Ga naar hoofdinhoud

Moet de FEI dubbelstart verbieden?

Info@
Op Jumping Amsterdam reed Sander Geerink zich op één dag met één paard twee keer in de prijzen. Is het naar de buitenwereld toe wel verstandig om dit toe te laten? Moet de FEI in haar reglement niet gewoon vastleggen dat springruiters hun paarden maar in één proef per dag aan de start mogen brengen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Harry Braspenning, Eric van der Vleuten, Bianca Schoenmakers


Van: Harry 

Harry Braspenning, FEI- en KNHS-springjurylid.
FOTO: YVETTE MARCHANT

Het is de taak van de concoursorganisatie om in het vraagprogramma op te nemen of een paard maar één keer op een dag mag springen. Die vrijheid is er. En dit keer stond dit niet in het vraagprogramma van Jumping Amsterdam. Ik zou Zürich ook als voorbeeld kunnen noemen, daar stond het toevalligerwijs ook niet in het vraagprogramma. Dat betekent dat sommige springpaarden inderdaad op één dag tweemaal zijn gestart. Bij Jumping Amsterdam hebben wij dat niet bewust gedaan. In de voorgaande jaren is dit nog nooit gebeurd. In het vraagprogramma stond altijd opgenomen dat een paard maar één keer op een dag mag springen met uitzondering van de Six Bar. Maar doordat er een nieuw reglement is gemaakt voor de Six Bar heeft de FEI per ongeluk deze regel uit het ingestuurde vraagprogramma van Jumping Amsterdam gehaald. Door een administratieve fout is dat uit het vraagprogramma verdwenen. Zoiets kan een keer gebeuren. In het officiële vraagprogramma stond niet dat een paard maar één keer op een dag mag springen. En dan kun je er niet onderuit om een ruiter twee keer te laten starten als hij dat vraagt. Ik vind dat jammer. Het is beter als een paard maar één keer op een dag springt.


Van: Eric 

Eric van der Vleuten, springruiter.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het wordt inderdaad toegestaan dat een ruiter de eerste dag twee keer mag starten. Ik heb daar geen probleem mee. Je kunt de eerste wedstrijd goed gebruiken als inloopwedstrijd. De eerste keer start je Lichte Tour en daarna rijd je op dezelfde dag de tweede wedstrijd Zware Tour. Het wordt gezien als een soort warming-up en gebeurt altijd op de eerste dag. Na je eerste wedstrijd kun je ervoor kiezen om op dezelfde dag ook één van die andere twee wedstrijden te rijden. Sommige paarden vinden het fijn om eerst ontspannen een nette 1,40 m te springen, want anders zouden ze uit het niets ’s avonds een heel zwaar parcours voor de kiezen krijgen. Hierdoor hoef je je paarden niet in een keer af te bluffen, het gebeurt meer met het idee om in te komen. Ik vind dat een goede regel. Het is voor de ruiters en zelfs voor de paarden positief. Het is reëel dat je daarna nog maar één keer mag starten, want dan overvraag je je paard niet. Het is dus niet verstandig om je paard iedere dag twee keer te starten. Op dit niveau zal geen één professionele ruiter dat doen. Sander Geerink heeft dat op de andere dagen ook niet gedaan.


Van: Bianca 

Bianca Schoenmakers, springamazone.
FOTO PAARDENKRANT / TAMARA VAN DE KROL

Bij de meeste tweesterrenwedstrijden die ik rijd bij de FEI staat in het reglement opgenomen dat je maar één proef per dag mag starten. Met een maximum van drie proeven per weekend. Dit is een goede regel. Het is aan de concoursorganisatie om dat in het vraagprogramma op te nemen. Ikzelf vind dat ze zich moeten houden aan één proef per paard per dag. We hebben rekening te houden met de buitenwereld. Tegenwoordig heb je door social media en dergelijke mediabronnen te maken met de meningen van andere mensen. Ik denk overigens niet dat het kwaad kan of iets uitmaakt voor het paard. Springpaarden worden top getraind en beschikken daardoor over een topconditie. Ze kunnen gerust twee proeven op een dag lopen. Je paard mag in één weekend toch maar drie proeven lopen. Het komt ook weleens voor dat de finale met twee manches is. Als je alle wedstrijden bij elkaar optelt, komt dat op hetzelfde neer. Als je drie keer een klassiek parcours rijdt en drie keer nul blijft, loopt je paard ook zes keer. Sander Geerink zal deze proeven wel hebben uitgekozen omdat ze interessant waren. Iedereen zou hetzelfde trucje kunnen uithalen. Ik heb daar geen probleem mee. Je doet dat toch niet met je allerbeste Grand Prix-paard, maar met een speedpaard. En daarbij moet je het ook nog kunnen waarmaken.

 

Deze Info@ verscheen woensdag 01 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Eén reactie op “Moet de FEI dubbelstart verbieden?

  • marcel dufour

    Heel raar om aan de ene kant te stellen dat een paard geen twee rubrieken per dag zou mogen lopen maar aan de andere kant gewoon vrolijk landenwedstrijd, GCT en div Grote Prijzen te steunen waar paarden twee hele dikke rondes moeten lopen op dezelfde dag.

    Wat mij betreft kan een paard gewoon twee proefjes springen per dag, is niets mis mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Nina Mallevaey geeft routiniers het nakijken in vijfsterren 1,45m Ocala

Grand Prix-merrie Die Baroness naar Paul Jöbstl

Vrieling en Clear Heart winnen vijfsterren GP-kwalificatie in Abu Dhabi

Longeren met Lammert 2: balkjes en cavaletti

Eén springhengst aangewezen via zadelpresentatie

Elite Dressage Pony Sales: 62.000 euro voor Top Champion x Top Zento

Gelderland onderbouwt paintballen op de wolf nog steeds onvoldoende

Dion Graus krijgt programma over dierenleed bij Ongehoord Nederland

Mindset ES levert meeste KWPN-springveulens in 2024