De jonge Duitse ruiter Gerrit Nieberg heeft zojuist met Ben 431 (v. Balou 400) op onnavolgbare wijze de Grote Prijs van Aken op naam geschreven. Als laatste starter in de vijfkoppige barrage versloeg Nieberg de wereldtop, waaronder titelverdediger Daniel Deusser en Killer Queen VDM. Na een bloedsnelle rit van Scott Brash en Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) had Nieberg slechts één kans op de winst, binnendoor naar de combinatie, iets dat de anderen niet aangedurfd hadden. Het lukte, zag er zelfs makkelijk uit, en Nieberg durfde vervolgens net zo'n brutale laatste lijn te rijden als de Brit. Resultaat: winst en een exploderend stadion.
Het prijzengeld in de Grote Prijs van Aken is dit jaar voor het eerst 1,5 miljoen euro. Daarvan gaat 500.000 euro naar winnaar Nieberg: “Ik besef het nu nog niet, ik heb nog even nodig om het echt te begrijpen. Mijn vader Lars heeft absoluut de grootste rol gespeeld om hier te komen, zonder hem had ik hier nooit kunnen staan. Mijn paard Ben is ongelooflijk gemotiveerd, hij wil altijd gaan als hij de ring in komt.”
Deusser vierde
Scott Brash werd tweede, in eerste instantie tot zijn grote teleurstelling. De derde plaats was voor de werkelijk perfect rijdende Nicola Philippaerts en zijn merrie Katanga vh Dingeshof (v. Cardento). Daniel Deusser, die een Rolex-bonus had kunnen verdienen en vorig jaar hier won, moest genoegen nemen met plaats vier.
Vuurwerk
Aken is altijd goed voor vuurwerk en dat was dit jaar niet anders. Parcoursmeester Frank Rothenberger had in de twee rondes en de barrage van deze editie van de Grote Prijs weer indrukwekkende opgaven gebouwd voor zijn deelnemers. Ook in de barrage ging het om het totaalplaatje: lef, inzicht, techniek, een heel goed paard én heel erg goede rijderij waren noodzakelijk om een kans te maken. Het Akense publiek, dat dit jaar eindelijk weer op volle sterkte mocht meeleven, was zoals altijd de kers op de taart.
Barrage
McLain Ward heeft met zijn ene toppaard, Contagious, al flink gewonnen deze week in Aken. Zijn 16-jarige merrie HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve), had hij gespaard voor vandaag en het duo maakte in de eerste twee rondes veel indruk. Ward mocht het spits afbijten in de barrage en kwam goed door de technische wendingen in het eerste gedeelte. Op de eindeloos lange laatste lijn naar de Rolexoxer ging het echter helemaal mis. Ward reed fiks naar voren maar snelheid alleen was niet voldoende. Azur kwam totaal niet uit en leek verrast door de enorme oxer die het parcours afsloot. Ze ging er dwars doorheen. Met de Amerikaan uit de weg, hield het Duitse publiek de adem in toen Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado vd Zeshoek TN) de ring inkwamen. Zou het de Duitser en zijn koningin lukken om Aken voor het tweede jaar op rij op naam te schrijven? Aan man en paard zou het niet liggen, een goede inschatting en perfecte begeleiding op de laatste lijn leidde naar 41,60 seconden. Het kon sneller, maar of dat ook foutloos kon, was nog even de vraag.
Brash gruwelijk hard
Scott Brash had in de tweede omloop al vreselijk accuraat en snel gereden met Hello Jefferson. Daarmee stelde hij zich nadrukkelijk kandidaat voor de winst. En hij deed het weer, zijn paard had nog genoeg over. Al in het eerste kronkelige stukje van het barrageparcours snoepte de Brit wat van Deussers tijd af, maar de laatste lijn was werkelijk fenomenaal en de sprong over de oxer eigenlijk onmogelijk. Hello Jefferson ging redelijk vroeg af, maar zeilde er ruim genoeg over heen. Het stadion slaakt een collectieve kreet. De Brit kwam maar liefst 2,36 seconden sneller binnen dan Deusser. Vierde starter was Nicola Philippaerts, wiens Katanga eerder deze week wel een beetje erg heet en gretig was in de eerste omloop van de landenwedstrijd. Maar het werd per ronde beter en de merrie vocht zich fantastisch door het barrageparcours. De Belg verzorgde een werkelijk perfecte begeleiding. Hij liep in op Brash, maar Katanga mist een enorme galoppade en hoewel de laatste lijn echt fantastisch verliep (noot aan McLain Ward: je moet dus wel blijven rijden) kwam Philippaerts net wat tijd te kort om de leiding over te nemen. De laatste oxer was uit het boekje.
Als het niet kan zoals het moet…
Laatste starter was Gerrit Nieberg. De jonge Duitser zal van tevoren wel begrepen hebben dat zijn Ben de tijd van Hello Jefferson niet in zou kunnen halen. Maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Nieberg kwam netjes over de eerste twee hindernissen en ging mooi schuin over de oxer. Als enige koos Nieberg ervoor om voorlangs naar de combinatie te rijden, iets dat de andere vier niet aangedurfd hadden. Het duo kwam er eigenlijk verrassend gemakkelijk overheen. De Aachener Soers stond te trappelen op de banken. Nieberg draaide mooi over de Mercedeshindernis en ging zonder aarzelen vol gas over de laatste lijn. Zijn paard werkte mee, ze kwamen (gereden) perfect uit en finishten in 38,96 seconden. Het stadion ontplofte en de verbijsterde vader van Nieberg nam op de tribune met open mond de felicitaties in ontvangst. Lef, inzicht, techniek, een heel goed paard én rijderij…
Eerste omloop: Smolders beste Nederlander
In de eerste omloop van de Rolex Grote Prijs van Aken bleven 13 combinaties foutloos. Onder meer Ben Maher met Explosion W (v. Chacco-Blue) en Daniel Deusser met Killer Queen VDM (v. Eldorado vd Zeshoek TN). Harrie Smolders kreeg één tijdfout met Bingo du Parc (v. Mylord Carthago) en ging door naar ronde twee, waar helaas 9 strafpunten erbij kwamen. Met totaal 10 strafpunten werd de Nederlander uiteindelijk 14e, toch nog goed voor 9.000 euro.
Thijssen vier strafpunten in eerste omloop
De eerste omloop stelde al een aantal grote en lastige vragen aan de combinaties. Zo was er de witte plankensteil na een oxer aan het begin van het parcours. En de lastige wending naar links naar de sloot, die direct gevolgd werd door een combinatie waarvoor weer op tijd geremd moest worden. Sanne Thijssen had haar toppaard Con Quidam RB (v. Quinar) gespaard voor de GP, maar ze haalde het net niet naar ronde twee. In de driesprong (triple – oxer – steil) ging het fout op middelste hindernis na een grote stretch over de insprong. Ze waren niet de enige waarbij dat mis ging. De dubbel na het water kwam het duo wel prima door en de goed gereden ronde liet verder weinig te wensen over. Het was alleen nèt niet snel genoeg om bij de beste 18 aan te kunnen sluiten.
Vrieling ten val
Nadat Jur Vrieling en Long John Silver (v. Lasino) in de landenwedstrijd donderdag al wat steken lieten vallen, was vandaag helemaal niet hun dag. De bocht van bijna 180 graden richting het water in ronde één had al tot glijpartijen geleid bij voorgangers Asathir en Connor Jei, maar die twee paarden bleven nipt overeind. Vrielings voorganger Ben Maher was met Explosion W met bijzonder veel rust en zorg door het bochtje gegaan en had geen problemen. Long John Silver was echter al wat uit balans door een bokje en ging helemaal onderuit, met zijn ruiter erbij. Die stond gelukkig wel direct weer op zijn voeten, tot opluchting en applaus van het publiek. Maar de wedstrijd was voorbij voor de Groninger en zijn schimmel. Johnny Pals en Zarkavo Hero Z kregen drie balken in de eerste omloop.
Vijf combinaties door na ronde twee
De beste 18 uit de eerste omloop van de GP van Aken gingen van start in de tweede ronde. Opnieuw een lastig parcours met veel grote vragen. Daaronder ook de beruchte dubbele wateroverbouwde oxers naast de vijver, een combinatie die elk jaar in Aken staat en elk jaar voor problemen zorgt. Eerste starter Philipp Weisshaupt kreeg hier te maken met een weigerende Asathir en een nat pak. Daarna verslikte ook het paard van Harry Charles, Romeo 88, zich in de hindernis. Bij de rest van het veld verliep de oxer gelukkig beter, maar toen bleken ook de eenzame 1,65 m hoge gouden steilsprong in het midden van de arena en driesprong aan het eind scherprechters. Onder meer Ben Maher, Christian Ahlmann, Kevin Staut en Darragh Kenny liepen een balk op en zagen hun Akense dromen uiteenspatten in deze tweede omloop.
Uitslag (met filmpjes van de eerste drie)
1,5 miljoen te verdelen, ga je zo onderuit op zo’n …..grasbodem. Waanzin
Perfekt geritten, Herr Nieberg, mit einem perfekten Pferd: Ben 431. Super Springblut mit Baloubet du Rouet (Galoubet A) und Quidam de Revel!
Wir werden noch viel mehr von diesem goldenen Kombination hören!! Gratuliere Gerrit und last but not least BEN 431!!