Ga naar hoofdinhoud

Help, mijn paard is te sloom. Wat kan ik doen qua voeding?

Een gezond, energiek paard is fijn om mee te werken. Het paard reageert alert op je hulpen en is voorwaarts. Zowel bij een te heet paard als een te sloom paard is het de moeite waard ook naar het rantsoen te kijken om de situatie te verbeteren. Niet alle paarden reageren hetzelfde op voedermiddelen en niet alle paarden hebben hetzelfde rantsoen nodig voor hetzelfde werk. Een traag paard dat niet wil werken en weinig energie uitstraalt kan met bepaalde voedermiddelen meer looplust krijgen. Toch is een flegmatiek karakter niet altijd met extra voer te veranderen. En voordat je het rantsoen gaat aanpassen, moet je alle andere opties die tot dit gedrag kunnen leiden ook nalopen.

Gezondheid

Is het gedrag sterk veranderd in een relatief korte periode, dan is een probleem met de gezondheid mogelijk. Denk aan maagzweren, een verandering in de hormoonhuishouding door PPID of andere internistische aandoeningen. Het kan zijn dat in deze situatie ook de Body Condition Score is veranderd en het paard magerder wordt. Wacht niet te lang met een controleonderzoek door de dierenarts. Door snel te handelen en te behandelen kan je erger voorkomen.

Training

Bij slecht weer komt het in de winter geregeld voor dat paarden vooral in de binnenbak hun training krijgen. En als dat dag in dag uit dezelfde oefeningen zijn, raken paarden gedemotiveerd. Probeer afwisselend werk te doen. Dit houdt het leuk en spannend.

Overgewicht

Als het paard met overgewicht kampt, zal dit de beweging belemmeren. De inspanning kost meer moeite en het paard vertraagt. Beweging is natuurlijk wel ideaal om overgewicht krijgt te raken. Door het rantsoen aan te passen zodat de energieopname minder is dan nodig, zal het gewicht verminderen. Vaak zie je goed resultaat op de looplust als het paard weer in een goede conditie is.

Ondergewicht

Ook een te mager paard kan sloom zijn. Juist door gebrek aan energie en bespiering. Een veel gemaakte fout is om een mager paard extra krachtvoer te geven zonder dat de hoeveelheid of de kwaliteit ruwvoer meer wordt. Dit kan leiden tot een verkeerde balans tussen krachtvoer en ruwvoer. De laatste moet altijd meer zijn. Te veel krachtvoer kan ook leiden tot minder eetlust van ruwvoer. Overmatig krachtvoer en weinig ruwvoer geeft een verstoring van de darmflora. Het paard is niet gezond en kan daar last van hebben. De looplust en energie verbeteren dus niet.

Extra haver?

Tenslotte kan extra krachtvoer of extra haver weleens werken om het paard meer temperament te geven. Haver is van oudsher het voer hiervoor. Waarschijnlijk krijgt het paard door de opname van glucose in het bloed uit de zetmeel en suikers van het voer een energieboost. Niet elk paard heeft dezelfde reactie hierop. Krijgt je paard al (veel) krachtvoer, dan zal extra haver waarschijnlijk niets aan het temperament verbeteren. Anders kun je proberen om met een kleine dosering haver te beginnen. Geef bijvoorbeeld 200 gram haver en beoordeel het effect. Verander het rantsoen niet te snel.

Overig nieuws

Vrieling en Clear Heart winnen vijfsterren GP-kwalificatie in Abu Dhabi

Longeren met Lammert 2: balkjes en cavaletti

Eén springhengst aangewezen via zadelpresentatie

Elite Dressage Pony Sales: 62.000 euro voor Top Champion x Top Zento

Gelderland onderbouwt paintballen op de wolf nog steeds onvoldoende

Dion Graus krijgt programma over dierenleed bij Ongehoord Nederland

Mindset ES levert meeste KWPN-springveulens in 2024

Nieuw concept in de springsport: Horse GP in La Défense Arena in Parijs

FEI-zaken tegen Cesar Parra en Andrew Mc Connon lopen