Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Dressuurkwesties

Opinie
De redactie van Paardenkrant-Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar die van jou. Daarvoor hebben we de rubriek Laat je horen! ingericht. Lees hieronder de ingezonden brief van Peter de Boer, die een aantal kwesties in de dressuurwereld op de korrel neemt.

Klik hier voor de overzichtspagina met instructies en spelregels. 

Ingezonden brief van Peter de Boer

Doodlopende weg

Zolang de (dressuur)sport niet transparanter en interessanter wordt, denk ik dat we op een doodlopende weg zitten. De eeuwige discussie over het beoordelen van een proef, maar net zo zeer de discussies over dierenwelzijn brengen onze sport uiteindelijk ten gronde, denk ik.

Dat paarden als Valegro, Totilas, Bella Rose, paarden zijn die van een heel select en uitzonderlijk groepje zijn die expressiviteit met eenvoud combineren, daar is denk ik iedereen het wel mee eens. Maar als we het dan hebben over al de rest, wat is belangrijker? Een aantal jaar geleden won een heel expressief paard vol spanning makkelijk van een paard dat heel correct simpel en in eenvoud liep. Heden ten dage is dat voor mijn gevoel tot echt omgedraaid.

Ieder jaar dezelfde discussie

Maar wat willen we nu eigenlijk? Zolang dat niet duidelijk is, kan er ook niet naar gefokt worden, kan je als ruiter, trainer of jury er ook niet naar handelen. Dit zie je ook terug tijdens het WK jong paarden. Ik heb dit jaar voor het eerst alles gezien en kon, op de 7-jarigen na, het goed volgen. Maar als ook deze jury niet weet of harmonie belangrijker is dan expressiviteit krijg je ieder jaar een andere richtlijn en ieder jaar dezelfde discussie! Dat moeten we gewoonweg niet willen! Ook vraag ik me af hoe bevorderlijk zo’n WK is richting dierenwelzijn…

LDR/Rollkür

Over dierenwelzijn is het niet veel anders. LDR/Rollkür is hét onderwerp natuurlijk. Al vind ik dat mensen, vóór ze hun mond open trekken, zich eerst eens moeten verdiepen. Wie heeft deze discussie op gang gebracht? Wanneer? Waarom? En was dat enigszins in belang van dierenwelzijn of zat hier wat anders achter? Dat gezegd hebbende zijn LDR en Rollkür twee dingen die niks met elkaar te maken hebben! Het één, een paard laag (dus niet op de borst) diep en rond rijden en het ander: een paard de kin op de borst trekken onder het motto geen gelul in de krul!

Een leuk feitje: uit Duits onderzoek blijkt dat 90% van de paarden (in Duitsland!) achter de loodlijn gereden worden! Na veel onderzoeken komt het veelal op hetzelfde neer, een paard de kin op de borst trekken is niet goed (Rolkür), een paard stretchen en rond zetten wel (LDR). Desondanks kennen en herkennen de meeste dit verschil al niet. Je verplicht teugeldrukmeters op de wedstrijd, inclusief het losrijterein, laat het zelfs in je punten meetellen en klaar is de discussie!

Computer als jury

Meten is weten en dat kan je zover laten gaan als je wil. Een computer kan precies registreren hoe vaak een staart zwiept, hoe vaak je hoeveel been geeft. Dan kom je op een duidelijk en rechtlijnig verhaal uit dat voor iedereen te begrijpen is en waar niemand over hoeft te discussiëren. Voor mij mag de hele proef zelfs door een computer geanalyseerd en beoordeeld worden!

Uitleg

Daarnaast geef je uitleg. Iedereen snapt: als je aan de teugels trekt, trekt een paard terug en wordt dus korter in het lijf. De spier spant aan en wordt dus verkort. Als een paard op licht gewicht rond wordt, wordt het frame langer en de (ontspannen) spier gerekt. Voor velen ziet het er hetzelfde uit, maar in het paardenlijf gebeurt exact het tegenovergestelde van elkaar! Als je dit uitlegt en mensen begrijpen wat er gebeurt, eindig je ook de discussie.

Lukrake mening

Maar de kenners durven door de kritiek van de niet-kenners hun mond niet meer open te doen. Daarom vind ik dat mensen niet het recht hebben om lukraak, ten koste van topsporters en of trainers, hun ongefundeerde mening te verkondigen. En als je dat dan toch doet, spreek dan de juiste mensen aan! Heel dat verhaal nu weer om Adelinde. De juryleden hebben er voor gezorgd dat ze gepresteerd heeft wat ze gepresteerd heeft. Ben je het daar niet mee eens, moet je niet bij Adelinde zijn, maar bij de jury’s die haar verteld hebben dat ze het fantastisch gedaan heeft!

Peter de Boer

Virtual Zone Horses

 

9 reacties op “Laat je horen! Dressuurkwesties

  • Bianca

    Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn. Mensen moeten zich eerst eens verdiepen in iets ipv bij alles meteen dierenmishandeling te roepen. Tuurlijk zijn er binnen de paardensport misstanden maar die hebben zeker niet altijd met LDR te maken. Binnen het alternatieve circuit gaat ook van alles mis ( denk aan het natuurlijk bekappen wat veel slachtoffers maakt). Het moet gewoon eens klaar zijn met de heksenjacht vanachter de pc.

  • Vanja de boer putker

    Super geschreven

    Als de mensen die zich drukmaken over dat top sport zielig is
    Zich eens druk maken over al die paarden die bij vaak alleen achter mensen hun huis staan
    Zonder enige kennis van zaken
    Niet of nouwelijks buiten komen

    Acht hij ligt al even wat schattig
    Terwijl het arme dier koliek heeft bv.

    Laat ieder zijn ding doen
    De topsporters
    De Natural horseman
    De recreaties
    En alles ertussen

    Het gros van de mensen is serieus bezig met zijn hobby
    De meeste paarden staan op bedrijven waar de paarden het goed hebben
    De een in groeps huisvesting de ander individueel
    Elk paard komt vast min 2 uur per dag zijn box uit ( hoop ik)
    En staat met soortgenoten
    Laat iedereen zich daar eens druk om maken of dat overal wel zo is

  • ilona piris

    ik kan me hier helemaal in vinden. vooral de zin: de niet kenners vertellen de kenners hoe het moet”

  • Gini Bolder

    Helemaal mee eens!

  • AV

    Hier en daar kan ik het met dit betoog eens zijn. Op grote lijnen echter niet. De aanname dat een hobby ruiter geen mening zou mogen/kunnen hebben is nonsens. Iedereen die de hobby met aandacht en inzet bedrijft en zich dus in ruime mate heeft georiënteerd kan en mag ook een mening hebben. Ik lees in dit betoog een kopie van het relaas van Anky. En dat brengt mij dan direct op LDR/Rollkur of hoe jet wilt noemen. Het is de naïviteit ten top te betogen dat LDR totaal iets anders is dan Rollkur. Hier geldt het verwijt omgekeerd. Professionals weigeren in grote getale te accepteren dat LDR of hoe je t wilt noemen pure mishandeling is. En dus verboden zou moeten worden. Evenals de slofteugel waar Zwitserland nu gelukkig als eerste een eind aan heeft gemaakt. Het gaat binnen de sport om macht, aanzien en geld en daar is het paarden welzijn totaal ondergeschikt aan gemaakt. Dat 90% van de paarden achter de loodlijn lopen is triest, vaak veroorzaakt door onoordeelkundigheid en kopieergedrag van de grote ruiters. Paarden die totaal op de voorhand lopen en dus ook niet anders kunnen op deze manier. Waar is de klassieke school gebleven? De tendens is ik ben Z en jij bent M. En trek em maar even in de krul want dat ziet er zo mooi uit, desnoods door nog even door te prikken met sporen waar je niet eens mee kan om gaan. Die competitie zie je op t laagste niveau ingegeven door onze fijne topruiters als voorbeelden (een paar gelukkig uitgezonderd). Er is niet zo veel verschil tussen de sporten. Bij voetbal schop je hem onderuit, een paard trek je in de krul. Alles voor het hogere doel waaraan de schoonheid van de hobby, de pracht van het dier ondergeschikt is gemaakt. Resultaat is wat telt. En om nog een triester beeld te schetsen? Als we zo doorgaan komt er een moment dat de sport gewoon verboden wordt. En hoe langer ik er over nadenk hoe beter dat misschien zou zijn. Hoe ik mij ook tegen die gedachte blijf verzetten. Geniet van je paard, hij is er maar zo kort….

  • cjb

    Ik sluit mij bij AV aan,
    Natuurlijk mag iedereen zijn mening geven, Dat mag de partij van de dieren ook. En de mensen die op die lijst staan halen hun kennis van Wikipedia en niet van de boerderij. Maar dat terzijde.
    AV heeft wel een punt als het gaat om kopieergedrag op lager niveau. Maar hoe kan dat aangepakt worden. Ik (geen ruiter) denk dat er een veel belangrijkere taak is weggelegd voor de Jury op het voorterrein. Als ik daar sta te kijken val ik van de ene in de andere verbazing.
    Van ruiters die hun paard in de krul trekken. Voor de rem erop en de sporen erin. Tot trainers die nog een complete les staan te verzorgen voor ze de ring in gaan. Waarbij het rijden trouwens in 9 van de 10 keer niet beter wordt.
    Mijn voorstel zou zijn Pak het daar al aan. Want als je een uur voor de wedstrijd je paard op die manier klaar moet krijgen voor de wedstrijd is er in het voortraject volgens mij al iets fout gegaan.
    Ik wil afsluit met de vraag: Hoe vaak ben jij, of heb jij gezien dat iemand op het voorterrein door een jury wordt aangesproken????

  • Brekelmans

    CJB. Ik pleit er al jaren voor om op de concoursen de paarden maximaal 20 a 30 minuten los te rijden voor ze de ring in gaan. Dat betekent dat er dan maximaal bij dressuur 6 en bij het springen 10 a 12 combianaties tegelijkertijd op het voorterrein zijn. Het toezicht voor de steward is veel overzichtelijker en het is veel paardvriendelijker.Overigens zouden veelruiters en amazones er eens over na moeten denken waarom thuis los rijden niet beter is. Ik heb er hele goede ervaringen mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Startlijst zadelpresentatie en aanlevering Gelders paard bekend

Van Paesschen concurrent van zichzelf in Abu Dhabi, Suus Kuyten vijfde

PSG Neumünster prooi voor Lena Haßmann, De Vries en Van der Putten in top vijf

HK Zangersheide: Volg de keuring live

CBS: Nederland exporteerde in 2024 19.000 paarden voor bijna 460 miljoen euro

Powerhouse Picasso algemeen dagkampioen NWPCS

Wilma Hellström: ‘Ik geniet van de band met mijn paarden’

Stijger van de Maand All at Once: ‘Hij geeft net dat beetje extra voor het zwaardere werk’

Les van Franke: basis, basis, basis en stof tot nadenken