Een Nederlands bedrijf heeft het eerste Europese model op basis van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat voorspelt waar wolven zich de komende jaren vestigen. Dit zal vaker op het platteland zijn.
Het voorspelmodel is een initiatief van wolvengedragswetenschapper Diederik van Liere. Hij ontwikkelde en testte de Europese primeur in samenwerking met datawetenschappers van Cmotions in het Utrechtse Bunnik.
Uitgangspunt
“Als uitgangspunt hebben we de omgevingskenmerken van wolven in Duitsland genomen. De habitat van wolven in West-Duitsland is vergelijkbaar met Nederland. Ook zijn deze wolven, net als de Nederlandse, veel minder schuw voor mensen dan hun soortgenoten in het bosrijke Oost-Europa”, aldus Van Liere.
Territorium
Eerder werd gedacht dat wolven zich alleen vestigen in uitgestrekte natuurgebieden ver van de bewoonde wereld. Nu blijkt dat ze hun territorium het liefst binnen 40 kilometer tot andere roedels afbakenen, ook al is dat in de buurt van een bewoond gebied.
Landbouwgebieden
De belangrijkste conclusie van het wetenschappelijke voorspelmodel is dat wolven zich vaker zullen vestigen op het platteland. “Een terrein met maximaal 40 procent bos is al geschikt. Landbouwgebieden met hier en daar wat kleine bossen zijn aantrekkelijk, ook voor reeën waar een wolf vaak op jaagt”, legt Van Liere uit.
Niet meer weg
Volgens de wolvengedragswetenschapper gaan de dieren niet meer weg uit Nederland. “Daarom moeten we leren hoe we met ze kunnen samenleven zonder incidenten. Wolven hebben, net als honden, een uitstekend lerend vermogen. Alleen wij kunnen ze leren uit de buurt van mensen en vee te blijven.”
Bebouwde kom
Van Liere geeft een voorbeeld: “Als een wolf door de bebouwde kom loopt, moet deze onmiddellijk op een professionele manier worden verjaagd, zodat het dier mensen associeert met gevaar. Want als wolven zich vertrouwd gaan voelen bij mensen, zullen hun welpen dat gedrag kopiëren. In West-Duitsland, maar ook in Nederland, zien we dat helaas al gebeuren.”
Wolvenvoorspelmodel
De resultaten van het wolvenvoorspelmodel dat werkt op basis van machinelearning, een vorm van AI, zijn opgenomen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Management. Op 12 april wordt het model officieel gepresenteerd.
Beluister hier een fragment van NPO Radio5
Bron: Nieuwe Oogst
Het enige dat voorspelbaar is dat het gedrag van wolven onvoorspelbaar is. Dit onderzoek lijkt een legitimatie te zijn voor de aanwezigheid van de wolf in Nederland. De wolf tast de biodiversiteit enorm aan met zijn onvoorspelbare jachtlust. Daarnaast zijn gehouden dieren de klos. De enige oplossing is zeer intensief beheer waarbij er een zeer klein populatie overblijft ergens in Nederland waar de liefhebber van de wolf zijn hart kan ophalen eventueel is dat een dierentuin.