Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een garantietermijn van een jaar bij de verkoop van paarden. Ondanks een amendement van BBB en een amendement van VVD die voor een korte garantietermijn hadden gepleit. Beide amendementen hebben het niet gered. Dat betekent slecht nieuws voor de professionele paardenhandel. De Sectorraad Paarden is enorm teleurgesteld.
De wetgeving rondom consumentenbescherming gaat op de schop. Een nieuwe richtlijn vanuit Europa heeft dat bepaald. In de richtlijn staat onder andere dat de garantietermijn wordt verruimd van de huidige zes maanden naar twaalf maanden. De Europese Unie bood een mogelijkheid aan de lidstaten om bij deze richtlijn een uitzondering te maken voor de verkoop van levende dieren. Echter minister Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, wilde daar geen gebruik van maken en ontraadde in het debat vorige week woensdag twee amendementen die hier gebruik van wilde maken.
Consumenten beter beschermen
De veranderende richtlijnen moeten consumenten beter gaan beschermen bij hun aankopen en het vertrouwen van de consumenten vergroten. In sommige gevallen is dit natuurlijk logisch, maar niet wat de verkoop van paarden betreft. Als verkopende partij heb je helemaal geen controle over de manier waarop het paard gehouden wordt en het blijft een levend wezen.
Uitzonderingsclausule
Daarbovenop komt dat het Europese gelijke speelveld dreigde te verdwijnen, want landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk maken wel gebruik van de uitzonderingsclausule.
Lobby
Al in mei 2019 kreeg LTO Nederland de nieuwe EU-richtlijn met betrekking tot de verkoop van goederen en levering digitale inhoud in het vizier. Het was wachten tot het implementatievoorstel van deze richtlijn in Nederland aan de orde kwam. In juli 2020 ging het wetvoorstel naar de Raad van State en in het najaar van 2020 kwam het terug voor behandeling door de Tweede Kamer. In oktober 2020 startte LTO Nederland samen met de Verenigde Sportpaardenhandel Nederland (VSN), de Centrale Bond van Paardenhandelaren (CeBoPa) en het KWPN de zichtbare lobby om de politiek te laten inzien waarom het verstandig is om gebruik te maken van de uitzonderingsclausule. Een brief van de Sectorraad Paarden aan de Tweede Kamer zette dit verzoek kracht bij.
Commerciële verkopers
“Helaas heeft het niet mogen baten. De Tweede Kamer heeft vandaag bepaald dat we verder moeten met een jaar garantietermijn bij verkoop van paarden voor commerciële verkopers aan particulieren”, aldus de Sectorraad Paarden.
Bron: Sectorraad Paarden
Geen paarden verkoop meer in Nederland, gaan de betere paarden zeker Nederland uit
Wat een slecht verhaal.Dit is een zeer slechte zaak.
Mensen die geen verstand hebben van een paard kopen er één,rijden hem kapot en de verkoper kan hem terug nemen.dat is wat er gaat gebeuren.
Helaas het bewijs dat de minister absoluut geen kennis van zaken heeft en een grote foute beslissing neemt. De doodsteek voor de handel.
Fijn, dit besluit. Iedereen weet dat je echt ieder paard kapot kunt krijgen door ondeskundig er mee om te gaan. Dit kan alleen werken als er aan de kóper ook enige ‘ kwaliteitseisen’ worden gesteld. Geen hobbyfokker kan nu nog een paardje verkopen… een dier is dus weer eens gelijk gesteld aan een wasmachine… te dom voor woorden.
De meeste politieke partijen waren helemaal niet op de hoogte van de gevolgen van deze nieuwe wet. Dus zo goed is die lobby niet geweest. Ook in de nationale pers is er geen aandacht aan besteed, een gemiste kans. Gevolg: geen paarden verkopen aan particulieren en als je het wel wilt doen dan met een contract (en dat wil geen van partijen graag).Dit kan weleens een vooringenomen plan zijn om het paardenbestand in Nederland behoorlijk te doen inkrimpen. Of is dat te cynisch gedacht?
Blijkt al weer dat deskundigheid op dit of ander gebied, zowel in Europees als Nationaal verband, ver te zoeken is. Zelf zogenaamde deskundigen hebben dit onheil niet kunnen stoppen. Zoals andere schrijvers schreven ligt de handel plat dit is en was te verwachten, als ondeskundigen het beleid gaan bepalen.