Ga naar hoofdinhoud

Wat is het beste moment van voeren?

Overgewicht paard

Voor menig paardeneigenaar is het een heerlijk gezicht als het paard lekker staat te knabbelen aan hooi of kuilvoer. ‘Liefde gaat door de maag’ en dat geldt ook voor onze toewijding aan onze paarden. Toch moet onze liefde soms een beetje ingetoomd worden. Overgewicht en hoefbevangenheid zijn welvaartsziekten van het paard.

De hoeveelheid ruwvoer en de tijdsbesteding die het paard aan eten moet doorbrengen is op veel stallen een punt van discussie. Zo wordt er vaak gerefereerd aan de natuurlijke situatie waarin paarden 14-16 uur al etende doorbrengen.

Natuurlijke situatie is moeilijk na te bootsen

Een natuurlijke situatie is niet meer echt na te bootsen, vanwege een andere vegetatie of de voedselvoorziening in verschillende jaargetijden. In de natuur kan het opgenomen voer zeer arm zijn en weinig voederwaarde hebben en er zijn ook tijden van absolute schaarste. Daarnaast is de fysiologische toestand van paarden vaak anders; het zijn ofwel hengsten, fokmerries of groeiende paarden.

Dus kan het zo zijn dat als wij onze betrekkelijk weinig werkende paarden 14-16 uur onbeperkt een redelijke kwaliteit ruwvoer geven, overgewicht op de loer ligt. En zonder periode van schaarste zal dit alleen maar oplopen.

Het sterkste paard eet het meest

In een groep krijgt de sterkste het meeste te eten. Beperking van het voer is dan lastig. Er zijn automatische ruwvoersystemen die op bepaalde tijden openen of openen met een chip. Paarden krijgen een band om en op die manier per dag een afgemeten ruwvoer eettijd. Aan deze systemen zijn nog wel wat haken en ogen verbonden, maar als er meer in geïnvesteerd wordt, moet het mogelijk zijn een passend systeem te maken. Voor de paardenhouder met enkele paarden is dit wel vaak te duur.

Slowfeeder

Met enkele paarden kan een slowfeeder systeem werken. Een voerbak met een stevig draadrooster erin zorgt ervoor dat paarden langzamer eten en meer bezig zijn met het eten eruit te krijgen dan ruzie te maken. Zo kunnen wel twee of drie paarden uit een bak eten. Als het voer op is, dan mogen ze gerust een aantal uren zonder eten staan. De maag blijft maagzuur aanmaken, ook zonder dat het paard eet, maar dit leidt niet direct tot problemen. In de natuur zijn er momenten en jaargetijden dat voedsel schaars is, het voorkomen van maagzweren is in die situaties niet goed bekend.

Verschillende oorzaken van maagzweren

In de huidige paardenhouderij zijn maagzweren een groot probleem als gevolg van een verkeerd rantsoen, te veel krachtvoer en te weinig ruwvoer, een verkeerd voermanagement, te lang zonder eten én stress, als gevolg van huisvesting en prestatie. Oftewel de oorzaak is multifactorieel.

Obesitas voorkomen

Omdat obesitas ook een groot probleem is, moet het hele voermanagement kloppen en passen bij wat het paard nodig heeft. Onbeperkt ruwvoer kan leiden tot overgewicht. In dat geval is beperking nodig. In een groep is dat iets lastiger dan individueel gehuisveste paarden. Zoek een voersysteem dat past en werkt. Houd zes uur aan als maximale tijd dat paarden geen beschikking over eten hebben. Maar raak niet meteen zelf in de stress als dit soms iets langer is. Als je maar zorgt voor rust, voldoende ruwvoer en sociaal contact tussen de paarden.

Overig nieuws

Rabenhaupt B springt er bovenuit in VSN-finale

Jur Vrieling en Kannan JR negende in Grote Prijs Riesenbeck

Nederlandse (jeugd)dressuurruiters scoren in Le Mans

Vivaldi-zoon Viva Gold Old naar Isabell Werth

Greve en Impian D maken succesvol internationaal debuut

Sanne Thijssen verzamelt prijzen in Vejer de la Frontera

Vrieling en McAllister VDL tonen vorm in Riesenbeck

Henrik von Eckermann blijft leider op wereldranglijst

RTL Boulevard maakt item over hippische mode en lifestyle