81,056%)
- Charlotte Dujardin & Gio (80,963%)
- Dorothee Schneider & Showtime FRH (78,82%)
- Edward Gal & Glock’s Total US (78,649%)
- Sabine Schut Kery & Sanceo (78,416%)
- Charlotte Fry & Everdale (77,096%)
10.Carina Cassøe Krüth & Danciera (76,677%)
12. Therese Nilshagen & Dante Weltino OLD (75,14%)
14.Adrienne Lyle & Salvino (74,867%)
15.Juliette Ramel & Buriel K.H. (73,369%)
De zes ‘lucky losers’
9. Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy (76,817%)
11. Steffen Peters & Suppenkasper (76,196%)
13. Carl Hester en En Vogue (75,124%)
16. Nanna Skodborg Merrald en Blue Hors Zack (73,168%)
17. Rodrigo Torres en Fogoso (72,624%)
18. Beatriz Ferrer Salat en Elegance (72,096%)
De acht beste landen die mogen starten in de Spécial
- Duitsland
- Groot-Britannië
- Denemarken
- USA
- Nederland
- Zweden
- Portugal
- Spanje
Bron: Horses.nl