Bij Wim van der Linde, Henk Bruijns en nog enkele fokkers werden destijds afwijkende, niet levensvatbare veulens van de populaire jonge hengst Everdale geboren. Zij meldden zich direct bij hengstenhouder Gertjan van Olst. Niet met cowboyverhalen of stemmingmakerij, maar met hun serieuze zorgen over vijf hen bekende, recente gevallen van niet te redden veulens met een afwijkend skelet en een rare huid.
Praatjes
De gesprekken die deze fokkers met hengstenhouder Van Olst voerden leverden hetzelfde resultaat op als de meldingen die zij deden bij het KWPN. Bruijns en Van der Linde spraken tegen dovemansoren. Dat kan ik me in het geval van de hengstenhouder nog wel voorstellen. Je hebt een zeer getalenteerde, populaire hengst en dan wil je geen praatjes over een tot dat moment geheel onbekend verschijnsel dat misschien wel onder de reguliere sterfte van pasgeboren veulens te schakeren is.
Mantel der liefde
Het stamboek staat deze mantel der liefde minder fraai. Op de registratieplicht na is het gezonder maken van de populatie de belangrijkste reden van bestaan voor een stamboek. Het KWPN gaf nota bene 300.000 euro uit aan de ontwikkeling van een genoomwaarde voor OCD. Er is geen excuus voor het negeren van concrete signalen van de bepaald niet als cowboys of stemmingmakers bekend staande Van der Linde en Bruijns.
Mevrouw in Amerika
Doordat Van Olst en het KWPN het erbij lieten zitten, hebben enkele honderden fokkers de hengst Everdale gebruikt zonder dat zij wisten wat Van Olst en het KWPN wisten. Dat is problematisch. Er moest een mevrouw in Amerika aan te pas komen om het grootste stamboek van de wereld en de eigenaar van de populairste hengst van Nederland tot actie te manen.
Eigen straatje
Waar ik echt een hekel aan heb dat zijn de mooie verhalen die nu verschijnen. ‘Nee, wij wisten van niks, wij hebben nooit een signaal ontvangen’. Kletskoek om het eigen straatje schoon te vegen.
Aapje
De WFFS-vererving van Everdale is het ernstigste voorbeeld van wat ik beschouw als het Dutch Deaf and Dumb Monkey Syndrome. De Nederlandse paardenwereld heeft het aapje dat horende doof en ziende blind is omarmd, als mascotte en beschermengel. Uitbraken van besmettelijke ziektes melden wij niet (hoeft trouwens ook niet van de Sectorraad), want dan kunnen we niet meer op concours of dan gaan de lessen niet door. De eurootjes die wij op de korte termijn binnen kunnen roeien, róeien wij binnen. Ook als dat ten koste gaat van collega-paardenhouders.
Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
Jammer dat het zo is gelopen. Dit is geen reclame voor ons stamboek noch voor de hengstenhouder.Jammer ook voor al die fokkers die nu van Everdale of zijn zonen nakomelingen hebben. Die maken nu, qua waarde, een vrije val. Zeker de merries! Wie gaat dat betalen?
Inmiddels staan andere stamboeken in de startblokken om dit soort problemen preventief te voorkomen. Dat is een goede zaak! Maar als er toch bloedonderzoek wordt gedaan, is het dan mogelijk dat meteen wordt gekeken hoe groot de kans is op resusveulens? (Die worden vaker geboren dan gedacht!) Dat kan heel eenvoudig door de bloedgroep te bepalen en bekend te maken. KLeine moeite die een groot fokkersverdriet kan voorkomen.
Waardedaling zal nog wel meevallen, zeker als je je merrie even laat testen, want hoeveel fokkers doen dat? Altijd wijzen naar de hengstenhouder. Een Everdale merrie kan ook gewoon niet drager zijn
Makkelijk praten achteraf! Daar hebben we niks aan dit hele verhaal niet, lekker negatief!
Beste redactie
Dit stuk doet me denken aan de middeleeuwse inquisitie.
Beetje makkelijk om nu met de vinger richting van Olst horses te wijzen als zijnde onderdeel van de doofpot. Zelfs de veterinaire paardenwereld had nog nauwelijks van dit syndroom gehoord. Kun je dan van een Hengstenhouder verwachten dat hij bij melding van dode en afwijkende veulens hieraan denkt? Jaarlijks gaan er genoeg veulens dood na geboorte. Sommigen zullen inderdaad gesneuveld zijn door WFFS, anderen door problemen bij geboorte of door virale infecties. Loslaten van de huid kan ook als het veulen al iets voor de geboorte zou zijn overleden. Veel meldingen van 1 vader? Een hengst die veel dekt zal meer veulens brengen en dus is er ook meer kans op uitval.
Naar mijn mening is het daarom unfair om de hengstenhouder nu met zijn kop op het hakblok te leggen en te suggereren dat hij dit bewust heeft verzwegen.
Nou, nou ,nou, een column behoort prikkelend te zijn, maar de heer Rosie toetert hier wel heel hoog van de toren. Natuurlijk is het best opmerkelijk als er een aantal veulens met ernstige afwijkingen geboren worden waarvan dezelfde hengst de vader is. Maar als daar op dat moment geen diagnose aan verbonden kan worden is het wel heel moeilijk om daar een oorzaak aan te verbinden. Het feit dat zelfs een Nederlandse hoogleraar en de meeste dierenartsen tot voor kort niet bekend waren met WFFS en dat in de Amerikaanse literatuur wordt gesproken van een zeer zeldzame afwijking, plaats de tirade naar het KWPN door de heer Rosie naar mijn idee in de categorie “achteraf in een koe zijn kont kijken”. Het feit dat de afwijking nog maar zo zelden is gediagnosticeerd geeft in ieder geval hoop dat het aantal dragers nog vrij beperkt is. Met een relatief simpel onderzoek zijn de dragers op te sporen en hier ligt nu met de huidige kennis wel een taak voor het KWPN om de fokkers in deze goed voor te lichten. Het is daarbij inderdaad net zo belangrijk de merries als de hengsten te testen.
Realiseer bovendien wel dat de merries van bovengenoemde fokkers ook drager waren van het afwijkende gen en niet alleen de hengst van van Olst. Deze fokkers konden dit niet weten, van Olst kon het niet weten en het KWPN kon het niet weten en de gehele veterinaire wereld wist het op dat moment niet. Ik ken de betrokkenen niet, ben geen paardenman, maar man met paarden, maar vindt wel dat berichtgeving reëel moet zijn en dit riekt naar stemmingmakerij.
Uw stukjes spreken mij wel aan. Had al een link bij een ander artikel geplaatst, waaruit blijkt dat de dragers in de hele populatie kunnen zitten, omdat één van de meest succesvolle hengstenlijnen terugvoert op een drager nl. Bairaktar. Bv. in de moederlijn van RAMSES komt deze hengst 28x voor. Zet hier nog een keer de link, lees blz. 11, 12 en 13 maar. Zoiets komt alleen direct tevoorschijn bij inteelt, anders sluimert het meer. Ik hoop dat het niet zo is en een incident blijkt te zijn, dat het nu opeens zo de kop opsteekt.
http://docplayer.org/43280693-Gross-und-gut-ist-von-gudrun-waiditschka.html
En kunnen we dan nu dezelfde soort actie gaan ondernemen ten aanzien van alle eenogige veulens die nu geboren worden? Deze eigenschap is zich ook sinds een aantal jaren stevig in de populatie aan het verankeren
Dit wetend en nu zeggen dat je gerust met de hengsten die positief zijn kunt dekken, want er zijn als de merrie niet positief is toch prachtige sportpaarden uit te fokken, dan heeft en van Olst en het KWPN weer niks geleerd. Als je met deze hengsten blijft fokken krijg je allemaal positieve merrie’s en ben je straks uitgefokt. KWPN heeft nooit willen luisteren. Inteelt is gevaarlijk, daar krijg je rare afwijkingen van!! ( bij mensen ook) en kijk naar het huidige paarden bestand, vrijwel alles heeft nagenoeg de zelfde hengsten in hun gene zitten, waar moet je als serieus fokker dan nog mee fokken. Hengsten uit het buitenland, die géén KWPN bloed in hun gene hebben, denk ik, want door dit beleid van de laatste 25 jaar is vrijwel alles ingeteelt.
Ik vind dat ze t eerder hadden moeten doen, nu zet ik ook mijn vraagtekens bij Total US die verkocht word omdat de kachel moet roken,een hengstenhouder nota bene die dat zegt. hij dekte niet veel erg raar als je de hengstencompetitie wint, en dit is aan de hand van het veulen wat geboren is uit een Everdale moeder. Ze moeten beide drager zijn dus 1 en 1 is 2. Maar t draait weer om die klote centen. Erg treurig want wie gaat dit geintje betalen als je een drager blijkt te hebben terwijl er gewoon door laksigheid van het KWPN , als t waar is van die eerdere veulens,Niet ingegrepen is. Sommige dingen behoor je niet in de doofpot te stoppen. Ik zou pissed zijn en erg verdrietig als ik 11 mnd zit te wachten op een veulen waar uiteindelijk dit bij geconstateerd word.
Ik vind het artikel redelijk kort door de bocht en wat mij betreft eenzijdig belicht. Waar blijft het credo “ hoor wederhoor” . Mijn inziens is het te makkelijk om de schuldvraag bij de hengstehouder te leggen. Ja met de wetenschap van nu wel maar is dat niet wat te makkelijk om dat nu te stellen met de blik op het verleden.
@Laura Dijkkhof-Michels,
Jij als SERIEUZE fokster zou toch moeten weten dat onze KWPN fokkerij van oudsher voor 90% op buitenlandse bloedlijnen gebaseerd is,dus wat dit betreft valt er in het buitenland nog veel te testen als ze het uberhaupt van plan zijn? Het NRPS en het KWPN zijn nu volop aan het testen dus laten we even deze resultaten afwachten voor we de sprong in het duister wagen wat het buitenland betreft. Dus begin bij jezelf te testen zou ik zeggen.
Dit doet me denken aan de eerste CEM-merries. Blijkbaar herhaald de geschiedenis zich.