Ga naar hoofdinhoud

Dossier Inteelt Issues en genetische afwijkingen: een must-read voor elke fokker

Deze week heeft de Paardenkrant als bijlage het dossier inteelt issues en genetische afwijkingen, daarin leest u onder andere de uitkomsten van onze enquête, over ECVM , over (W)FFS, over het gesubsidieerde grote onderzoek naar genetische gezondheid waarbij dertig Nederlandse stamboeken betrokken zijn en over de inteeltissues bij de Friezen en de tuigpaarden. Kortom: een must-read voor elke fokker. En digitaal al beschikbaar voor 4,50 euro.

Fokkerij en inteelt houden paardenmensen bezig

Bijna zevenhonderd fokkers reageerden op onze vragenlijst op Horses.nl over hun fokkerijbeslissingen en over inteelt, lijnenteelt en de hengstenkeuze. Dat deze onderwerpen na aan het hart liggen, blijkt niet alleen uit het aantal ingevulde enquêtes, maar ook aan de enorme bereidheid om ons over deze onderwerpen te woord te staan. Meer dan de helft van de respondenten liet weten geïnterviewd te willen worden over dit onderwerp. We hebben ze helaas niet alle 350 kunnen bellen, maar wel een paar.

Verreweg de meeste mensen die onze enquête invulden, fokken met KWPN’ers: zo’n 84% van alle geënquêteerden. Iets meer dan de helft van deze fokkers fokt dressuurpaarden, iets minder dan de helft springpaarden. De Gelderse fokkers zijn met 3% ver in de minderheid en er deden slechts vier tuigpaardenfokkers aan onze enquête mee. Van de andere stamboeken waren de Friezen (4%), Zangersheide (2%) en BWP (2%) het best vertegenwoordigd.

Helaas is in het proces van het maken van de Paardenkrant iets misgegaan, daardoor is er in de gedrukte versie – die donderdag bij abonnees op de mat ligt en ook op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch gratis mee te nemen is – een pagina dubbel afgedrukt (en dus één pagina verdwenen). Online is de juiste versie van de krant te lezen en alle Paardenkrantabonnees kunnen de krant gratis online lezen (klik hier om uw online account te activeren).

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop

1,3 miljoen naar onderzoek genen en gezondheid in de fokkerij

Zonder DNA-informatie blijft het gissen, als het gaat om het voorkomen van erfelijke gezondheidsproblemen in de fokkerij. In de Friezenfokkerij is men zich daar meer dan gemiddeld bewust van, maar uiteindelijk geldt het voor alle rassen. Een uitgebreid onderzoeksproject dat binnenkort van start gaat, waar dertig Nederlandse stamboeken bij betrokken worden, kan zomaar eens een enorme boost betekenen van de Nederlandse fokkerij op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

KFPS-onderzoek: in vier jaar komen tot een gedegen plan

De aanleiding voor het onderzoek bij het KFPS is helder: het inteeltpercentage is te hoog en er komen te veel erfelijke aandoeningen voor binnen het ras. Dwerggroei en waterhoofd zijn de bekendste, maar ook distichiasis, aortaruptuur en slokdarmverwijding zorgen voor problemen. PhD Marije Steensma legt uit hoe haar onderzoek bij het KFPS eruit ziet en welke resultaten we mogen verwachten.

Joop van Wessel: ‘Je moet je kop laten werken’

Inteelt is in de tuigpaardenfokkerij al sinds jaar en dag een thema. Deze kleinere populatie, waarin veel nadruk gelegd wordt op het tuigtype, heeft de hoogste inteeltgroei van alle fokrichtingen binnen het KWPN. Fokker en voormalig inspecteur Joop van Wessel geeft zijn mening over lijnenteelt én experimenten met ander bloed.

(W)FFS in de praktijk: ‘Een enkele fokker vermijdt FFS-dragers echt’

In 2018 was de hele fokkerijwereld in rep en roer over WFFS (inmiddels FFS, Fragile Foal Syndrome). Hoe is dat nu, bijna zes jaar later? Speelt FFS nog altijd een grote rol bij fokkerijkeuzes, of zijn fokkers en hengstenhouders er niet meer mee bezig? De Paardenkrant maakte een rondgang langs hengstenhouders, die unisono zeggen dat het eigenlijk geen grote rol meer speelt. Maar ook een fokker die uitlegt waarom hij nooit FFS-dragers zal gebruiken, en waarom hij het stamboeken kwalijk neemt dat zij geen maatregelen nemen om FFS uit te bannen.

Bindweefselaandoeningen bij Friezen: stand van het onderzoek

De afgelopen tijd werd meer bekend uit de lopende onderzoeken naar bindweefselaandoeningen bij Friese paarden. De onderzoeksgroep in Gent, die zich vooral richt op aortaruptuur, gaf een uitgebreide presentatie in een webinar. De stand van zaken in het onderzoek naar de genetica achter slokdarmverwijding werd toegelicht op de KFPS Hengstenkeuring in januari. Wat weten we?

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Jonna Schelstraete wint debuut met bijna 70%: ‘Dit wordt een paard voor het hogere werk’

Team Nijhof koopt KWPN goedgekeurde Rocket Man

Jumping Schröder krijgt upgrade: ‘Grote Prijs van Twente moet blijven’

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS