De veertienjarige Braziliaanse merrie Rafaela Heb liep gisteren haar fatale blessure op in de tweede omloop van de 120 km Al Maktoum Cup. Vandaag ging het tijdens de 120 km lange Gamilati Cup in Dubai opnieuw mis. Het 13-jarige Britse paard Orange Glove strandde in de vierde omloop. De andere twee paarden kwamen al in de eerste omloop in de problemen.
Nederlandse amazone
De 9-jarige L P Malvina uit Argentinië werd gereden door de Nederlandse amazone Bianca Schutz, die voor de lokale Al Wathba stables werkt. Het paard liep de fatale blessure op in de eerste omloop. De achtjarige Aloha Diamond Jubilee, die gereden werd door een Argentijnse ruiter, eindigde haar tocht bij de eerste dierenartsencontrole, na een dikke acht minuten racetijd.
Extreme topsnelheid
Naast de sterfgevallen waren er ook nog een aantal minder ernstige verwondingen en kreupelheden te melden. De topsnelheid in de laatste omloop liep naar verluidt op tot zo’n 35 km per uur.
Veel Europese en ook Nederlandse endurance-liefhebbers stellen vraagtekens bij de gang van zaken bij de races in de golfstaten. De dopinggevallen, ongelukken en misstanden die met regelmaat naar buiten komen over races in met name de Emiraten zorgen voor een slecht imago voor de endurance-sport.
Bron: Facebook / Horses.nl
De FEI is mede verantwoordelijk met dit soort misstanden in de paarden sport.
Immers deze wedstrijden worden onder auspiciën van de FEI georganiseerd. Kennelijk kunnen dierenartsen die bij de keuringen zijn geweest en hebben gekeurd, de risico’s onvoldoende inschatten. Ik kan al meten vooraf de wedstrijd wat de risico’s zijn, waarom kan de keuringsartsen dat niet! Kennelijk is niet vooraf afgesproken wat de gemiddelde snelheid moet zijn. 35 km per uur is waanzinnig hoog in de laatste omloop, dat moet naar ongelukken leiden. De paarden waren al moe voor de laatste omloop, anders was die niet gebeurd.