Ga naar hoofdinhoud

Karin Hendriks voorstander verplichte OPU/ICSI-registratie: ‘Eerlijkheid en transparantie’

Karin Hendriks, veterinair gespecialiseerd in voortplanting. Foto: www.arnd.nl

Voor de veulenveiling van Zangersheide kwam naar buiten dat meer dan 80 procent van de 86 aangeboden veulens via ICSI verwekt werd. De veilingsite deelde deze informatie niet en het bericht hierover van ICSI-specialist Avantea werd afgezwakt na commotie op Facebook. Is het tijd dat de WBFSH met regels komt rondom ICSI? Zijn er grenzen nodig om merries te beschermen, of op zijn minst regels voor meer transparantie? In de Paardenkrant van deze week reageren Fred van Straaten sr., Nico Schulpen en Karin Hendriks.

Lees hier alvast de reactie van de op voortplanting gespecialiseerde dierenarts Karin Hendriks:

“Vanuit eerlijkheid en transparantie is het goed dat het verplicht wordt gesteld dat drachten en veulens de aanmerking ‘ET’ of ‘OPU/ICSI’ krijgen bij verkoop en registratie. Het KWPN plaatst deze opmerking al achter fokproducten, maar andere stamboeken doen dat nog niet. Door dit centraal en wereldwijd te organiseren en verplichten, is een koper voorbereid op het product wat hij/zij koopt (op welke wijze verwekt?).”

Weinig bekend

“Er is nog te weinig bekend over de nakomelingen die via OPU/ICSI zijn verwekt qua gezondheid en sport. Maken zij de verwachtingen waar? Goede registratie is belangrijk om deze nakomelingen te kunnen volgen. Dit maakt het mogelijk om te analyseren of deze nakomelingen ook werkelijk de verwachtingen waarmaken. Natuurlijk is niet alleen de genenpool belangrijk voor de sportcapaciteiten maar het zijn nakomelingen die samengesteld zijn uit bijzonder goede merries en hengsten.”

Zichtbaar hoe vaak een merrie wordt ingezet

“Daarnaast is het belangrijk dat de registratie van OPU/ICSI zichtbaar maakt hoe vaak een merrie in een seizoen is ingezet voor deze techniek (bij verschillende klinieken). Het blijft een toepassing die invasief is, een eigenaar moet zich goed bewust zijn welke voor- en nadelen deze techniek heeft. Het is de taak van uitvoerende dierenartsen om het welzijn van de merrie goed te waarborgen en dit zorgvuldig uit te dragen.”

Alle reacties lezen? Dat kan in de Paardenkrant van deze week

Bron: de Paardenkrant

6 reacties op “Karin Hendriks voorstander verplichte OPU/ICSI-registratie: ‘Eerlijkheid en transparantie’

  • Het Opu/ Icsi gebruiken is niet voor fokkers van paarden maar het zijn kweekers van paarden er worden kruisingen gemaakt van 15 jaar en ouder !! In mijn opinie heeft de jeugd de toekomst!! En zeker goede regestratie bij houden verplicht maaken !!

  • TomReed

    WBFSH has no rule-making authority over studbooks.

  • Marcel Hekerman

    Eens met Karin Hendriks.
    Een koper heeft recht op alle relevante informatie.
    Zo zou bijvoorbeeld het ook zeer wenselijk zijn dat alle OCD operaties verplicht in het paardenpaspoort vermeld worden. Een koper kan dan in overleg met zijn dierenarts het nog resterende risico voor de sportcarrière van een aan te kopen driejarige inschatten. En op basis hiervan en natuurlijk op basis van de kwaliteit van het paard beslissen wat hij bereid is te betalen voor dit paard.

  • Mirjam

    Het zou door alle stamboeken verboden moeten worden. Het is een zeer commerciële business waar heel veel geld in omgaat en het heeft niks te maken met op een eerlijke manier paarden fokken. Het zijn in mijn ogen ook geen echte paardenmensen die dit doen. Merries hebben veel pijn en veulens en embryo’s duur verkocht terwijl je niks exclusiefs koopt. Er lopen in het zelfde jaar soms wel 10 volle broers of zussen rond. Echt spijtig dat deze techniek in het leven geroepen is.

  • DC

    Opu/ Icsi zou enkel (zoals in de humane) mogen ingezet worden omwille van medische redenen en mag geen ‘broodfokkerij’ in de hand werken zoals nu helaas het geval is. Er is zeer dringend nood aan een degelijke controle. Moesten er 6 van de 86 ‘icsi’-veulens zijn dan zou dat ergens nog acceptabel lijken alhoewel ik niet denk dat op de 86 koppels er 6 koppels zijn die kinderen hebben die ook op die manier werden op de wereld gebracht. (met alle respect hiervoor natuurlijk !)

  • van-doorn

    Ooit was paardenfokkerij een hobby, wat was er mooier dan een (kapitale) fokmerrie in het land te zien lopen. Door moeder werd het veulen opgevoed hierdoor speelde een echte fokmerrie een doorslaande rol. Conclusie echte paardenmensen verdwijnen, de paardenfokkerij wordt niet gediend bij deze industrialisatie en korte termijn denken. Jammer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Startlijst zadelpresentatie en aanlevering Gelders paard bekend

Van Paesschen concurrent van zichzelf in Abu Dhabi, Suus Kuyten vijfde

PSG Neumünster prooi voor Lena Haßmann, De Vries en Van der Putten in top vijf

HK Zangersheide: Volg de keuring live

CBS: Nederland exporteerde in 2024 19.000 paarden voor bijna 460 miljoen euro

Powerhouse Picasso algemeen dagkampioen NWPCS

Wilma Hellström: ‘Ik geniet van de band met mijn paarden’

Stijger van de Maand All at Once: ‘Hij geeft net dat beetje extra voor het zwaardere werk’

Les van Franke: basis, basis, basis en stof tot nadenken