Het jachtparcours dat parcoursbouwer Santiago Varela had neergezet was delicaat gebouwd en bracht vooral de minder ervaren ruiters in de problemen. Veel fouten werden er gemaakt op hindernis 9, een dubbel steil-steil op de lastige een afstand van 8 meter. Ook de vanuit een rechter wending aan te rijden insprong van de laatste dubbelsprong gaf de nodige fouten als de focus teveel op een snelle eindtijd lag.
Amerika vs Duitsland
Beezie Madden laat direct na de pauze Breitling LS (Quintero x Acord II) geen meter teveel lopen en snoept in een weergaloze rit bijna drie seconden af van de op dat moment snelste tijd. (61,89) Daarmee laat de inmiddels 54-jarige amazone zien dat ze graag haar zege uit 2013 wil herhalen. “Hij was fantastisch en was er iedere keer als ik een beroep op hem deed”, sprak Beezie Madden na afloop van haar winnende rit.
De ruig springende Cornet d’Amour (Cornet Obolensky x Damiani) tikt 9A aan maar het geluk is aan de zijde van Daniel Deusser. In 62,61 komen de winnaars van 2014 over de finish.
Het jongste deelnemende paard, de negenjarige Eddie Blue (Zirocco Blue x Marlon) loopt ijverig een foutloze ronde, daarbij aangemoedigd door zijn debuterende ruiter Devin Ryan uit de Verenigde Staten. De door J. Honcoop gefokte KWPN-er eindigt knap op de derde plek in de tussenstand.
Ook Marcus Ehning rijdt met Cornado NRW (Cornet Obolensky x Acobat I) een uitgekiende rit, en heeft met zijn vierde plaats een uitstekende uitgangspositie voor het schrijven van geschiedenis: Een vierde overwinning in een Wereldbekerfinale.
Beezie Madden met de KWPN-goedgekeurde Breitling, die vorige maand al twee Grote Prijzen won:
Verrassingen in top tien
Henrik von Eckermann, de nummer drie van vorig jaar, maakt zijn ambities meer dan duidelijk in Parijs. Toveks Mary Lou (v. Montendro) maakt één springfout maar galoppeert in de snelste tijd naar een eindtotaal van 64,33 seconden, goed voor de voorlopige vijfde plaats.
Voor België hebben Pieter Devos en Espoir (v. Surcouf de Revel) hun vorm van Bordeaux kunnen vasthouden. Met een gedegen uitgevoerd plan rijdt de Belg foutloos naar de snelle tijd van 64,67 seconden en staat daarme zesde na de eerste dag.
Op plaats zeven en acht twee verrassingen: De Spanjaard Eduardo Alvarez Aznar stuurt in zijn eerste Wereldbekerfinale zijn Rokfeller de Pleville Bois Margot (v. L’Arc de Triomphe) overtuigend naar de eerste foutloze rit van de avond. De ervaren Padinus-nazaat Admara brengt Carlos Enrique Lopez Lizarazo naar de top van het klassement door nergens in de problemen te komen. Met gebalde vuist ziet de Colombiaan de tijd van 65,30 seconde op het scorebord verschijnen.
Smolders in middenmoot
Harrie Smolders heeft zijn uitstekende vorm van het afgelopen jaar nog niet laten zien op de openingsdag. Zinius (v. Nabab de Reve) maakte in twee dubbelsprongen een fout, en ondanks hun snelle tijd eindigt Smolders op de voorlopige 16e plaats. Morgen zal Emerald zich van zijn beste kant moeten laten zien om te klimmen in het klassement.
Fransen stellen teleur
Het publiek op de half gevulde tribunes in de AccorHotels Arena in Parijs kon nog niet op de banken staan voor de thuisrijders. Roger Yves Bost en zijn Sangria du Coty boekt het beste resultaat en staat met een springfout op de voorlopige 12e plek. De Franse favoriet Simon Delestre met Chadino (v. Chacco-Blue) gaat in de fout op de insprong van de eerste dubbel, maar met een snelle tijd eindigde hij op de 17e plaats.
McLain Ward op achterstand
McLain Ward leek op een een hoge klassering af te stevenen met zijn HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve) maar een iets te krappe wending naar de dubbel op 12 leverde een springfout op. De winnaar van vorig jaar staat na de eerste dag op de 10e plek in het klassement.
Vrijdagavond volgt deel 2 van de Wereldbekerfinale, en op zondag volgt de ontknoping over twee rondes.
Klik hier voor de volledige uitslag
Bron: Paardenkrant-Horses
Toch denk ik dat McLain Ward gaat winnen.