De grootste groei zit dit jaar in de klasse II met 16 procent meer starts dan vorig jaar. Op dit niveau worden wedstrijden van 40 tot 80 km gereden. Afstanden van 20 tot 40 km zijn het meest populair. Op deze trajecten rijden kennismakers en klasse-1-combinaties. Hun aandeel in de wedstrijdsport is ruim 60 procent en de procentuele stijging is 8 tot 10 punten. Het percentage starts op de afstanden boven de 80 km geeft een vertekend beeld omdat deze klasse in Nederland slechts beperkt wordt aangeboden. De combinaties die in klasse 3 (80 – 120 km) en klasse 4 (120 – 160 km) uitkomen rijden vaak in het buitenland en op CEI-wedstrijden.
Op internationaal niveau rijden Nederlandse combinaties goed mee. Marijke Visser veroverde met Eomer de zilveren medaille op het WK endurance voor Young Riders. Met Wamid werd zij vervolgens achtste op het EK senioren en zij behaalde met Ouadji een veelbelovende negende plaats op het test event voor de Wereldruiterspelen in Normandië in 2014. Ook andere Nederlandse ruiters kunnen terugkijken op een succesvol seizoen; meer combinaties dan ooit wisten dit jaar de koningsafstand van 160 km te volbrengen.
De KNHS noemt het toenemend aantal wedstrijden en positieve veranderingen in het reglement als oorzaak voor de groei van de endurancesport in Nederland. Daarnaast zijn er nieuwe activiteiten zoals Bixie Endurance voor kinderen en Enjoy the Endurance dat begeleiding biedt aan beginnende enduranceruiters. Op dit moment werkt de KNHS Endurancevereniging aan een meerjarenbeleidskader om ontwikkeling en groei te stimuleren. Het doel is de endurancesport nog toegankelijker te maken. Voor 2014 rekent de KNHS op een gelijkwaardig wedstrijdaanbod. Voor internationale deelnemers worden twee CEI-wedstrijden georganiseerd waar ook het Nederlands kampioenschap endurance wordt verreden.
Bron: Horses / KNHS