Ga naar hoofdinhoud

KWPN: ‘Longeren brengt weinig extra informatie’

Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk

Fokker Adri Zekveld stuurde twee vragen cq. stellingen in voor onze podcast over de eerste bezichtiging met Floor Dröge en Henk Dirksen. Die vragen kwamen helaas binnen toen we de uitzending al hadden opgenomen, maar de redactie vond de vragen zo interessant dat we die daarna alsnog hebben voorgelegd aan Floor Dröge. Lees hieronder de antwoorden en de antwoorden van Floor Dröge.

Vraag/Stellingen Adri Zekveld

De hengstenselectie begint met de eerste bezichtiging, correctheid en vrij bewegen. Met name het vrij bewegen in de kooi is niet meer van deze tijd. Jonge hengsten vol adrenaline moeten zich hier in vijf minuten bewijzen waar een fokker vier jaar in heeft geïnvesteerd. Er speelt een behoorlijke geluksfactor een rol. Zelfs hengsten die thuis volkomen relaxt en ontspannen hun werk verrichten zijn in de kooi niet goed te beoordelen. Ook de begeleiding in de kooi speelt daarin wel eens een rol. Galop en stap krijgen een bemerking en we weten allemaal dat juist die basisgangen onder invloed van spanning niet goed zijn te beoordelen. Als je geluk hebt krijgt de hengst het voordeel van twijfel of wat dan ook mee en mag hij door met een opmerking dat hij zich in de tweede ronde beter zal moeten presenteren.

Mijn stelling luid dat er meerdere kansrijke hengsten die ook nog eens veterinair en “op het straatje”dik in orde zijn veel te snel afscheid van wordt genomen.

Enkele jaren geleden was er een pilot met een extra beoordeling in een longeersessie. Mijn voorstel is om dit weer mee te nemen als onderdeel van de eerste bezichtiging. En de eerste bezichtiging enkele maanden later te laten plaatsvinden waardoor de jonge hengsten niet meer al in de zomerperiode getraind gaan worden en de training ook wat mooier opgebouwd kan worden.

Antwoord Floor Dröge/KWPN:

Het longeren hebben we voor twee jaar gedaan, dit bracht (behalve een extra moment voor het bekijken van de correctheid en de stap in meer ontspanning) weinig extra informatie. Het zorgde wel voor een extra belasting in het trainingsschema van de hengsten. Daar waar er eerst na Ermelo even gas terug werd genomen, moest er nu doorgetraind worden naar het longeren begin januari. Het verschil met de buitenlandse keuringen (waar er standaard gelongeerd wordt) is dat wij een minder commerciële insteek hebben, het draait bij ons primair om de selectie. Daarnaast keurt de commissie de hengsten nog niet goed maar wijst zij breed aan voor het verrichtingsonderzoek. Hier kunnen zij als commissie dichter bij het fokdoel verder selecteren.

Mocht een niet geselecteerde hengst zich niet goed getoond hebben of zich later nog exceptioneel door ontwikkelen dan zijn er nog diverse mogelijkheden om hem nogmaals aan te bieden.

Lees ook:

Heb jij onze podcast met Floor Dröge en Henk Dirksen nog niet beluisterd? Dat kan hier:

2 reacties op “KWPN: ‘Longeren brengt weinig extra informatie’

  • Kaatje

    Idem dito bij de merriekeuring. Rondjes rennen heeft weinig meerwaarde en je bent veel te afhankelijk van de begeleiding.

  • Jan Jonas

    Goed longeren is een kunst. Wanneer staat het hekje open en wanneer staat het hekje dicht op bij het longeren. Dat is een vraag waar mensen met hun paarden mee zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Emmelie Scholtens over vertrek Indian Rock: ‘Mooi om te zien dat het zo’n goede match is’

Marbacher-hengsten Berlioz en Colour Guard naar Michael Jung

Denemarken verhoogt minimumleeftijd Grand Prix naar 9 jaar

Roelof Bos: ‘Wij moeten als organisatie kunnen schakelen, sneller dan we nu doen’

Grand Prix-hengst Scandic overleden

Horses Jaaroverzicht 2024: De Horses Podcast

Lammert Tel gaat nieuw avontuur aan met Stoeterij Vledderlanden

Andreas Helgstrand werkt aan comeback met Jovian

LID neemt in Ermelo meerdere paarden en pony’s in beslag