Ga naar hoofdinhoud

Blijven selecteren

Nol GerritsenVoor de komende hengstenkeuring hebben we van het KWPN veertien hengsten op stal staan, waarvan vier van onszelf. We hebben er momenteel best veel werk aan. Ze gaan dagelijks in de stapmolen en worden aan de longe getraind. We gaan nu ook af en toe naar een andere locatie om te oefenen. Dat de hengstenkeuring in december is, past ons eigenlijk wel. Je houdt er gewoon rekening mee dat je ze dan klaar hebt. Het traject van de voorkeuring naar de tweede en derde bezichtiging is nu een kleine twee maanden en dat is vaak wel goed. Voor sommige hengsten moet dat traject niet te lang duren en andere hebben juist weer meer tijd nodig.

De opfok en de opleiding richting de hengstenkeuring kost veel geld en het is van groot belang dat je goed blijft selecteren. Het moet echt goed zijn. We zeggen ook altijd eerlijk tegen de eigenaren waarvan we paarden keuringsklaar maken wat we ervan denken. We geven advies, maar ze moeten natuurlijk wel zelf een besluit nemen.

Jaarlijks kopen we zo’n tien tot vijftien hengstveulens aan voor de opfok waarbij we sommige met de fokker of andere eigenaren samen hebben. Steeds meer fokkers bieden hun veulen aan om het dan samen op te fokken, maar meestal houd ik de boot toch af. Het moet wel echt heel interessant zijn en we blijven vasthouden aan het aantal van maximaal vijftien.

Van zo’n koppel veulens zie je wel wat er overblijft, als er maar een paar heel goede overblijven is het goed. Ik heb wel vertrouwen in de vier die we dit jaar voorstellen, maar het is altijd afwachten hoe ze zich presenteren op de keuring. Als ze deze hengsten niet nemen voor de verdere selectie, weet ik wel zeker dat het goede sportpaarden zijn. Dan behouden ze ook hun waarde.

Op dit moment zijn we van een aantal goedgekeurde hengsten sperma aan het invriezen. Je merkt dat de hype van het laten invriezen van sperma wel iets minder is vanwege de hoge kosten. Ook hier geldt dat invriezen alleen interessant is voor de beste en populaire hengsten. Als je het sperma wilt exporteren, moet je namelijk aan strenge eisen voldoen. Voor je kunt gaan invriezen ben je al een paar duizend euro kwijt aan veterinaire kosten. Als je dan met veel rietjes blijft zitten, kost het alleen maar geld. Het is en blijft een kwestie van een goede selectie.

Nol Gerritsen, Paardencentrum De Dalhoeve
Deze column verscheen vrijdag 18 november 2011 in De Paardenkrant

Overig nieuws

Nieuw concept in de springsport: Horse GP in La Défense Arena in Parijs

FEI-zaken tegen Cesar Parra en Andrew Mc Connon lopen

Eric Lamaze nu ook nog door CAS geschorst: 8 jaar in totaal

Van Viegen (PvdD): ‘De intentie van deze motie is helder: het verbeteren van paardenwelzijn’

Heeft de paardensector wat te vrezen van de hulpmiddelenmotie?

VSN-springfinale: fijn te rijden ruin wint van geselecteerde hengsten

McMary vanaf dag één favoriet bij amazone Phoebe Peters

Nederlander koopt veilingtopper bij PS Online

Wout-Jan van der Schans: ‘Ik wil proberen de top te verbreden’