Omdat me is opgevallen dat een kritische noot nogal eens uit zijn verband wordt getrokken als het over dressuur gaat wil ik graag met twee zaken beginnen. Ik denk dat team Glock er afgelopen weekend (samen met de KNHS) alles aan heeft gedaan om een mooie dag te organiseren. Daarbij denk ik ook dat het gros van de bezoekers een mooie dag heeft gehad.
Mooie dag
Maar tegelijkertijd vraag ik me af of ‘een mooie dag’ wel het doel van zo’n trainersseminar moet zijn. Zou dat niet moeten zijn dat de bezoekers daar vooral dingen zien waar ze in de dagelijkse praktijk iets aan hebben.
Kwaliteit paarden en ruiters
De meeste mensen die afgelopen zaterdag naar Ermelo waren gekomen, krijgen nooit in hun leven te maken met paarden van de kwaliteit die in Ermelo te zien was. En qua talent, gevoel en ervaring zal de gemiddelde instructeur op de dinsdagavondles op de vereniging ook iets anders aan ruiters in de baan zien.
Bij Zanardi werd gezegd dat het ook met een ‘gewoon’ paard mogelijk is om de Grand Prix te behalen, maar heel eerlijk gezegd vind ik een paard dat 75% op het hoogste niveau kan scoren ook geen ‘gewoon’ paard meer.
Andere problemen
Interessanter had het mij geleken om een paar ‘gewone’ combinaties in de baan te zien die over het algemeen met andere problemen te maken krijgen dan topruiters en toppaarden. Nu zeg ik niet dat er dan combinaties in de baan moeten die nog geen L-proef doorkomen, maar er zijn toch ruiters te bedenken van een ander kaliber dan profs.
De afwisseling qua kwaliteit in paarden en ruiters zou de dag voor mij nog meer inhoud hebben gegeven en volgens mij ook beter hebben aangesloten bij de doelgroep die de KNHS bedient.
Niet bezig met piaffe en passage
Het grootste gedeelte van de KNHS-leden is geen prof en is niet bezig met piaffe en passage, maar met een paard op twee teugels, nageeflijk en door het lijf te krijgen. Daarom is mijn kritiek op deze dag ook niet aan team Glock gericht, maar aan de KNHS.
Realistischer gebeuren
Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die deze dag zo hebben beleefd of dat ik er als springruiter toch iets anders tegenaan kijk dan de dressuurliefhebbers. Het kan namelijk goed zijn dat de dressuurliefhebber liever kijkt naar een dergelijke ‘show’ van topruiters en toppaarden dan een iets realistischer gebeuren dichter bij de dagelijkse praktijk.
Wesley Mulder, springruiter
Laat je horen
De redactie van Paardenkrant-Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar die van jou. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.
Helemaal mee eens. De KNHS laat weer zien dat Jan Modaal niet meetelt, maar juist de top ruiters. Had inderdaad iets in elkaar gezet met de fjord en shet van de buren, want dat komt meer voor in de praktijk. Dan hoef je ook minder te betalen voor het bijwonen van zo’n dag. Snap wel dat de mensen een mooie dag hebben gehad, maar geen alledaagse problemen op een andere manier hebben leren benaderen.
Het is niet alleen bij de KNHS. Wanneer je als ‘gewone’ ruiter met een ‘gewoon’ paard naar een clinic gaat of een seminar, is hetgeen wat je te zien en te horen krijgt echt prachtig en genieten om naar te kijken. Maar of het aansluit bij je eigen praktijk? Nee, meestal niet. Met als gevolg dat je voor je eigen rijden er niet veel aan hebt. Ik kan me voorstellen dat voor trainers dit zeker ook geldt.
Dit is mij uit het hart gegrepen. Ik heb vanaf het eerste begin veertien seminars gevolgd. Die waren meestal met Johan Hamminga en een andere top trainer. De deelnemers waren meestal Z niveau.
Ook hebben we een sessie met “moeilijke” paarden gehad, zeer interessant!
M.i. waren de trainersseminars bedoeld om trainers bij te scholen.
Nu komt er een overweldigend aantal bezoekers en is het een show van zeer hoog gehalte.
Deze show kan ik ook zien op Jumping Amsterdam etc.
Trainers seminar staat wel degelijk in de praktijk. Grote voorbeeld Hans-Peter met Zanardi. Hij zei het zei zelf, paard met gewone gangen. Hier hadden we duidelijk een voorbeeld wat je kunt bereiken met goed rijden en vakkundige opleiding. Daar is Nicole goed in, zij ziet elk detail in de training. De kunst is rijden met heel veel gevoel en zo opleiden wat het paard nodig heeft voor zijn ontwikkeling. . Daar ontbreekt het vaak aan, instructeurs moeten kleine problemen erkennen en oplossen, Met goede instructie kun je genieten op elk paard. Zelf goed rijden dat is het belangrijkst. Dat hebben we kunnen zien. Maar wat is het genieten om wereld ruiters te zien trainen met goede uitleg.
Helemaal mee eens. Hier vinden we het al jaren. Bijscholing “0p hoog nivo” is wat de meeste instructeurs en ook jury’s niet mee werken of veel te zien krijgen. Juist hoe geef je de BASIS van het paardrijden door zodat ruiter groeit en paard niet lijdt of leidt 🙂 en dat ruitervriendelijk en paardvriendelijk.
Oneens. Er is toch niets zo mooi om de hele naar kwaliteit te kijken. Dat maakt t voor mij de moeite waard om helemaal naar Ermelo af te reizen. En als je goed oplet maken die ruiters ook fouten, zitten ook niet perfect en hebben die paarden ook basisproblemen. Dezelfde problemen als bij minder kwaliteitsvolle paarden. Nicole en hans peter hebben die problemen wel degelijk aan de kaak gesteld. Eerlijk is eerlijk als ik de hele dag naar landelijke basis moet kijken kan ik niet de hele op het puntje van mijn stoel zitten en fluitend naar huis rijden 😉
Ik sluit mij er 100% bij aan.
Een super leuke, motiverende dag, maar voor ons stervelingen niet echt de dagelijks kost, zowel als amazone, instructeur en jurylid
En dat de tendens is dat je niet mag verschijnen zolang je niet winstpunt waardig bent.
Zou ook graag de alledaagse problemen behandeld zien.
Ja, het is fantastisch om topruiters, toppaarden en een toptrainer aan het werk te zien. Maar als gewone ruiter, met een gewoon paard en een gewone instructrice leer je er niets van. Het niveau verschil is domweg te groot. Het overgrote deel van de amazones en ruiters rijdt ergens tussen de L en het Z1. Voor deze mensen wordt niet veel gedaan terwijl zij toch degenen zijn die veel baat kunnen hebben bij duidelijke instructie en uitleg. Waarom bedenkt de KNHS niet iets om ook deze mensen vooruit te helpen. Seminars, video’s en wat dacht je van animaties die duidelijk maken wat je kan doen om je paard beter te maken maar ook jezelf. De KnHS denkt nog steeds elitair. Het voetvolk moet het zelf maar uitzoeken is mijn indruk..
Ik ben juist naar Ermelo gekomen om de Clocks te zien. Was super leuk en fijn om te horen dat de basis vooral zo belangrijk is en ook altijd minimaal 10 minuten instappen! Daar kunnen echt heel veel mensen nog wat van leren. Vind dat ze ook heel goed uitgelegd hebben hoe een paard mooi over de rug, mooi nageeflijk en op 2 teugels van achter naar voren naar de hand in verbinding moet lopen. Dat ze dat met top paarden hebben laten zien maakt niet uit. Dit kan je thuis met ieder paard en op elk niveau ook oefenen en doorgeven aan je leerlingen. Ik heb genoten!
Beginnen bij het begin. Wat is een seminar?
Een seminar is een bijeenkomst van deskundigen die met elkaar kennis delen middels lezingen en of workshops.
Dus inderdaad, als leek heb je daar weinig aan maar dat had je van tevoren kunnen weten aangezien het een trainersseminar betrof.
Maar hier komt het: Welke deskundigen hebben hier met elkaar kennis gedeeld? Die van het Glock team niet want die zijn iedere dag samen dus hebben geen seminar nodig om elkaar bij te praten.
De keuze van de benaming is dus fout en wekt verkeerde verwachtingen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Seminar
Precies veel mensen gaan juist naar zo een trainersseminar om team Glock te aanschouwen maar ik pas daarvoor! Is absoluut niet wat ik wil zien, geef mij maar een 4 jarige, 8 jarige en 13 jarige met onbekende ruiters en verschillend van niveau voor hun leeftijd die leren van een zeer goede instructeur op top niveau bijvoorbeeld een Ingrid Klimke. Maken fouten en krijgen op de klassieke manier les. Daarvoor rijd ik niet naar Ermelo maar naar Duitsland! Gelukkig heb je dat daar wel en nog gratis ook. Ook knappe paarden gezien en nog veel geleerd, zelfs thuis in de praktijk mogen brengen. Nee hoor, Glock team en paarden kan ik ook zien op Indoor Brabant, mocht ik dat willen.
Heel goed dat de Glock-stal nu in alle openheid de kritiek durft te weerleggen die vaak fel wordt gegeven. Ik zie het als een charme-offensief van de stal en dat is prima. Ook heel dapper om zo met de billen bloot te gaan. Het is aan de ruiters, trainers en anderen om hiervan te leren. Dat staat los van de KNHS. Die heeft overigens wel de taak om hier meer energie in te steken. Laten we hopen dat dit met een nieuwe voorzitter en een rigoureuse aanpaak van de opleidingen ook gebeurt.
Het was een mooi seminar en ik heb genoten ervan!
Was het leerzaam. Zeker!!!
Stond het dicht bij de dagelijkse praktijkpaarden en hun problemen! Nee!
Maar was ik gegaan als alleen de doorsnee paarden en instructeurs waren getoond! Nee!!
Maar misschien is het een idee!
Een dagdeel met problemen die we tegen komen in de praktijk met het gemiddelde paard en een dagdeel met de profs en hun paarden! Voor mij persoonlijk zou dit de oplossing zijn! Toch erg blij dat ik erbij kon zijn
Het trainersseminar zou juíst heel dicht bij de praktijk moeten staan!
Hoe moeilijk is het om onbekende ruiters uit elke klasse vanaf L te selecteren en daarmee aan de gang te gaan.
Dit wordt in het buitenland (o.a. Duitsland, Engeland, Ierland) al járen gedaan door bekende ruiters, trainers en/of bondscoaches, apart voor instructeurs, trainers, juryleden, coaches, maar daarnaast ook voor de gewone man.
Dáár heb je wat aan, van het laagste tot het hoogste niveau. Wat mag men verwachten van paard en ruiter op elk niveau, tegen welke problemen loopt men aan, wat is de oorzaak en hoe lost men dit op.
En nagenoeg altíjd treden die problemen op in de basis agv storingen in de ontspanning en de aanleuing, vervolgens laten zien welke “tool”, welke oefening men bijv kan gebruiken om deze storing te herstellen en daarmee ook de oefening, en of dat nu een middendraf is of de piaffe, de oplossing moet altijd vanuit de basis komen, want daar is het immers ook ontstaan!
Dus het kan heel goed en het zou ook zo moeten zijn dat een trainersseminar dicht bij de praktijk moet staan. Dit is logica!
De basis is breed en stopt waar de verzameling begint.
Zouden meer trainers, topruiters en coaches moeten doen, dus waarom niet het Glock-team?!
Zo ontspannen gaan die paarden immers niet …..!
Oneens! De techniek van rijden, controle te krijgen over houding en snelheid van het paard, is op en heel goed Paard niet anders als op een doorsnee paard.
Dus, dan kijk ik liever naar een heel goed paard!
Ik ga al jaren niet meer naar het trainersseminar. Het is uiteraard prachtig om die machtige paarden met hun ruiters en trainers te aanschouwen en natuurlijk steek je er altijd wat van op want het einddoel is uiteindelijk hetzelfde. Maar als instructie heb ik er echt niets aan. Ik mocht willen dat ik zulke leerlingen had ! We moeten het doen met de ‘gewone’ ruiter die niet dit talent heeft en ook niet zulk talent onder het zadel heeft. Het zijn wel gewone ruiters mét motivatie en de problemen. Maar daar wordt al jaren geen aandacht meer aan besteed op dit soort bijeenkomsten. Het wordt duurder en exclusiever en daar schiet je als ‘gewone’instructie geen fluit mee op. We lossen de voorkomende problemen bij onze ruiters/paarden naar eer en geweten zelf wel op en hopen dan zo een beetje hierbij in de buurt te komen.
Ik kan een goede show absoluut waarderen, maar ik denk dat ik er meer van opsteek als ik zie hoe een (top)trainer een gemiddelde ruiter met een gemiddeld paard begeleidt zodat er aan het eind van het trainingsrondje duidelijk verbetering zichtbaar is. Daarna mag er van mij nog wel een rondje ‘uit het boekje’ komen van een topcombinatie ter inspiratie.
Kijk naar de oude video’s van Dr. Reiner Klimke en verbaas je over het paardenmateriaal waar hij mee aan de slag gaat, en hoe deze hele gewone dieren blij hun werk doen er er beter van worden.
Was aanwezig bij de springavond waar de beide heren bondscoach (volwassen en jeugd) een gezellig 1/2tje hadden af en toe onderbroken door een vraag uit het publiek. Vooral gezien hoe je onervaren paarden dressuurmatig voorbereid op springen, maar hoe je jeugd de discipline van je paard op eigen benen leren lopen voordat je kan springen…op de vraag hoe je dit aan moet pakken met jeugd in je dinsdagavondles…werd afgedaan dat het voor iedereen toch logisch is dat dát vanzelfsprekend de passie op zich is. Heel jammer want op de club willen de kinderen vaak alleen snel aan het springen en liefst op snelheid. Voldoe je als instructeur niet aan die vraag ben je al snel vervangen voor iemand die daarin mee gaat..Nee, voor de instructeur in de breedte sport niet echt leerzaam, maar natuurlijk wel mooi om te zien.