De springsport is onbetaalbaar geworden. De FEI erkent het probleem, maar met nog een praatgroep komen we niet verder, schrijft Marcel Dufour deze week op Horses.nl. Een oplossing heeft hij ook. “De internationale hippische springsport heeft zich lachwekkend verlaagd door alles vanaf 1,20 m internationaal te noemen. De enige oplossing is weer terug te vallen op het systeem zoals we dat hadden voordat we de chaos van ‘CSI’s voor iedereen’ omarmden. Een CSI moet weer een beloning zijn voor een ruiter. Een verdienste omdat die zich nationaal zo goed heeft laten zien. Op CSI’s geen rubrieken lager dan 1,40 m. Daarmee zullen de nationale concoursen weer gaan opbloeien en is het wel mogelijk om op een betaalbare wijze de springsport te beoefenen.”
Hoe groot is het probleem en is dit inderdaad dé oplossing? Wij vroegen het Sanne Thijssen, Hendrik-Jan Schuttert en Yvonne van Bergen. Lees Schutterts reactie hieronder:
“Laat ik vooropstellen dat ik de columns van Marcel Dufour graag lees, maar ik ben het dit keer niet helemaal met hem eens. Ik zie het niet als een probleem”, zegt Hendrik-Jan Schuttert. “Internationaal starten is vrij duur geworden als ik het vergelijk met de lagere klassen en eensterwedstrijden; qua prijzengeld staat het niet in verhouding. Aan de andere kant is iedereen vrij om in te schrijven.”
“Als je ziet wat voor mooie wedstrijden er worden aangeboden op sommige concoursen en hoe de faciliteiten dan voor elkaar zijn, staat het wel in verhouding. We moeten onthouden dat het allemaal vraag en aanbod is. CSI Ommen heeft bijvoorbeeld gewoon een wachtlijst voor de CSI1*. Er is dus ook heel veel animo. We stellen een grote groep teleur als internationale concoursen geen 1,20 m, 1,30 m en 1,35 m zouden mogen hebben. Onze jongere paarden worden dan niet goed genoeg opgeleid.”
Beginnen op niveau
“Ik snap Marcel Dufours gedachten wel dat internationaal eigenlijk zou moeten beginnen op niveau. Dat paarden eerst nationaal op niveau worden uitgebracht op goede nationale concoursen, en succes hebben, en pas internationaal kunnen starten als ze er klaar voor zijn. Je gooit in principe ook je geld weg als je op 1,20 m begint en er weinig prijzengeld is.”
Twee kanten
“Het heeft alleen twee kanten: het is wel de ultieme kans voor jongere ruiters of ruiters met jongere paarden om te beginnen aan iets met internationale allure. De zevenjarigen die ik dit weekend heb meegenomen naar Lanaken heb ik de laatste drie maanden ook af en toe internationaal gereden op 1,30 m en 1,35 m. Ze moesten toch wennen aan de atmosfeer. Natuurlijk is dat relatief gezien duur. Het is alleen geen verplichting. De Roelofsen Horsetrucks Winter Classics, die ik al vier jaar in samenwerking met kameraden heb opgezet in Noord-Oost Nederland, is het ultieme voorbeeld van een nationaal concoursenreeks vanaf 1,30 m tot en met 1,45 m. Als dat soort nationale wedstrijden er niet zijn, moeten we naar een CSI1* en CSI2* toe. We hebben dan geen keuze. We moeten dan zoveel geld betalen om paarden te kunnen starten. Het is dus niet het een of het ander, maar én-én.”
Lees alle reacties in de Paardenkrant van deze week
Bron: Horses.nl
Mooi artikel en ook zeer nodig.
Paardenland loopt over van de wachtlijsten aan sportpaarden die aan de start willen verschijnen. Dat een CSI 1*2* ster bijvoorbeeld “duur” zou zijn is maar de vraag. Het meeste deel van de inschrijvingen gaat direct terug aan prijzengeld. De locaties dienen gigantische bedragen uit te geven om überhaupt een correct uitgevoerd CSI aan te kunnen bieden, met de hoop dat het kantelpunt van iets te mogen verdienen hopenlijk wordt behaald. Wilde wedstrijden of trainingen en zelfs de KNHS events worden door velen ook te duur bevonden met een startgeld van rond de 20/30 euro per paard. Trek daar de opzet van het complex af, de personeelsbezetting om het allemaal in orde te krijgen en de verwachting van de ruiter die steeds hogere eisen stelt aan de organisatie en je kunt jezelf voorstellen dat hier ook vrijwel niets te verdienen valt voor de organisatie. Het prijzengeld nog niet eens hierin meegenomen.
Naar mijn mening kan het rondegeld flink omhoog bij een landelijke of training. Als je serieus de sport in wilt gaan, dan kun je niet verwachten dat een heel circus wordt opgezet met onbetaalbare pistebodems, dure voertuigen en speciale sleepmaterialen, professioneel hindernismateriaal, geluid, presentatie schermen, een speaker, tijdwaarneming, ringmeester, sport administratie en een professioneel team die het event in en om de piste verzorgt, om dan vervolgens voor 2 a 3 tientjes mee te dingen per paard.
Ik vraag me vaak af hoe zij het steeds voor elkaar krijgen met deze lage bedragen en de verwachting van de ruiter naar steeds meer.
Er zouden selectie competities moeten komen om paard en vaak vooral ruiter te kunnen laten trainen om überhaupt een Internationale te mogen rijden. De kwaliteit die aanwezig is bij veel van dit soort events geeft duidelijk aan dat hier nog veel te behalen valt.
Ik ben het het ook wel eens met de 1.20 grens voor Internationaal. Je laat teveel liggen als je deze zou verhogen. Ik vind wel dat er kritischer gekeken dient te worden naar de agenda’s van de organisaties om de CSI’S aan te vragen. Er zit totaal geen logica meer in en er wordt maar van hot naar her gereden op het moment.
Als deze samen afspraken zouden maken, zou de verdeling stukken interessanter zijn voor de ruiter, maar zeker ook voor de organisaties. Je kunt ze een interessante Tour aanbieden als deze data steeds een goede overlap heeft met de locaties waar men naartoe gaat. Dan heb je meer inzicht mbt de ruiters die zich in gaan schrijven en de ruiter kan een beter plan maken over zijn route en trainingsopzet. Hier kun je als organisatie weer eenvoudiger de inplanning verwezenlijken met bijvoorbeeld de FEI, omdat deze dan ook meer structuur gaan krijgen over de inzet van diens personeel. Momenteel worden ze overal bijeen gezocht om maar te kunnen starten. De gemiddelde leeftijd van de officials ligt mede daardoor triestig hoog, ook daar zou een flink verbeterpunt moeten liggen.
Vergeet ook niet dat de horeca een flinke klap heeft gekregen, al voor Corona, wijzende op het aflatende publiek tijdens een CSI, maar zeker geldend voor het publiek tijdens de reguliere events. Deze niet behaalde winsten dienen allemaal te worden verwerkt bij de organisatie die het event verzorgd, waar het water hen onderhand aan de lippen komt te staan.
Feit is, dat de prijzen flink omhoog zullen gaan in 2024. Voor de paardenliefhebbers is het een serieuze wake up call om niet steeds meer paarden aan te kopen met de verwachting om voor een paar tientjes op hun wenken te worden bediend. 2024 gaat veel verandering brengen hierin.
Misschien dat er iemand op het idee komt om een nieuwe competitie op te zetten welke meer liefhebbers kan bedienen dan nu de vraag is. Een opzet ism met de ruiter en de organisatie om samen te groeien naar beter. Betere sport en een beter welzijn voor het paard. Pakketprijzen afspreken voor sportstallen met gegarandeerde omzet voor beide is een vorm van toekomst waar we naartoe kunnen. Geen prijzengeld uitkeren, maar wel een goede faciliteit aanbieden om paard en ruiter te laten groeien. Tal van voorbeelden zijn hierin mogelijk.
Er zal iets moeten veranderen, anders valt de CSI opzet als een kaartenhuis in elkaar.
Heel goed verwoord .Het is natuurlijk al jaren een groot probleem bijv om vrijwilligers te krijgen v alle evenementen .En ik denk dat dat ook niet meer van deze tijd is .De jeugd moet allemaal bijbaantjes nemen naast hun studie om fatsoenlijk rond te komen ( feestje ,benzine vd brommer ,auto ,drankje etc ) Dus ik zou zeggen geef vrijwilligers een nette dagvergoeding als ze jou evenement willen ondersteunen .Verder gaf mijn baas het jaren geleden al aan toen hij investeerde in het aanleggen van een prachtige wedstrijd bodem a 85000 euro en een inrijhal a 65000 Hier moeten de gebruikers eigenlijk aan gaan meebetalen .En als je dan 10 a 15 euro inleggeld vroeg voor een gewone reguliere wedstrijd was iedereen al overstuur om dat te duur zou zijn .Dus ik denk zeker op de grote evenementen dat de kosten.vele malen hoger zullen zijn.En volgens mij gaat dat alleen maar meer worden omdat alle kosten die gemaakt worden nu eenmaal enorm gestegen zijn .Daarom hoop ik niet dat straks de Paardensport weer een elite sport gaat worden die alleen beoefend kan gaan worden door de rijken op deze aardbol .Maar de tijd zal het ons leren waar het naar toe gaat .
@Sandra.
Als reactie op uw laatste alinea waarin u aangeeft te hopen dat de paardensport straks niet weer een elite sport gaat worden.
Laat ik u uit de droom helpen, dat is het allang.
Goede amateur ruiters met 1 of 2 paarden op niveau kunnen allang niet meer op niveau starten omdat ze dat simpelweg niet kunnen betalen. Ze hebben geen sponsor die een tafeltje kunnen of willen betalen.
Hoe kan het goedkoper? Dat is een vraag waar ik zo ook geen antwoord op heb maar als ik op een gewoon 1 of 2 sterren concours rondloop vraag ik me wel eens af of al die luxe nodig is. Moeten er dure tribunes gebouwd worden terwijl er eigenlijk maar 3 man en een paardenhoofd opzitten.
Moet er een complete lange zijde VIP opgebouw worden waar maar af en toe iemand zit maar waar wel obers en keukenpersoneel voor vrij gehouden moet worden.
Gewoon maar een paar overpeinsingen van mij. Voor mooie sport zijn dat soort dingen niet echt nodig.