Ga naar hoofdinhoud

Help, mijn paard eet sneeuw!

Sneeuw eten
Foto: Carina Steendam

Paarden vinden het soms leuk om sneeuw te eten. Is dat slecht voor de gezondheid?

Waarschijnlijk hangt dat van de hoeveelheid sneeuw af en of je paard de kans krijgt om er rustig aan te wennen. In landen als Zweden en Oostenrijk gaan paarden met sneeuw gewoon naar buiten, dus waarom zou dat bij ons niet kunnen?

Paarden vinden het eten van sneeuw vaak grappig en als de hoeveelheid beperkt blijft, hoeft dat geen probleem te zijn. Alleen als ze er erg veel van eten, bestaat er een kans dat ze er koliek of andere verteringsproblemen van krijgen. Het helpt natuurlijk als paarden er geleidelijk aan kunnen wennen. Dus als ze altijd buiten staan is het waarschijnlijk minder een probleem dan wanneer ze van de ene op de andere dag in een besneeuwde wei komen.

Zandkoliek door vieze sneeuw

Een uitzondering is vieze sneeuw, daar kunnen paarden behoorlijk last van krijgen. Als je paard de paddock al goed heeft omgeploegd, kan er veel zand door de sneeuw zijn gemengd. Als hij daarvan gaat eten, krijgt hij ongemerkt een grote hoeveelheid zand binnen en hij zou niet het eerste paard zijn dat daar zandkoliek van krijgt.

Voorkom honger of verveling

Soms eten paarden sneeuw uit honger of verveling. Om dit te voorkomen is het goed om te zorgen dat de paarden voldoende ruwvoer hebben gegeten voordat ze naar buiten gaan. Eventueel kun je in de wei of paddock hooi bijgeven. Paarden kunnen ook sneeuw eten omdat ze dorst hebben, maar dit is meestal niet voldoende om hun drinkwater te vervangen. Zorg daarom altijd voor vers en niet bevroren water.

Verandering van het dagelijkse ritme is waarschijnlijk een belangrijkere oorzaak van koliek in de winter. Zet je paarden die gewend zijn om buiten te lopen opeens op stal, dan krijgen ze plotseling minder beweging. Het middel is dan erger dan de ‘kwaal’. Vaak krijgen ze dan ook nog een ander rantsoen. Samen met te weinig drinken, zijn dit bekende risicofactoren voor koliek. Dus zorg vooral voor beweging, voldoende ruwvoer en voldoende water en verander het management altijd geleidelijk.

Bron: www.paardenweten.nl
Overig nieuws

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS

Joop van Uytert koopt zich in bij KSS-topper Scaramouche van Witte en Van der Lei

Koos van den Heuvel (90) overleden

Henk van de Pol vierde in 1.40m Vejer