Ga naar hoofdinhoud

Balancer of krachtvoer: wat heeft jouw paard écht nodig?

Ad
Het voeren van krachtvoer is zeker niet voor elk paard nodig.

Niet elk paard heeft krachtvoer nodig. Voor paarden die snel heet worden, overgewicht hebben of een gevoelig spijsverteringsstelsel, kan een rantsoen zonder krachtvoer de beste keuze zijn. Maar wat geef je dan wel? Een goede oplossing is het voeren van een balancer. In dit artikel duiken we in de wereld van balancers en krachtvoer. Wat is het verschil, wanneer kies je voor welke optie en wat is het beste voor jouw paard?

Het voeren van krachtvoer is zeker niet voor elk paard nodig. Voor paarden waar je geen extra energie aan wil voeren omdat ze overgewicht hebben of bijvoorbeeld snel heet worden, kan het verstandig zijn om krachtvoer achterwege te laten. Maar dit betekent niet dat het rantsoen alleen uit eenvoudig ruwvoer zoals hooi of weidegang kan bestaan. Als je krachtvoer achterwege wil laten, is het verstandig om wel een balancer te voeren.

Wat is een balancer?

Als het rantsoen van je paard alleen uit weidegang of ruwvoer bestaat zonder aanvullingen ontstaan er op de lange termijn tekorten, omdat niet alle voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn, ook als je paard geen (zware) arbeid verricht.

Bij krachtvoer is een grotere voergift dan bij een balancer nodig voor de dagelijkse vitaminen en mineralen.

Een balancer is speciaal ontwikkeld om alle essentiële voedingsstoffen te leveren die jouw paard of pony dagelijks nodig heeft naast ruwvoer (en natuurlijk vers water). Een andere naam voor een balancer is een vitamine- en mineralenbrok. Doordat een balancer zo geconcentreerd is in vitaminen en mineralen hoef je per dag slechts een kleine hoeveelheid te voeren. De concentratie aan vitaminen, mineralen en sporenelementen in balancers is dus vele malen hoger dan in krachtvoer. Door deze eigenschappen past een balancer in het rantsoen van veel verschillende soorten paarden.

Er zijn veel soorten balancers op de markt met elk hun unieke eigenschappen. Zo bevat de Hartog Essential bijvoorbeeld naast alle dagelijkse benodigde vitaminen en mineralen een vitamine E en een biotine supplement.

Balancer versus krachtvoer: wat past bij mijn paard?

In tegenstelling tot een balancer, zoals de Hartog Essential, is standaard krachtvoer ontwikkeld om energie te leveren (en in sommige gevallen ook eiwitten). Dit zorgt ervoor dat krachtvoer een lagere concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat dan een balancer en over het algemeen een relatief hoog suiker- en zetmeelgehalte. De voergift van standaard krachtvoer is gemiddeld zo’n 2 kilogram per dag voor een paard van 600 kilogram.

Tip: De specifieke aanbevolen hoeveelheid per (kracht)voer vind je op de verpakking en vaak ook online op de productpagina.

Krachtvoer is pas dekkend in vitaminen, mineralen en sporenelementen zodra de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt gevoerd. Veel paarden krijgen echter minder gevoerd dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, bijvoorbeeld om het suiker- en zetmeelgehalte in het rantsoen laag te houden. Een begrijpelijke wens, een rantsoen met een laag suiker- en zetmeelgehalte komt namelijk overeen met de natuurlijke behoeften van paarden.

In sommige gevallen is het naleven van deze natuurlijke behoeften extra belangrijk. Dit geldt onder andere voor paarden die gevoelig zijn voor maagzweren, koliek, hoefbevangenheid of te maken hebben met spierziekte PSSM. In deze gevallen is een rantsoen op basis van ruwvoer met een balancer de ideale oplossing. Op deze manier verstrek je wel de vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen die je paard nodig heeft, zonder overbodig suiker en zetmeel toe te voegen aan het rantsoen.

Ook paarden die van nature erg nerveus kunnen zijn of paarden die snel heet worden kunnen profiteren van een rantsoen met een balancer in plaats van krachtvoer.

Kan ik niet gewoon mijn krachtvoergift verlagen?

Als de hoeveelheid krachtvoer wordt verlaagd, bijvoorbeeld naar een handje of een kwart voerschep, is dit voor een paard niet voldoende om de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen aan te vullen. Door dit handje of kwartje krachtvoer te vervangen door de aanbevolen hoeveelheid van een balancer voorzie je je paard wel met alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Met een balancer voeg je geen overmatige hoeveelheid energie aan het rantsoen van je paard toe en focus je echt op de vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Tip: Het verschilt per balancer wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is, kijk dus goed op de verpakking wat aanbevolen wordt. Daarnaast hoeven maatbekertjes die bij een specifiek merk of product horen en het aantal gram aangeven niet te kloppen voor een ander product/merk.

Kan ik krachtvoer combineren met een balancer?

Wanneer de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer gevoerd wordt, is het niet nodig om het rantsoen nog verder aan te vullen met een balancer. Voor vitaminen, mineralen en sporenelementen geldt zeker niet hoe meer hoe beter. Overschotten wil je voorkomen om het lichaam niet onnodig te belasten. Voer je de helft van de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer, combineer dit dan niet met meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid balancer.

Als je een heel kleine hoeveelheid krachtvoer voert, bijvoorbeeld een handje omdat je paard het zo lekker vindt, is het wel verstandig om de volledige hoeveelheid van de balancer te voeren. Met zo’n kleine hoeveelheid krachtvoer hoef je niet bang te zijn voor overschotten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook balancers, zoals de Hartog Essential, op de markt die net zo graag gegeten worden als krachtvoer en dus niet meer verdund of verstopt hoeven te worden tussen andere voeders.

Is een balancer genoeg voor mijn sportpaard?

De Hartog Essential bevat naast alle dagelijkse benodigde vitaminen en mineralen een vitamine E en een biotine supplement.

Er zijn echter paarden die een verhoogde eiwit- en/of energiebehoefte hebben en daardoor niet worden voorzien in hun behoefte bij het voeren van alleen een balancer naast het ruwvoer. Dit zijn bijvoorbeeld sportpaarden of oudere paarden. Deze paarden kunnen profiteren van een combinatie van een balancer met een ruwvoermix. Bijvoorbeeld door de Hartog Lucerne Mix toe te voegen aan de Hartog Essential balancer. Hiermee verstrek je extra eiwitten en energie waardoor je zelfs paarden met verhoogde behoeften een krachtvoer-vrij rantsoen kunt aanbieden. Daarnaast helpt een ruwvoermix ook bij het vertragen van de voeropname en stimuleert het de speekselaanmaak, ideaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Zeven uit zeven voor Reinie Tewis en Sonja Vlaar

Nieuwe springbondscoach Van der Schans: ‘Zoals het er nu uitziet is het heel goed te combineren’

Nafok jonge hengsten bepaalt gezicht, van bloedspreiding geen sprake

BWP Hengstenkeuring begint dag eerder

Boete en verbod op houden van dieren gevraagd na mishandeling pony in Peer

Programma KFPS Hengstenkeuring bekend

Alle Subtopuitslagen op rij: week 1

Christian Kukuk en Veronica Tracy verwachten eerste kindje

Helgstrand haalt Oliver Luze binnen als manager en trainer Helgstrand Academy