Ga naar hoofdinhoud

Team Nijhof haalt Colestus naar Nederland: ‘Bovengemiddelde sportvererver’

Colestus met Ludger Beerbaum, Christian Kukuk en Henk Nijhof sr. in Riesenbeck

Team Nijhof haalt de 18-jarige Westfaalse hengst Colestus (Cornet Obolensky x Stakkato) naar Nederland. De schimmel van Ludger Beerbaum, die met Beerbaum zelf en Christian Kukuk op het hoogste niveau sprong, stond de afgelopen jaren in Frankrijk bij Béligneux le Haras en toen Henk Nijhof hoorde dat hij terug kwam naar Duitsland, hing hij direct bij Beerbaum aan de telefoon. "Zijn nafok doet het in de sport bovengemiddeld goed", zegt Nijhof.

De imponerende zoon van stempelhengst Cornet Obolensky, gefokt uit een staatspremiemerrie van Stakkato x Pilot, staat vanaf heden ter dekking in Geesteren, maar blijft ook via het dekstation van Ludger Beerbaum beschikbaar.

Meer kansen in de fokkerij

Voor Beerbaum zelf, die hoopt dat Colestus bij een dekstation als Team Nijhof meer merries krijgt dan bij hem, is Colestus een van zijn favoriete fokhengsten, hij dekte onder andere topmerrie Gotha FRH met de schimmel.

Colestus onder Ludger Beerbaum in Aken Foto: Equitaris.de/Tanja Becker

“Ik hoop dat Colestus nu nog wat meer kansen in de fokkerij krijgt”, zegt Ludger Beerbaum over zijn fokkerij-oogappel. “Hij geeft springpaarden zoals hij zelf ook was: lichtvoetig, met heel veel reflex, zeer voorzichtig. Voor mij is Greya van Kent Farrington het typische paard zoals Colestus ze kan maken. Extreem veel kwaliteit, alles van nature aanwezig, heel veel bloed, niet té groot, maar toch met veel macht en vermogen. Echt een paard dat de komende jaren tot de top 10 van de wereld behoort. Het zou mooi zijn als er nog een stel Colestussen van dat soort bijkomen.”

Een echte veredelaar

Beerbaum vervolgt: “Hij is een echte veredelaar, die zich vooral goed vererft op de wat forsere merries. Voor een kleine, tere merrie zou ik ‘m niet kiezen, maar hij maakt echt geweldige paarden met merries die zelf voldoende formaat hebben.”

Holsteiner kampioen

Hetgeen onlangs maar weer bleek, toen een goed ontwikkelde, met veel macht springende zoon van Colestus uit de fokkerij van Sören von Rönne werd gekroond tot kampioen van de Holsteinse hengstenkeuring.

‘Eén van de beste paarden die we ooit hadden’

Na een carriere onder chef Beerbaum mocht de toen nog niet zo bekende stalruiter Christian Kukuk Grote Prijzen met Colestus rijden. Het is al weer vier jaar geleden dat de hengst voor het laatst werd uitgebracht in de sport. “Qua basiskwaliteit was Colestus één van de beste paarden die wij hier ooit op stal hebben gehad”, aldus Kukuk. “Hij had op de sprong altijd een geweldige bascule, er was geen voorzichtiger paard dan hij en zijn intelligentie was fenomenaal. Dat zijn ook de eigenschappen die hij doorgeeft. Ik heb al twee nakomelingen van hem gereden die precies waren als de vader.”

Christian Kukuk met Colestus – Foto: Equitaris/Wegener

Een uitzonderlijke persoonlijkheid 

Christian Kukuk heeft Colestus zelf als dekhengst ingezet in zijn eigen fokkerij. “Kijk maar naar zijn afstamming: Cornet x Stakkato x Pilot. Die kwaliteit komt ergens vandaan he! En het zijn juist de eigenschappen van dit soort hengsten die we nodig hebben: intelligente, sensibele, voorzichtige paarden. Colestus was in de sport een uitzonderlijke persoonlijkheid en dat is hij nu ook in de fokkerij.”

Nafok

Volgens de Westfaalse database heeft Colestus in Duitsland 687 nakomelingen in Duitsland, meer dan de helft daarvan loopt succesvol in de (nationale) sport (352). Volgens de database van HorseTelex springen 84 zonen en dochters (dik 12%) internationaal 1,40m. of hoger (en daarvan 15 1,50m. of hoger en 9 1,60m.).

Zijn bekendste nakomeling is uiteraard Greya van Kent Farrington, die onlangs nog een met 200.000 dollar gedoteerde Grote Prijs in Wellington won en in de Rolex Grand Prix in Geneve ook tot de beste twaalf behoorde.

Kent Farrington met Greya. Photo © Sportfot

Dan is er Colestus Cambridge, die met Katharina Rhomberg deze maand 2e werd in een 1,50m. in Salzburg en vijfde ind e Grote Prijs van Londen.

Verder springen Cellagon Cascais (Janne Frederike Meyer), Colmar (Jack Ryan), Chuck Marienshof (voorheen Lars Kersten, nu Gilles Thomas), Classic Dream (Christian Ahlmann), Colestina H (Daniel Bluman), Constantin 110 (voorheen Gilles Thomas, nu Sara Vingralkova) en Jiminy Cricket (voorheen Harrie Smolders en Nayel Nassar, nu Philip McGuane) allemaal 1,60m.

Zelf heeft familie Nijhof samen met Jos Lansink Korbach van de Renger (Colestus x Concorde, fokker: B.J. te Grotenthuis), die met Laura Baaring Kjaergaard op 1,55m.-niveau springt en het goed doet.

Holsteiner kampioen

Er komen nog meer goede Colestus-kinderen aan, ook nog over een aantal jaar. Op de Holsteiner keuring werd de Colestus-zoon Conchezz (mv. Caretino) vorige week gehuldigd als kampioen en vervolgens in de veiling voor 200.000 euro verkocht.

Conchezz (v. Colestus) Foto: Holsteiner Verband/Janne Bugtrup

Rankings

Op de WBFSH ranking steeg Colestus dit jaar van de 85ste naar de 34ste plaats. “Zo’n stijging trekt natuurlijk de aandacht, er zijn niet zoveel hengsten die zulke grote sprongen maken”, zegt Nijhof. Op de HorseTelex Wereldranking komt Colestus niet in aanmerking voor een plaatsje op de ranking omdat hij niet aan de aantallen komt. Voor een statistisch betrouwbare ranking zijn er minimale aantallen nakomelingen die een hengst moet hebben om op de ranking voor te komen, op de A-ranking is dat 100 nakomelingen, de B-ranking 80, de C-ranking 60 enz.

Colestus komt niet aan die aantallen, maar daarom heeft HorseTelex ook een tool waarmee een eigen ranking te maken is. Bij een ranking van december 2023 tot en met december 2024 met een minimaal aantal van 40 nakomelingen, is Colestus de op één na succesvolste hengst achter Echo van ’t Spieveld

Bewezen hengsten

“De focus van de fokkers ligt op de bewezen hengsten die bovenaan de rankings staan, maar we vergeten daarbij wel eens hengsten die niet zoveel gedekt hebben. Om op de rankings bovenaan te komen, zijn grote aantallen nodig. Ik denk dat er niet zoveel hengsten zijn waarvan meer dan 50 procent van de nafok in de sport loopt en dik 12 procent internationaal op 1,40m.-niveau en hoger. We moeten opletten dat we dit soort hengsten niet over het hoofd zien en daarom zijn we heel blij dat we Colestus nu aan de Nederlandse fokkers kunnen aanbieden.”

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Team Nijhof haalt Colestus naar Nederland: ‘Bovengemiddelde sportvererver’

  • Karel de Lange

    Het binnenhalen van Colestus lijkt wel op vloeken in de kerk. Colestus heeft, vanwege het hoge aandeel Arabergenen zijn pedigree, niet het moderne neerwaartse springmodel maar staat veel meer in het evenwichtsmodel. Als gevolg daarvan is zijn Arabische uitstraling dominant in zijn hele voorkomen. Zijn pedigree vormt daarvan het onweerlegbare bewijs. Hij voert 36 x Amurath 1896 ShA, 6 x Amurath 1898 ShA, 10 x Ramzes x, 1 Kohinoor ox, 2 Cekin I ox, 3 x Shagya XVII, 1 x Fetysz ox en 1 x Adamas ox. Dankzij de consequente herhaling van deze genen werden, conform de erfelijkheidsleer, ook de daarmee gepaardgaande eigenschappen telkens weer herhaald. Het succes van de herhaling met gelijke en gelijke modellen blijkt ook uit het succes van zijn kinderen. Praktisch al zijn succesvolle kinderen voeren in hun pedigree gelijke genen met die van Colestus. De genoemde 1.60m springende Greya (Colestus x Contender) voert namelijk naast de bovengenoemde genen in de moederlijn zelf 18 x Amurath 1896 ShA, 4 x Amurath 1898 ShA en 1 x Ramzes x in de pedigree. Dat succes staat haaks op wat de fokleiders hier jarenlang de fokkers hebben wijsgemaakt dat Arabergenen negatief zouden uitwerken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Grand Prix-hengst Scandic overleden

Horses Jaaroverzicht 2024: De Horses Podcast

Lammert Tel gaat nieuw avontuur aan met Stoeterij Vledderlanden

Andreas Helgstrand werkt aan comeback met Jovian

LID neemt in Ermelo meerdere paarden en pony’s in beslag

Youhorse.auction: 55.000 euro voor Casall x Diamant de Semilly

Annemarieke Nobel en Frank Hosmar twee keer bovenaan in Para Dressuur Trophy

KWPN: ‘Longeren brengt weinig extra informatie’

Horses wenst u fijne kerstdagen