“Onlangs heeft de Fokkerijraad Rijpaard van het KWPN per brief aan de voorzitter van het Algemeen Bestuur van het KWPN laten weten het vertrouwen op te zeggen in Annechien ten Have Mellema, voorzitter van de Fokkerijraad. Aanleiding was haar functioneren als voorzitter van de Fokkerijraad en het minderheidsstandpunt dat mevrouw Ten Have Mellema binnen het KWPN-bestuur had ingenomen inzake het op non-actief zetten van directeur Johan Knaap. Mevrouw Ten Have Mellema is geïnformeerd over deze brief”, meldt het KWPN over de kwestie.
Onhoudbaar
Fokkerijraadslid Peter van Wegen legt uit dat de Fokkerijraad unaniem van mening was dat er een andere voorzitter moest komen. “Wij hebben bestuursvoorzitter Andries van Daalen gevraagd om een andere voorzitter omdat de situatie rond Annechien ten Have onhoudbaar was geworden. Als Fokkerijraad staan wij voor de belangen van de fokkerij en die waren niet meer in goede handen door de positie van Annechien ten Have binnen het algemeen bestuur.”
Volkomen met elkaar eens
Volgens Van Wegen hadden verschillende leden van de Fokkerijraad verschillende punten van kritiek ten aanzien van het functioneren van Annechien ten Have. “Maar we waren het volkomen met elkaar eens dat het Algemeen Bestuur op zoek moest naar een nieuwe voorzitter.”
Escalatie
Ten Have-Mellema, die wild om zich heen slaat in de brief, vergeet in haar brief ook melding te maken van het feit dat zij, samen met de scheidend voorzitter Siem Korver en de andere vorige bestuursleden, de boel zo heeft laten escaleren. Het ontstaan van de chaos op het KWPN-kantoor met twee kijvende directeuren ligt al veel verder terug dan ten tijde van de aanstelling van de nieuwe voorzitter Andries van Dalen in december 2017.
Tegen ontslag Knaap
Annechien ten Have nam inzake het voorgenomen ontslag van Johan Knaap als enig bestuurslid het standpunt in dat Knaap er juist goed aan had gedaan om de beweerde integriteitsschendingen door zijn mededirecteur Emiel Nijhoff aan de kaak te stellen. Ten Have accepteerde als enig bestuurslid de conclusies van onderzoeksbureau BDO niet. De boekhoudkundige recherches hadden geen schendingen aan het licht gebracht.
Daarover stuurde zij ook een e-mail, deze e-mail kwam in de rechtsstukken. “Het is de keuze van het bestuur geweest om tijdens de rechtsgang publiekelijk te maken dat ik binnen het bestuur een minderheidsstandpunt innam ten aanzien van het vertrek van de directeur Fokkerij & Innovatie. Dit door een interne email van mij (zonder mijn medeweten) met mijn minderheidsstandpunt bij de rechtsstukken te voegen, terwijl mij meerdere keren te verstaan is gegeven door mijn medebestuursleden hierover niet naar buiten te treden.”
Lees ook: Knaap en Nijhoff laten zich niet zomaar wegsturen
De druppel
In de brief meldt Ten Have: “De druppel om te besluiten terug te treden komt voort uit het verzoek dat ik meermalen aan de voorzitter heb gedaan om alle stukken te ontvangen welke er namens KWPN en de tegenpartij liggen bij de rechtbank in verband met het verzoek tot ontslag van beide directeuren. Tot op heden heb ik als verantwoordelijk bestuurslid deze niet mogen ontvangen. Ik ben niet ten volle betrokken geweest bij belangrijke bestuursbesluiten. Het publiekelijk maken van mijn minderheidsstandpunt, maakt dat ik een toelichting moet geven.”
Geen gehoor
Kort samengevat meent Ten Have-Mellema dat zij niet gehoord werd door haar medebestuursleden, die ze nu om de oren slaat met de brief aan de Ledenraad. Ze noemt daarbij onder andere de vermeende integriteitsschendingen van Emiel Nijhoff, waarbij het bestuur niet ingreep.
KWPN getroffen in het hart
Verder stelt Ten Have-Mellema in de brief dat het KWPN, dat volgens haar grote stappen heeft gezet in de fokkerij, nu gestagneerd wordt in de verdere ontwikkeling. “Door de directeur Fokkerij en Innovatie op non actief te stellen en niet te zorgen voor een interim oplossing, zijn tal van zaken in de vertraging gekomen. Door de vereniging is veel geïnvesteerd in nieuwe technieken. Nu we aan de vooravond staan van de verdere uitbouw, dreigt er stagnatie. Daarmee tasten we het hart van de vereniging aan.”
‘Bestuur zet eigen belang voorop’
Ook vindt Ten Have-Mellema dat er onvoldoende getracht is om een oplossing te vinden in het belang van de fokkers en de leden: “Het is cruciaal om als vereniging te blijven bewaken dat er zuiver en zorgvuldig wordt gehandeld. Dat eigen belang niet voorop staat, maar het belang van de leden/fokkers van de vereniging KWPN. Het kan zo zijn dat er geen chemie tussen bestuur en een directielid is. Dat kan gevolgen hebben voor posities. In dat geval wordt er geprobeerd om een oplossing te zoeken. Deze kansen zijn er nu niet geweest.”
Lees hier de gehele brief van Annechien ten Have-Mellema
Bron: Paardenkrant-Horses.nl