De dood van het eventingpaard Jet Set werd door verschillende mainstream media al gebracht als een spectaculaire crash. Dat was het niet. Een verstapping in het water veroorzaakte waarschijnlijk de blessure die niet operabel was en ruiter, eigenaar en dierenartsen liet besluiten de ruin in te laten slapen. Domme pech, een ongeluk dat net zo goed op de wei had kunnen gebeuren. Maar met deze tragische gebeurtenis op de Spelen, was het wachten op kritiek op de paardensport. Die verscheen gisteren in NRC in de vorm van het dagelijkse commentaar van de redactie: 'Een ruiter weet wat hij zichzelf aandoet op de Spelen, het paard niet.'
Jet Set haalt het dagelijkse commentaar van NRC Handelsblad, de mening van NRC geschreven door een groep redacteuren. En dus geen opinie van ‘dierenethicus’ Willem Vermaat, maar een commentaar van de krant zelf. “Op drie benen kon Jet Set niet verder, waarmee zijn Spelen voorbij waren. Die van zijn berijder, de 22-jarige Zwitser Robin Godel daarmee ook. Maar Jet Set wachtte een ernstiger lot, paardenbond FEI liet weten dat „om humane redenen en met instemming van de eigenaars en de sporter, de beslissing is genomen het paard in te laten slapen.” Zijn blessure was „onherstelbaar”.”
Dat riep onmiddellijk vragen op. Hoe diervriendelijk is een sport als deelname de dood kan betekenen? Waarom mocht Jet Set niet, zoals menselijke sporters, herstellen?
De afsluitende alinea luidt als volgt: Paardensportliefhebbers zullen erop wijzen dat ándere sporten ook gevaarlijk zijn. Dat klopt, skiën of motorracen is niet zonder gevaar. Het koppen van een voetbal kan leiden tot onherstelbare hersenschade. Blessuresleed overkomt ook de meest voorzichtige vrijetijdssporter. Maar een mens weet wat hij zichzelf aandoet. De vraag is of het paard diens keuze moet bekopen met de dood.
Bloed ontsiert springfinale
In de individuele springfinale gisteren werden nog meer beelden de wereld ingestuurd die voer zijn voor nog meer opinies in deze richting. Cian O’Connors negenjarige Kilkenny begon bij de sprong over het water hevig te bloeden uit zijn neus, maar mocht doorspringen en kwam besmeurd met bloed over de streep.
Het FEI reglement springen heeft een andere bloedregel dan het dressuurreglement en er volgt alleen uitsluiting als een paard bloedt heeft in de mond en zijn flanken én dit komt door ‘abuse’. De Duitse hippische website St. Georg plaatste al een commentaar over deze gang van zaken.
Duitse krant publiceert soortgelijk artikel
De twee incidenten worden met elkaar in verbinding gebracht door de Duitse krant Die Rheinpfalz. Ook daar wordt kritisch geschreven over het laten inslapen van Jet Set en de bloedende Kilkenny.
Bron: Horses.nl/NRC
ook dit NRC artikel is alleen beschikbaar als je een abonnement hebt op NRC maar de toon is duidelijk verwoord in het Horses.nl item
Buiten dit geval om er moet zeker gekeken worden naar het welzijn van paard en pony spoorgebruik zweepgebruik warmte thuis en op concoursen paarden en ponys zijn niet gek als ze echt iets niet willen gebeurt het ook niet maar de mens moet dat voor zijn
Ik denk dat de beste tegen(re)actie is om de schrijver van het artikel uit te nodigen op een stal van een prof en dan laten zien wat er aan gedaan wordt om de paarden te kunnen laten presteren zoals ze doen. Openheid van zaken geven, uitleggen en laten ervaren is in mijn optiek het enige wat je kunt doen om alles in het juiste perspectief te krijgen en houden. Niemand wil zijn paard zo verliezen, niet in de weide en niet op zo’n podium.
Paarden kunnen ook zonder ruiter een been breken. Ik heb het meegemaakt dat mijn paard in de weide in de landing na een vreugdesprong zijn kootbeen brak. Een zgn. schroevendraaier breuk waarbij het paard in de draai op een been landde.
Verbijsterd over de reacties hierboven. Alle sporten waarbij dieren worden ‘gebruikt’ moeten onmiddellijk worden verboden. Wie denken we dat we zijn een ander dier te mogen dwingen tot prestaties die ze nooit uit eigen beweging zouden verrichten en die indruisen tegen hun natuurlijke aard, behoeften en wil.