Volgens de berichten heeft de FIOD de ‘werkgroep elitepaarden’ opgericht, om samen met de autoriteiten van België, Duitsland en Luxemburg onderzoek te doen naar fraude met toppaarden. Er zouden al de nodige controles zijn uitgevoerd, en ook nog verschillende onderzoeken lopen. De branche is dus gewaarschuwd.
Hele branche door het slijk gehaald
Het is de vraag waarom de (lopende) onderzoeken zo actief aan het publiek bekend worden gemaakt door de fiscus. Het is een methode die ook in het verleden is beproefd (denk aan de actie ‘Schuimkraag’ in de horeca en ‘Goudtant’ in de tandheelkundige sector). De fiscus heeft een in de wet verankerde geheimhoudingsplicht, en behoort prudent om te gaan met de privacy van burgers en bedrijven. Dat geldt ook voor de FIOD. Met het actief naar buiten brengen van lopende onderzoeken, en als het ware trots melding te maken van ‘gesjoemel met de omzet’, wordt de reputatie van een hele branche door het slijk gehaald. Daarmee wordt weinig respect getoond voor deze tak van sport en lijkt het economisch belang ervan niet zo serieus te worden genomen.
Weinig productief
Het op voorhand aankondigen van controles, lijkt ook vanuit een onderzoeksbelang weinig productief. Het ’target’ is dan immers ‘voorbereid’. Wellicht beoogt de fiscus met de berichten in de media een afschrikwekkend effect te bereiken. De gedachte zou dan kunnen zijn dat de branche is gewaarschuwd, en, wie na deze berichten nog buiten de lijntjes durft te kleuren wordt hard aangepakt.
Scoringsdrift
Aankondigingen als deze, kunnen echter ook met ‘scoringsdrift’ te maken hebben. Om duidelijk te maken hoe goed de fiscus wel niet bezig is, zowel nationaal als internationaal.
Het internationale element krijgt meer reliëf als wordt bedacht dat het instellen van de ‘werkgroep elitepaarden’ is terug te voeren op een Aanbeveling van het Comité van Ministers van de Benelux van 22 november 2016.
In deze Aanbeveling wordt aangedrongen op samenwerking tussen de Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen om onregelmatigheden bij de handel in elitepaarden aan te pakken. Nederland gedraagt zich in internationaal verband wel vaker als ‘braafste jongetje van de klas’ en laat graag zien dat het voorop loopt in de bestrijding van fraude.
Wel uit op een samenwerkingsrelatie?
In de Aanbeveling is overigens ook vermeld dat de Benelux-landen ervoor ‘ijveren’ in overleg te treden met de paardensector en deze te betrekken bij het realiseren van een optimaal economisch klimaat voor de branche. In de media wordt hierover weer niet gerept. Zou de fiscus wel uit zijn op een samenwerkingsrelatie?
Ondernemers in de paardenbranche doen er goed aan de berichten van de fiscus wel serieus te nemen en zich voor te bereiden op controleurs die op zoek zijn naar fraude en vermoedelijk minder geïnteresseerd zijn in het opbouwen van een samenwerkingsrelatie.
Peter van Hagen, Hertoghs Advocaten
Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.
Betreft Import / Export / Handel algemeen
Ik weet uit ervaring ( ivm het werk doen) dat ook de douane waardes niet altijd kloppen dus vindt het niet geheel vreemd dat men strenger gaat controleren.
Er wordt ook vaak misbruik gemaakt van diverse regelingen in het voordeel van de paardenhouder om gebied van communitaire en inta-communitaire handel (zoals BTW tarief, 90-dagen regeling, Incorrect Taric-code hanteren. Nu scheelt het dat er veel bedrijven zijn die langzaam aan specialiseren in dit stukje vertegenwoordigen naast het gespecialiseerde transport.
Daarnaast kennen veel foute handelaars voldoende foefjes om te verkopen als privé persoon ipv geregistreerd bedrijf. Maar zelfs de particulier is niet voldoende op de hoogte van de handel in paarden en het belasting stelsel.
Tevens wordt er ook veel contant betaald of via schijnconstructies dus ja……… Daar loop ik zelf op stal tegenaan. En moet steeds meer verzoeken via bank af te dwingen maar kan me helemaal indenken dat als het gaat om het “grote geld” dat het erg aantrekkelijk is om diverse wetgevingen te omzeilen daar je anders zolang je niet tegen de lamp loopt “dief bent van je eigen portemonnee”. Maar om specifiek de paardensector in negatief daglicht te zetten is niet correct.
Het zal moeilijk te controleren zijn, omdat het bij de paarden is: wat de gek er voor geeft. Zie maar eens aan te tonen dat een bepaald paard een bepaalde waarde heeft. Daarom is de handel in paarden ook heel handig om geld om te wassen.
In dat kader mag er ook wel eens naar de handel in honden gekeken worden. Zeker als ze zonder stamboom verkocht worden. Ook daar gaat veel geld rond.