Ga naar hoofdinhoud

Theo Fledderus: ‘We moeten inspelen op wensen vanuit milieu en natuur’

Theo Fledderus, algemeen directeur KNHS. Foto: Ingeborg Fortgens

"De Nederlandse boer staat onder druk. Jarenlang is gestuurd op efficiency en schaalvergroting. Ondersteund door Europese subsidies werd Nederland een van de grootste exporteurs van producten van land- en tuinbouw. Maar het tij is gekeerd. We zien de nadelige gevolgen van grootschalige productie met koeien, kippen en varkens voor het milieu, de natuur en niet te vergeten het dierenwelzijn. Productie in evenwicht met de natuur, in de eigen regio is nu het motto."

“En de boer… Hij moet opeens 180 graden draaien met zijn bedrijfsvoering of zijn bedrijf, dat vaak al tientallen jaren in de familie is, verkopen. En soms is er zelfs geen keus. Dat is wrang.”

Inspelen op de wensen vanuit milieu en natuur

“Ook wij in de paardenhouderij en de paardensport ervaren deze maatschappelijke beweging. Ook onze bedrijven zullen moeten inspelen op de wensen vanuit milieu en natuur. Daar komt bij dat sport met dieren steeds meer vergeleken wordt met productie: plezier en opbrengst voor mensen ten koste van het paard.”

Toekomst op het spel

“Mogen we straks nog sporten met paarden? Onze toekomst staat op het spel. Dat geeft zorg. Dat roept bij velen verzet op. En de roep “doe hier iets aan!” wordt steeds luider. Maar ligt in het probleem ook niet de kern van de oplossing?”

Natuurlijke invulling van het landschap

“Staan we met onze omgang met paarden niet dicht bij de natuur? Zorgen we met paardenhouderij en paardensport niet voor een natuurlijke invulling van het landschap voor het gat dat de terugtrekkende landbouw achterlaat?”

Duurzame bedrijfsvoering

“Maar dan zullen we wel moeten laten zien dat we bezig zijn met een duurzame bedrijfsvoering. Dat we  het welzijn van onze paarden voorop stellen. Dat de uitdagingen in de sport in balans zijn met het welzijn van mens en dier. Dat we onze liefde voor de paarden delen met de buitenwereld en mensen die niets van paarden weten laten ervaren hoe bijzonder de omgang met deze dieren is.”

Stappen zetten

“De FEI begrijpt deze ontwikkeling en beseft dat we nog meer stappen moeten zetten dan we nu al doen om onze “license to operate” te behouden. Ze hebben onlangs een commissie met experts ingesteld om te adviseren over de veranderingen die we moeten invoeren. Ook de Sectorraad en wij als KNHS zijn volop met deze omslag bezig. Datzelfde geldt voor velen in onze achterban, vooral jongeren. En paardvriendelijk rijden hoeft zeker niet ten koste te gaan van sportprestaties.”

Verbinding

“Binnenkort stelt van Hall Larenstein een lector aan voor Duurzame Paardenhouderij en Paardensport. Zo ontstaat er verbinding met wetenschap en onderzoek, producenten van voer, dierenartsen om steeds beter te begrijpen hoe de paardennatuur in elkaar zit en hoe we daar zo goed mogelijk op in kunnen spelen. De uitdaging die zij zien is dat wij een mooie, maar ook versnipperde en nogal conservatieve sector zijn. Laten we de handschoen oppakken en samen zorgen voor een steeds duurzamere paardensport waar het welzijn van de paarden op nummer 1 staat.”

Discussiebijeenkomsten

“Binnenkort organiseren we overal in het land discussiebijeenkomsten over paardenwelzijn. Bijeenkomsten waarin je met elkaar discussieert en samen uitzoekt wat werkt. Dat kunnen we niet allemaal vanuit Ermelo bedenken. Dat moeten we samen doen. En als we volgend jaar komen met een grote campagne om het mooie van onze paardensport aan heel Nederland te laten zien, bedenk dan hoe ook jij je steentje hier aan kunt bijdragen.”

“Samen aan de slag op weg naar een duurzame paardensport!”

Bron: KNHS

4 reacties op “Theo Fledderus: ‘We moeten inspelen op wensen vanuit milieu en natuur’

  • Jan Jonas

    Het zijn de natuur-milieu mensen uit o.a. Wageningen die de situatie voor de paarden in de Oostvaders plassen gezorgd hebben. Laat die eerst hun zaken op orde brengen.

  • Marcel Dufour

    Dan begin maar per direct met het verbieden van de zweep want als er één ding is dat in het oog van de grote massa gelijkstaat aan straffen, mishandeling, marteling enz dan is het de zweep wel. 99% van de ruiters en amazones zal de zweep geen moment missen want die gebruiken die nooit en die andere 1% die moet er dan maar aan wennen. Opinie is voor een groot deel perceptie en de zweep draagt daar geen goeds aan bij.
    Maar, schaf je de zweep als federatie zelf af met de mededeling dat bij sport beoefenen met paarden als happy athletes geen zwepen horen. Dan pas sla je een echte slag in de perceptie van het volk. Dat zijn dingen die sympathie opwekken.

    Wat ook sympathie zou opwekken is het gebruiken van het feit dat we in een woke tijd leven waar gelijkheid van man en vrouw zeer hoog in het vaandel staan. Nou, dan heb je het over de hippische sport bij uitstek want er is verder geen enkele sport ter wereld waar man en vrouw gelijkwaardig zijn aan elkaar en beiden het kampioenschap zouden kunnen winnen op de gegeven dag in een rechtstreeks duel. Draag dat uit!

    Zoals Eva Jinek ooit treffend zei: “Als je iets goeds hebt laat dat dan ook zien!”

  • Maarten

    mocht paardensport verboden worden zullen ze het gooien op milieu ben ik bang en dus niet zo zeer op welzijn.dus we kunnen stoppen met elkaar napraten over’inhaalslagen’welzijn.
    lees in AD en NU al reacties als:mooi boeren weg nu die paarden maneges met die keutels nog.
    dus ik gok ook op duurzaam :Roelofsen electrisch in Kronenburg eigen laadpaal voor Jur Vrieling in Exloo eentje voor stal Thijsen bijv.en zonnepanelen op manegedak etc.
    ik was al duurzaam in jaren ’70 had je paard verkocht maar nog stapel startcoupons over die legde ik op vensterbank in de zon voorgedrukte bleef staan zo maakte ik blanco startcoupons(FL.2,50 in die tijd!)scheelde toch mooi weer paar bomen.

    Ik stel voor als sector de boeren te helpen demonstreren want als we het de regering te makkelijk maken de boeren bij de enkels af te maaien is het voor hun een makkie om dat kunstje te herhalen bij de paardensport.

  • Geachte heer Fledderus,

    Het motto zoals u noemt: evenwicht met de natuur in de eigen regio!

    Prachtige woorden waar iedere boer achter staat en dit zal onderschrijven. Ook de “boeren” die nu onder druk gezet worden omdat ze stikstof uitscheiden.

    Inderdaad is het een mooi plaatje: koeien en paarden in een mooi weidelandschap. Vanwege de scherpe regelgeving rondom stikstof voor melkveebedrijven zien we steeds minder koeien in de wei.

    Het is een utopie om te denken dat we met alleen welzijn en mooie plaatjes van paarden in een wei, waar burgers en onze medestanders van genieten, de regelgeving vanuit Den Haag beïnvloeden. Laten we eerst de paardenhouderij professionaliseren op regelgeving die bestaat en dit vooral beter en praktischer invullen, met de nadruk op de regelgeving voor de mineralenboekhouding.

    In deze column schetst u het beeld dat de paardenhouderij een sector is die het landschap opnieuw gaat invullen. Dat we dit moeten doen door burgers achter ons te krijgen omdat het welzijn van de paarden en paardensport onder druk staat.

    Onze paardenhouderij gaat en wordt hetzelfde behandeld als de koeienboer die nu onder druk staat.
    (Een paardenbedrijf moet een omgevingsvergunning en Nb vergunning hebben, I&R bijhouden, voldoen aan de gecombineerde opgave en een mineralenboekhouding sluitend maken. In mijn ogen zijn dit allemaal zaken die lijken op het bedrijf van de koeienboer. Onze paarden mesten en urineren toch ook in de wei, onze stallen stoten ook ammoniak uit)

    De huidige regelgeving klopt niet, ook niet voor de paardenhouderij. Een heel simpel voorbeeld is dat een paardenbedrijf met wat grond die alle mest van de paarden netjes volgens de regels afvoert bijna geen dierlijke mest mag aanvoeren omdat ze de norm dan overschrijdt van 170kg N per hectare.

    De eerste vragen die bij mij als hippisch ondernemer naar boven komen zijn de volgende:
    – Hoe laten wij ons gras groeien om de paarden te voeren?
    – Hoe lang mogen onze paarden nog in de wei?
    – Hoe moet ik dierenwelzijn zonder weidegang interpreteren?
    – Hoe krijgt de paardenhouderij de mineralenbalans op orde?

    Vaak komt het woord duurzaam en welzijn aan de orde omdat het hip is. Wat betekent dit voor onze kostprijs? Kunnen onze KNHS leden dit allemaal betalen? Ondernemers zullen namelijk de prijzen gaan verhogen vanwege stalaanpassingen, stijgende kosten voor aankoop van voer en andere zaken om het bedrijfsvoering uit te mogen oefenen.

    Ik wil hierbij echt niet aangeven dat we onze ogen moeten sluiten voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Echter wel met de kanttekening dat dit door een klein clubje mensen op de kaart gezet wordt en waar we het nooit goed voor kunnen gaan doen.

    Als de gehele sector eerst voor welzijn en duurzaamheid wil gaan en de rest uit het oog verliest gaan we eraan en worden we over een paar jaar hetzelfde behandeld als de koeienboer omdat de overheid grond wil hebben. Bij het grootste gros van de burgers staan we er goed op, vergeet dat niet!

    Met vriendelijke groet,
    Geert-Frans Wassenberg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Longeren met Lammert 2: balkjes en cavaletti

Eén springhengst aangewezen via zadelpresentatie

Elite Dressage Pony Sales: 62.000 euro voor Top Champion x Top Zento

Gelderland onderbouwt paintballen op de wolf nog steeds onvoldoende

Dion Graus krijgt programma over dierenleed bij Ongehoord Nederland

Mindset ES levert meeste KWPN-springveulens in 2024

Nieuw concept in de springsport: Horse GP in La Défense Arena in Parijs

FEI-zaken tegen Cesar Parra en Andrew Mc Connon lopen

Eric Lamaze nu ook nog door CAS geschorst: 8 jaar in totaal