Ga naar hoofdinhoud

Dorado is altijd ondergeschoven kindje geweest

Bij de vijfjarigen op het WK in Verden had ik een aantal paarden meelopen die ik in mede-eigendom heb. Desperado en Dorado onder Emmelie Scholtens en Dancer onder Kirsten Brouwer. De Painted Black-merrie Dolcherie uit nationaal kampioen Terlia heb ik mede gefokt, maar is niet meer in mijn eigendom.


Van Desperado had iedereen verwacht dat hij met een dikke medaille thuis zou komen. Hij hoefde hem alleen nog maar in te koppen eigenlijk, maar dat is helaas niet gelukt. Hij had last van de harde wind en maakte teveel fouten. Het is een heel scherp paard, maar dat moeten ze uiteindelijk ook zijn. We waren dan ook ontzettend trots dat het Hannoveraanse stamboek vroeg of ze hem mochten goedkeuren, wat ze in Verden ook gedaan hebben.

Dorado is altijd een ondergeschoven kindje geweest. Dat was in het verrichtingsonderzoek al zo, maar ik heb altijd wat in hem gezien. Als ik een paard ga bekijken heb ik niet zoveel tijd nodig, aan een minuut heb ik soms genoeg. Dat had ik ook bij Dorado, toen hij als tweejarige in de wei liep. Hij imponeerde me enorm met zijn houding, zijn achterbeengebruik en zijn galoppade. Dat is belangrijk voor mij, de houding, de galop, maar ook de manier van wegdraven en terugkomen op het achterbeen.

Ik had een bepaald gevoel bij Dorado wat ik moeilijk uit kan leggen. Toen hij in het werk kwam merkten we wel hoe goed hij echt is. Vergeleken bij Desperado lijkt hij maar een ‘gewone’ vos, maar hij is heel werkwillig en piaffeert thuis van nature. In Verden is hij echt op waarde geschat.

Voor Dancer kwam het WK eigenlijk iets te vroeg, het goeie kwam er net aan. Als veulentje was hij vanaf het eerste moment al heel bijzonder, met zoveel houding en beweging. Toen hij twee maanden was werd hij erg ziek. Dat heeft hij overleefd, maar in de groep kreeg hij het heel zwaar en werd hij verstoten. Toen hij anderhalf was, was hij meer dood dan levend. Na een paar maanden leek hij toch weer op te leven. We hebben hem toen de tijd gegeven om aan te sterken. Daarom is hij alleen naar de hengstenkeuring in Oldenburg geweest, waar hij is goedgekeurd, en is hij laat in de herfst pas zadelmak gemaakt. Hij is nog niet zoveel gereden als de andere paarden en loopt dus iets achter in de training. Daarom was hij nog iets te groen voor Verden. Het waaide hard en hij schrok van de tent, waardoor hij veel spanning kreeg, maar met hem komt het zeker goed.

Ik weet de kwaliteit van mijn paarden en ik ben super tevreden met hoe ze gelopen hebben. De amazones hebben ook top gepresteerd. Wat de punten en de plaatsing dan uiteindelijk zijn maakt me niet uit. Ik kijk niet of een paard kampioen wordt, maar naar de kwaliteit. Daar ben ik heel nuchter in.

Ad Valk is paardenscout, hengsteneigenaar en handelaar in kwaliteitsvolle dressuurpaarden en hengsten.
Deze column verscheen woensdag 14 augustus 2013 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Dorado is altijd ondergeschoven kindje geweest

  • Karel de Lange

    De kwaliteit van een dressuurpaard paard wordt vooral bepaald door de “kleine”draf schreef Jo Rutten eens.
    Paarden die geen behoorlijke arbeidsdraf kunnen laten zien, zijn voor de verzamelde oefeningen ongeschikt. Daarbij is een werkbaar karakter van essentieel belang.
    De arbeidsdraf is immers de werkdraf waarin het paard op de verzamelde oefeningen wordt geschoold. De piaffe is een arbeidsdraf op de plaats zonder zweefmoment en de passage is een verheven arbeidsdraf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Nederlander koopt veilingtopper bij PS Online

Wout-Jan van der Schans: ‘Ik wil proberen de top te verbreden’

OM neemt in Limburg stal en wedstrijdpaarden in beslag

Alle Subtopuitslagen op rij: week 6

Argentinië fokt genetisch gemanipuleerde super polopaarden

Deze week… Heeft de paardensector wat te vrezen van de hulpmiddelenmotie?

Laura Colletts London is Holsteiner van het Jaar

Nieuw webinar over de wolf: hoe nu verder?

Zweeds A-kader dressuur teruggebracht naar vier ruiters