Op Indoor Friesland neemt Europees kampioen Bram Chardon het in een mix van een marathon en vaardigheid op tegen onder andere Koos de Ronde, Boyd Exell, Dries Degrieck en Glenn Geerts. In een interview met de organisatie van het indoorevenement vertelt hij over de sport en wat er nou zo bijzonder aan is. "Het is twee minuten zo hard mogelijk."
Chardon vertelt dat het idee en format van de rubriek op Indoor Friesland overeenkomt met de wereldbekerwedstrijden. “Er komen kegels en twee verplaatsbare marathonhindernissen in de piste te staan en daar gaan wij met vier paarden zo hard mogelijk door- en overheen. Het parcours duurt ongeveer twee minuten. Het gaat puur op tijd en snelheid. Er zit geen dressuur aan vast. Het is twee minuten zo hard mogelijk.”
Goed te snappen
“Alle kegels en hindernissen hebben een afrijdbaar element in de vorm van een bal. Elke bal die je eraf rijdt, is vier seconden extra tijd. Dus het is wel van belang dat je er nauwkeurig doorheen rijdt.” Hij vervolgt: “Ook als je niks met paarden hebt, is dit spelletje heel goed te snappen. Als je ook maar een beetje van sport houdt, wat voor sport dan ook, dan kan je dit ook waarderen. Het is een stukje topsport dat we daar gaan laten zien. En dan het spektakel van die vier paarden. Dat is zo indrukwekkend mooi en speciaal.”
Samenwerking
“Kijk, met dressuur en springen werk je met één paard. Met vierspannen heb je echt een samenwerking van vier paarden voor de koets, een koetsier en twee grooms. Dus het is echt een heel team dat je aan het werk ziet. Je hoort de grooms praten, je ziet de grooms op de koets zitten en de wagen in balans houden. En om dat zo live, zo dichtbij te zien, is echt heel gaaf. Je zit er echt bovenop.”
Tijd in de gaten houden
“We rijden allemaal hetzelfde parcours en de snelste wint. Andere disciplines moet je enigszins snappen om te waarderen, maar hier hoef je geen verstand van te hebben om het mooi te vinden. Na twee rondjes heb je ongeveer in de gaten hoe het parcours loopt en dan is het gewoon naar de rit kijken en de klok in de gaten houden. In de tweede ronde komen we alle zes nog een keer terug. De snelste start dan als laatste, dus dan bouwt de spanning zich nog meer op.”
Bron: Persbericht