Het eindejaarsnummer van De Paardenkrant telt deze week maar liefst 40 pagina's. In deze bijzondere krant staat onder andere het laatste interview met Leunus van Lieren, een eerbetoon aan een uitzonderlijk mens. Verder lees je in de Paardenkrant nr. 51 alles over de eerste bezichtiging, interviews met Isabell Werth, Sandra Sysojeva, Iris Boelhouwer, Willeke Bos, Lammert Tel en Roelof Bos.
Leunus van Lieren, de man die altijd zijn eigen verstand volgde
Kort voordat Leunus van Lieren op vrijdag 6 december overleed, hield voormalig hoofdredacteur van Paardenkrant-Horses.nl Dirk Willem Rosie een interview met de man die Stal Hexagon oprichtte en uitbouwde tot een dressuurimperium. In overleg met de nabestaanden wordt dit interview hier postuum gepubliceerd. Een eerbetoon aan een uitzonderlijk mens van wie de paardenwereld bij lange na niet genoeg heeft geleerd. Extra reden om het laatste interview met Leunus van Lieren met de paardenwereld te delen.
Lees verder in De Paardenkrant nr. 51, digitaal beschikbaar voor 5,75 euro.
Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop
We hebben op dit moment een speciaal Hengstenkeurings-abonnement. Een kwartaalabonnement op De Paardenkrant digitaal voor slechts 40 euro!
Verliest het Nederlandse dressuurpaard zijn herkenbare gezicht?
Op de hengstenkeuringen in Duitsland pik je ze er altijd zo uit. Als op de Hannoveraanse of de Westfaalse keuring bijvoorbeeld de V van Vivaldi komt (al jaren de meest invloedrijke lijn), dan komen paarden in de baan met scherpte en houding. Op de eerste bezichtiging van het KWPN kwamen vorige week iets meer dan tweehonderd jonge dressuurhengsten in de baan, waarvan er 81 werden geselecteerd voor de tweede bezichtiging. Vooral bij de zonen van de jongere KWPN-hengsten (met 32 hengsten een flink aandeel in de collectie) was die in het buitenland herkenbare KWPN-stempel wat minder voorhanden.
Meer nadruk op KWPN-vaders in dressuurcollectie 2025
Het KWPN-bestuur heeft (dressuur)fokkers al meermaals opgeroepen om toch vooral voor KWPN-goedgekeurde hengsten te kiezen omdat van die hengsten veel meer informatie beschikbaar is. Jacques Marée deed dat onlangs nog in deze krant. De hengstenkeuringscommissie dressuur legde in de voorselectie ook de nadruk op de KWPN-hengsten. In tegenstelling tot vorig jaar (toen was ongeveer de helft van de toegelaten hengsten van niet-KWPN-vaders), is nu die verhouding heel anders. 21 van de 81 toegelaten hengsten zijn zonen van niet-KWPN-hengsten, zestig hengsten hebben een KWPN-goedgekeurde vader.
Møller: ‘Overall is verbinding in lijf en lopen iets om in de gaten te houden’
Esben Møller, jonge paardenscout bij Helgstrand Dressage, komt al tig jaren op alle voorselecties en hengstenkeuringen. De Deen was dit jaar van woensdag tot en met vrijdag in Ermelo en de eerste twee dagen werd Hanke Ostermann namens Helgstrand naar Ermelo gestuurd. Møller vertelt dat hij vooral benieuwd was naar de collecties van de jonge hengsten.
“Las Vegas, My Blue Hors Santiano en McLaren hadden een grotere collectie waar je iets zinnigs over kunt zeggen. Als ik de nafok van een hengst bekijk, vind ik het belangrijk dat er lijn inzit, dat je de vader kunt herkennen in de nafok en dat fokkers ook weten hoe een hengst moet worden ingezet. Naar mijn smaak was de nafok van Las Vegas en Santiano te wisselend. Er zaten groten, kleinen, dikken en dunnen tussen bij wijze van spreken. Dat had sterker kunnen zijn, maar bij Las Vegas waren er zeker een aantal opvallende paarden. Bij McLaren zat er meer lijn in: daar herkende je de Trakehner invloed: mooie types, soms iets aan de fijne en compacte kant. Maar je herkende ze wel.”
Møller heeft ook nog een kritische kanttekening: “Ik snap niet dat fokkers niet een halve dag uittrekken om de collecties van de jonge hengsten te bekijken. Dat levert zoveel informatie op. Ik miste fokkers op de tribune in Ermelo, net zoals ik dat in Duitsland doe overigens.”
Lees alles over de eerste bezichtiging in De Paardenkrant nr. 51
Wendy zorgt ervoor dat pensioenplannen Werth prullenbak ingaan
Isabell Werth (55) kondigde in 2021 aan dat ze met pensioen zou gaan na de Olympische Spelen van Parijs. “Ik wil nog één keer op de Spelen rijden en dan ‘ist auch irgendwann Schluss’, aldus Werth drie jaar geleden. Nu, anno 2024, wil ze voorlopig nog niets van een pensioen weten. De Wereldruiterspelen in 2026 is het eerste grote doel en deelname aan de Spelen in Los Angeles sluit ze niet uit. De reden daarvoor: Wendy de Fontaine.
2024 was zeker ook het jaar van Isabell Werth, lees er alles over in De Paardenkrant nr. 51.
‘Maxima Bella was wild, heet en moeilijk in de omgang’
Sandra Sysojeva en de Millennium-dochter Maxima Bella waren voor velen dé verrassing van de Olympische Spelen in Parijs. De Poolse amazone en de pas achtjarige merrie betoverden het publiek en voor het eerst in de geschiedenis van de dressuursport oversteeg een Poolse combinatie in de Kür de magische 80%-grens. Na Parijs volgden overwinningen op de Wereldbekerwedstrijden in Wierzbna Bialy Las en Tallinn en recent wonnen ze in Salzburg de Kür met een dik pr van 83,41%.
Wij spraken met Sandra Sysojeva over haar once-in-a-lifetime paard in het eindejaarsnummer van de Paardenkrant.
Willeke Bos geniet van ‘fokproducten’: Lara en Obsession Taonga
Obsession Taonga (Vitalis x All at Once) vormt een opvallende combinatie met jeugdamazone Lara van Nek. Niet alleen vanwege de sterke prestaties, maar ook omdat fokster Willeke Bos de hengst door haar pas negentienjarige dochter laat rijden. En dat past heel goed: in het outdoorseizoen gaf het duo een visitekaartje af op het WK Jonge Dressuurpaarden en inmiddels zijn ze sterk onderweg in de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie klasse M. Na de tweede plaats in Kronenberg was er in Ermelo de winst. Hoewel Bos als moeder aanvankelijk het zweet op haar rug had staan, geniet ze inmiddels volop van haar twee ‘eigen fokproducten’.
Lees er alles over in De Paardenkrant van deze week
Harrie Smolders: ‘Monaco verdiende het om te winnen’
Tot dit jaar pakte nog geen Nederlander de winst in een Rolex Grand Prix, maar dit jaar was het maar liefst twee keer raak. Op de Dutch Masters viel deze eer ten deel aan Willem Greve en Highway TN (v. Eldorado van de Zeshoek TN), in Genève schreef Harrie Smolders geschiedenis met de Cassini II-zoon Monaco. “Ik heb geen woorden voor dit gevoel”, aldus de kersverse winnaar. “Het winnen van een Rolex Grand Slam is een droom die uitkomt. Mijn paard, Monaco, is zo slim en heeft enorm veel ervaring. We hebben zo’n geweldige band, deze rubriek met hem winnen maakt het nog specialer.”
Lees een interview met Smolders in De Paardenkrant van deze week.
Iris Boelhouwer over verkoop toppaarden, talenten en ‘de fout’
Lang is toegewerkt naar ‘Parijs’, maar nu is het tijd om verder te kijken. Met de verkoop van heel wat toppaarden lijkt de toekomst er niet direct rooskleurig uit te zien. Hoe erg is het? En wat gebeurt er op dit moment op de afdeling Topsport om ervoor te zorgen dat TeamNL in Los Angeles weer kans maakt op medailles? KNHS-directeur Topsport Iris Boelhouwer praat ons bij.
Lees een interview met Boelhouwer in de Paardenkrant nr. 51
Lammert Tel gaat nieuw avontuur aan met Stoeterij Vledderlanden
Daar waar de één de stekker eruit trekt (Glock), steekt Lammert Tel juist de stekker in een nieuw paardenproject. Echter wel met het doel de prachtige accommodatie van Stoeterij Vledderlanden rendabel te maken. Daarvoor is hij al een samenwerking aangegaan met Marten Luiten, die er zijn dressuurstal exploiteert, en heeft hij beloftevolle springmerries aangekocht voor de fokkerij. Daarnaast houdt hij zijn bevlogen passie voor tuigpaarden samen met zijn partner Linda Boelens voorlopig op zijn thuislocatie in Een, waar hij ook een paar dressuurpaarden en een springmerrie heeft staan.
Lees alles over dit project van Tel in De Paardenkrant
Roelof Bos: ‘Wij moeten als organisatie kunnen schakelen, sneller dan we nu doen’
Veel KWPN-mensen zullen Roelof Bos voor zijn aanstelling als directeur niet gekend hebben, al begeeft hij zich graag tussen het publiek op de hengstenkeuring. Hij blijft zichzelf en dat siert hem ook. Maar wie is nu die man die het KWPN al meer dan een half jaar leidt? Een nuchtere Fries, die heel goed weet waar hij met de gerenommeerde vereniging naar toe wil. Naar een meer toekomstbestendige club met hart voor de leden. Daarvoor is in zijn ogen sneller anticiperen noodzakelijk.
Lees een interview met Bos in de Paardenkrant van deze week.
Met front en lange lijnen herinnert kampioen Conchezz nog aan de goede oude tijd
Hij stond bij menigeen bovenaan het verlanglijstje om als kampioen gehuldigd te worden. De ‘bonte’ schimmel Conchezz (Colestus x Caretino) móest het ook wel worden. Hij was één van de weinige hengsten die met zijn goed ontwikkelde, lang gelijnde model, front en uitdrukking herinnerde aan de goede oude tijd dat Holstein nog het gebied tussen de twee zeeën was, ten noorden en ten zuiden ook nog eens afgesneden van de buitenwereld door de Deense grens en Elbe.
Lees alles over de Holsteiner Hengstenkeuring in De Paardenkrant van deze week.
Met daarin nóg veel meer:
- Bram Chardon: ‘De snelheid is goed, als team moeten we nog iets groeien’
- Overzicht: Het jaar 2024 in beeld
- Fabienne Lichtenvoort Cats succesvol met jonge Nijhof-paarden
- Lynne Maas rijdt McLaren-dochter Romy naar mooi IBOP-resultaat
- Dertig NRPS-hengsten op weg richting eindexamen
Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop