Met een flinke eindsprint won de PVV woensdagavond 22 november de Tweede Kamerverkiezingen (37 zetels), voor GL/PvdA (25) en de VVD (24). De grote winnaars zijn naast de PVV, ook Pieter Omtzigts NSC (20) en de BBB (7). Kortom: een flinke ruk naar rechts (sociaal-cultureel) en een afrekening met de zittende macht. Wat betekent deze uitslag voor de paardenwereld? Paardenkrant-redacteur Rick Helmink maakte een analyse en sprak met beleidsmakers in de hippische sector.
Of en wanneer er een kabinet Wilders I komt is zeer de vraag, daarom is het op dit moment eigenlijk belangrijker om te kijken naar de verhoudingen in de Kamer. Voor de paardenwereld is het daarbij wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat met name de PVV op voor de paardensector belangrijke onderwerpen eerder op de progressieve zijde van de Kamer in te delen is.
In de afgelopen jaren stemde de PVV bijvoorbeeld vaak mee met PvdD-moties die dierenwelzijn betreffen, is de partij pro-wolf (al staat dat niet in het verkiezingsprogramma) en ‘dierenridder’ Dion Graus heeft zich meermaals zeer kritisch over de paardensector uitgelaten. En met de PVV komt de progressievere kant van de kamer wat betreft dierenwelzijn (maar ook de wolf bijvoorbeeld) op een (nipte) meerderheid.
Lees de analyse van en reacties op de verkiezingsuitslag van de KNHS, het KWPN, de FNRS en Sectorraad in de Paardenkrant van deze week. Digitaal beschikbaar voor slechts 3,80 euro.
Bron: de Paardenkrant
Er wordt te veel voor de muziek uit gelopen. Er is nog lang geen kabinet. Wilders heeft wel gewonnen dus heeft de kiezer gesproken. Rechtskabinet is logies maar is nog steeds niet gemaakt. Voordat er beslissingen zijn gemaakt moeten wij het met het oude kabinet doen.
Beste Jan,
Dat staat er ook letterlijk.
En het is allerminst voor de muziek uitlopen: we hebben Tweede Kamer-verkiezingen gehad en met een meerderheid in de Kamer kunnen er zaken besloten worden en opdrachten uitgedeeld worden aan het (demissionaire) kabinet. De nieuwe Tweede Kamer wordt 6 december geïnstalleerd en heeft dan (ook met het demissionaire kabinet) het zeggen. Juist in de periode dat er al wel een nieuwe Tweede Kamer zit en er nog geen nieuw kabinet is (en daarmee geen ‘coalitiedwang’), regent het moties en amendementen.
Met vriendelijke groet,
Rick Helmink