Ga naar hoofdinhoud

Horrorconcours

De KNHS en wedstrijdorganisaties hebben een nieuwe zaak om zich over te buigen. Als afrastering van een paardenwei is prikkeldraad over een tijd verboden, dankzij de aangenomen motie in de Tweede Kamer. Nu ze het in Den Haag eens zijn dat prikkeldraad een groot risico vormt voor paarden, wordt het tijd dat concoursorganisaties hier ook bewuster mee omgaan.

Steeds meer concoursorganisaties verruilen het prikkeldraad van het gehuurde boerenweiland tijdelijk voor een dik koord of lint. Maar niet alle doen dat. Zo werd dat zondag in Barchem pijnlijk duidelijk. Het drama begon met de smalle doorgang. De M1-dressuurmerrie van Cees van Wijk uit Enschede schrikt, springt opzij, valt in de sloot, stormt door het prikkeldraad, verwondt een voorleester en slaat op hol, dwars door de dressuurbanen en opnieuw door de verschillende draden. Ze belandt bij koeien in de wei en raast door, want meterslang prikkeldraad heeft zich in haar staart genesteld. De springruiters moeten vervolgens maken dat ze wegkomen. Auto’s beschadigen en mensen worden pijnlijk geraakt door het rondzwiepende draad. De merrie gaat verder, loopt door meer draden, om in het bos te verdwijnen.

De lucht was doordrenkt met paniek. Horror! “Een half uur lang waren we haar kwijt en we wisten niet meer waar we moesten zoeken”, vertelt Van Wijk aangeslagen. De halfzus van de BWP-hengst Aaron had zich vastgelopen in het bos en werd met ernstige verwondingen en een slagaderlijke bloeding gevonden. Ze is geopereerd en sport lijkt voorgoed voorbij. “Een nachtmerrie! Als ze maar in leven blijft en van de pijn af komt.”

Het zal een flinke verzekeringskwestie worden. Is de concoursorganisatie nalatig geweest? Ik vind van wel. Er stond zo veel prikkeldraad op het terrein dat de veiligheid uit het oog was verloren. Ik begrijp dat het al die voorgaande jaren wel goed is gegaan, maar dat kan geen reden zijn om alles bij het oude te laten.

Het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS luidt dat ‘paarden uitsluitend aan wedstrijden mogen deelnemen op geschikte en veilige terreinen’ en dat ‘ de toestand van het terreinoppervlak, de wedstrijdfrequentie en andere risicofactoren zorgvuldig moeten worden onderzocht om verwondingen van paarden tot een minimum te beperken’. Jammer dat er geen woord over prikkeldraad wordt gerept.

Prikkeldraad moet verboden worden op wedstrijdterreinen, is de gedeelde mening van de wedstrijdruiter. Zo makkelijk gaat dat niet, meldt Wichert Fikse, manager wedstrijdsport bij de KNHS. “Er zal te veel grijs gebied zijn. Wat doe je met het prikkeldraad op weg naar het concoursterrein of 300 meter verderop? Het zal een juridisch getouwtrek worden. Wij doen aanspraak op het gezonde verstand van de organisatie. Iedereen met paarden weet dat je een veilige accommodatie moet aanbieden. Het organiseren van een wedstrijd is een vak op zich dat je heel serieus moet nemen. De wedstrijdorganisator is verantwoordelijk voor alles wat zich op het terrein afspeelt en zal bij het opzetten van het concours steeds moeten kijken of er alles aan gedaan is om risico’s te beperken.”

Grijs gebied of niet, het lijkt mij voor elke concoursorganisatie de moeite waard om in elk geval deze venijnige afrastering tussen de ringen en het losrijterrein te mijden. De KNHS wil volgend jaar van start gaan met een betere voorlichting richting wedstrijdorganisaties en dat is in elk geval een stap in de goede richting. “De KNHS is niet content over prikkeldraad als weideafrastering, dus ook niet voor op concours”, laat Fikse weten.

Wendy Scholten, chef redacteur
Deze column verscheen vrijdag 7 augustus in De Paardenkrant

10 reacties op “Horrorconcours

  • Bea Aalbers

    Het was inderdaad een “Horrorconcours” ik was zelf ook aanwezig. De verhalen werden steeds spannender en de discussie rondom gebruik van prikkeldraad werd steeds heftiger. Thuis doe je ervanalles aan om t zo veilig mogelijk te maken voor je paard en dan overkomt je zoiets. Maar ’t zal moeilijk worden om de weilanden die gehuurd worden van meestal boeren van prikkeldraad te ontdoen. ’t blijft zeker een punt van aandacht voor de organisatie van een concours. Aan de andere kant wordt het voor een organisatie van een CC wel steeds moelijker om een passend terrein te vinden. Uiteindelijk zijn we van de terreineigenaren afhankelijk of ze hun grasland door de paarden stuk laten trappen. Als de organisatie dan ook nog gaat praten over prikkeldraad dat vervangen moeten worden konden de CC wel eens drastisch minder gaan worden. Van welke kant je t ook bekijkt het is jammer dat er eerst weer eens iets verschikkelijks moet gebeuren voordat er iets wordt ondernomen.

  • elly

    Verschrikkelijk voor de deelnemers, organisatoren en eigenaar van het paard.
    Naast de verantwoordelijkheid van de organisatie lijkt dit me ook een verantwoordelijkheid van de deelnemers. Als je een gevaarlijke situatie ziet of de gehele accommodatie onverantwoord vindt vraag dan om die situatie aan te passen en indien dit niet mogelijk is dan maar niet starten lijkt me.

  • Vreselijk dat dit een paard en alle mensen eromheen overkomt. Maar ik ben het eens met Elcardin. Ook behoort het reglement zich naar mijn mening uit te spreken tegen prikkeldraad, maar je blijft als ruiter/menner/voorbrenger altijd zelf eindverantwoordelijk voor het welzijn van je paard. Tref je een wedstrijdterrein dat naar jouw idee onveilig is? Afmelden en terug naar huis. Ik hoor ook al vaak van die achteraf klachten over glijpartijen omdat de bodem te glad was. Dat merk je ook al tijdens of zelfs voor het losrijden. Gelegenheid genoeg om je paard weer op te laden en het risico af te wijzen.

  • elly

    Ik zat hier nog eens verder over na te denken. Als jury kan ik natuurlijk ook zo’n situatie tegenkomen. Wanneer zou ik het nu nodig vinden om in te grijpen, is dit alleen een beslissing voor de federatievertegenwoordiger of mag ik zelf ook ingrijpen?

  • Elisa2

    Wat erg zeg..dat is echt horror..Ik hoop dat de merrie nog gered kan worden.En in inderdaad het zal wel niet zo makkelijk zijn nog met het afschaffen van prikkeldraad..

  • harriet1428

    het was inderdaad erg
    ook ik was aanwezig maar om nu te spreken van een horror concours gaat mij een beetje ver
    op eens gebeurd zoiets, al jaren is er in Barchem het concour en al jaren was dat pad er
    moest je voorgaande jaren over dat pad naar de dressuurbanen dit jaar voor het eerst naar de
    trailers

    Volgens de een was het een uitklappende paraplu de ander een inklapende paraplu
    je hebt met dieren te doen die erg onverwacht kunnen reageren
    Hoever ga je met allerlei maatregelingen

  • karlijn

    Kijk is een keer goed naar prikkeldraad, dat zegt toch al genoeg!!!!!!!!

    Vind het trouwens slap om te zeggen dat het al jaren goed is gegaan, dan hebben ze al die jaren geluk gehad. Wat nou als het bij je zelf gebeurt dan had je ook wel anders gereageerd.

    Je kunt heel ver gaan als het om het welzijn van dier en mens gaat!!!!

    Het zal voor hun nog een lange nasleep worden. Ik wens de eigenaren heel veel sterkte toe en hoop dat de merrie er gauw bovenop komt.

  • Hobbyfokker

    Wordt het echt beter met een enkel koordje of met wapperend rood/wit schriklint? Is nog steeds niet optimaal.

    Ik denk dat de enige manier om dit goed te regelen is permanente locaties realiseren, met fatsoenlijke heiningen en/of struikgewas eromheen.

  • harriet1428

    Het is niet slap om te zeggen het is al jaren
    goed gegaan
    dat is gewoon zo
    bij dat stuk pad, zat een stuk wit lint om het
    prikkeldraad gewikkeld niet optimaal maar duidelijk zichtbaar, zat ook vast in de staart van het paard
    De Oorzaak was eigenlijk het open of dicht klappen van een paraplu

    dus nu??

    Paraplu’s verbieden

    Hier waren gewoon een aantal dingen bij elkaar
    dat er voorzorgde dat dit gebeurde
    Om dan een dader meteen aan te wijzen
    vindt ik nogal wat

  • Geloof niet dat er hier iemand is die een ‘dader’ aanwijst.. Of ik moet alles verkeerd begrijpen.

    Maar goed ik was er ook op dat concours en er was dus aardig wat prikkeldraad aanwezig. Ook tussen de 2 Z dressuur banen hing het en het lag zelfs een stuk op de grond.
    De jury inspecteert toch ook de baan voor aanvang van de rubriek? Misschien hadden die er wat van kunnen zeggen tegen de federatie vertegenwoordiger. Het pad waar het drama werd geboren is een plek dat de federatie vertegenwoordiger had moeten bekijken?? En er daarna wat aan laten doen indien mogelijk was geweest.. Maar denk het niet gezien de hoeveelheid.
    Voor de duidelijkheid ik wijs GEEN dader aan…

    Als je een situatie aantreft die niet veilig genoeg lijkt, moet je niet starten. Die beslissing ligt bij jezelf, of je start of niet. Gelukkig hoefde ik in ieder geval niet over dat pad maar via de andere kant over de zandweg..

    Mvgr

Reacties zijn uitgeschakeld.

Overig nieuws

Jonna Schelstraete wint debuut met bijna 70%: ‘Dit wordt een paard voor het hogere werk’

Team Nijhof koopt KWPN goedgekeurde Rocket Man

Jumping Schröder krijgt upgrade: ‘Grote Prijs van Twente moet blijven’

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS